Ubuntu (ni)je Linux [CHAT tema 100%]

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

devil

Re: Ubuntu (ni)je Linux [CHAT tema 100%]

Post Postao/la devil »

4ndY je napisao/la:Da budemo iskreni 99,9% problema s Linuxom ili nekim drugim FOSS softverom je već riješeno na nekom forumu, mailing listi, manualu, HowTou... samo što je na engleskom i to meni osobno ne smeta (zato vjerojatno i nikad tu ne postavljam pitanje).

Ja osobno odgovaram trenutačno na svakakva pitanja na ovom forumu (pa i na drugim forumima) samo iz jednog razloga - da se stvori baza riješenih problema i odgovora na pitanja na hrvatskom, tako da i oni koji ne barataju dobro engleskim nađu preko Googla rješenje za svoj problem na svom jeziku.

Devil ima pravo u jednoj stvari - početnici koji postavljaju prebanalna pitanja neće biti previše od koristi zajednici (zbog kojeg i sve ovo živi), jer sve traže na pladnju, bez proučavanja, bez učenja, a takvi u 90% slučajeva nikad neće recimo prijaviti bug i - ovo sad malo zvuči okrutno - takvi nam i ne trebaju. Zašto? Nesebičnost propada uz sebične pojedince, odnosno, ako se vi trudite nesebično pomagati, a netko to cijelo vrijeme iskorištava samo za vlastitu korist, vaš entuzijazam tada slabi, da bi na kraju prestao - "Čemu trud?". Srećom, omjer takvih korisnika je mali, naspram onih koji će dalje širiti nesebičnost - no kako je počelo, vrlo je moguće da će ova loša skupina prevladati :( Vjerujem da je to Devil želio reći. Tada bi ovaj forum postao, ne mjesto gdje novaci uče nove stvari, već mjesto tehničke podrške Linuxu za no-brain korisnike, a to valjda ne želimo, ne?
my point exactly.
+++ netreba zavboraviti na masu korinika i ovog foruma koji postavljaju ista pitanja miljon puta. bez obzira sto postoji search. kao sto su an pcekspertu maltene svaki dan postavljai pitanje da kad vec 32 bitni xp ne podrzava vise od 4(3.25)gb rama dal 32 bitna vista podrzava. i dal je to razlogza preci an vistu. koje je to tu pitanje nemogu reci sa sigurnoscu, ali siguran sam da postoji. ispravite me ako grijesim.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

4ndY je napisao/la: Devil ima pravo u jednoj stvari - početnici koji postavljaju prebanalna pitanja neće biti previše od koristi zajednici (zbog kojeg i sve ovo živi), jer sve traže na pladnju, bez proučavanja, bez učenja, a takvi u 90% slučajeva nikad neće recimo prijaviti bug i - ovo sad malo zvuči okrutno - takvi nam i ne trebaju. Zašto? Nesebičnost propada uz sebične pojedince, odnosno, ako se vi trudite nesebično pomagati, a netko to cijelo vrijeme iskorištava samo za vlastitu korist, vaš entuzijazam tada slabi, da bi na kraju prestao - "Čemu trud?". Srećom, omjer takvih korisnika je mali, naspram onih koji će dalje širiti nesebičnost - no kako je počelo, vrlo je moguće da će ova loša skupina prevladati :( Vjerujem da je to Devil želio reći. Tada bi ovaj forum postao, ne mjesto gdje novaci uče nove stvari, već mjesto tehničke podrške Linuxu za no-brain korisnike, a to valjda ne želimo, ne?
Heh, ja još uvijek vjerujem u ljude. :)

I vjerujem da će moja nesebična pomoć preokrenuti većinu novih, neukih korisnika, nenaviklih na sistem traženja preko Googlea i ostalog da i sami jednog dana kada stanu na noge dijele svoje znanje s drugima. Do sada, koliko sam vidio na ovom forumu, to vjerovanje mi nije uzlaud. Gotovo svi (njih 90%) kojima sam ovdje pomogao, ostali su uz ovaj forum i danas pomažu drugima.

Ako se ne okrenemo svim ljudma dobre volje, Linux zajednica će se urušiti u samu sebe zbog nedovoljnog priliva nove snage i novih korisnika.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

devil je napisao/la: my point exactly.
+++ netreba zavboraviti na masu korinika i ovog foruma koji postavljaju ista pitanja miljon puta. bez obzira sto postoji search. kao sto su an pcekspertu maltene svaki dan postavljai pitanje da kad vec 32 bitni xp ne podrzava vise od 4(3.25)gb rama dal 32 bitna vista podrzava. i dal je to razlogza preci an vistu. koje je to tu pitanje nemogu reci sa sigurnoscu, ali siguran sam da postoji. ispravite me ako grijesim.
E baš dobro da si ovo spomenuo! Nego, kada si već svjestan toga, da puno korisnika postavlja jedna te ista pitanja. Zašto nešto nisi poduzeo konstruktivno da to riješimo, neki savjet ovoj forumskoj zajednici. Npr. Neka pravila novim korisnicima koja bi trebali svi pročitati. Nešto na samom početku

Samo kritika, kritika, kririka. Nevalja to na takav način rješavati.

Nisam vidio niti jedan tvoj post koji poziva ovu forumsku zajednicu da se usredotočimo na problem podučavanja mladih korisnika Kako tražiti rješenja problema na Googleu.
Samo pazi! Puno je ljudi koji će ti odmah odgovoriti da ne zna dovoljno dobro Engleski. I što ćeš onda? Na koji ćeš ih google preusmjeriti :?
S druge pak strane, novi korisnik ne barata Linux terminologijom. Njemu pojmovi kernel, distra, kompajliranje i sl. ne znače ništa. On ima problem sa OS-om i gleda kako da ga najbrže riješi. To se vidi i po tome što novi korisnici rijetko kada iz prve daju dovoljno podataka da se stvar riješi.
I što imamo? Hrpu ljudi koji su već po "defaultu" krivi zato što su pokušali raditi na Linuxu i već su označeni kao nepodobni. Jadno je to! Jadno!

Najlakše je reći mrzim ove ili mrzim one (pardon, nevolim...). Napraviti nešto kako ne bi mrzio ove ili one je već malo teže....da da....
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Grof je napisao/la: Heh, ja još uvijek vjerujem u ljude. :)

I vjerujem da će moja nesebična pomoć preokrenuti većinu novih, neukih korisnika, nenaviklih na sistem traženja preko Googlea i ostalog da i sami jednog dana kada stanu na noge dijele svoje znanje s drugima. Do sada, koliko sam vidio na ovom forumu, to vjerovanje mi nije uzlaud. Gotovo svi (njih 90%) kojima sam ovdje pomogao, ostali su uz ovaj forum i danas pomažu drugima.

Ako se ne okrenemo svim ljudma dobre volje, Linux zajednica će se urušiti u samu sebe zbog nedovoljnog priliva nove snage i novih korisnika.
Sve to trenutno stoji. I ja se nadam istome.

Samo da definiram ovo: mi smo altruistični kad je u pitanju slobodan softver i Linux jer vjerujemo da širimo ideje u koje sami vjerujemo i koje su dobre same po sebi. Zbog toga je cijela zajednica jako druželjubljiva i voljna pomoći - zato na kraju krajeva je lakše naći besplatan support za Linux nego za Windowse iako je ovih drugih puno više (to je moj dojam). Međutim, moraš shvatiti da mi (možda netko ne) sav taj Linux i slobodan softver shvaćamo osobno dok Windows populacija i ne toliko (iako i tamo ima fanatika :mrgreen: ). Kako je za Linux prije trebalo puno više "žrtve" da ga se koristi (učiti, isprobavati, pokušavati) tako su i korisnici istog bili veći zagriženici i pobornici Linuxa.

Što bi sad značilo sljedeće: sadašnja populacija je još uvijek uglavnom entuzijastična, no kako Linux postaje sve lakši za korištenje, tako će se povećavati broj onih kojima je "sve ravno" - koriste Linux jer imaju konkretne koristi od toga i zato što su "cool", no neki osjećaj za zajednicu tu izostaje (referiram se na Windows platformu, gdje vjerojatno većina korisnika niti ne zna za neku zajednicu). Tada se ovaj forum i druge zajednice pretvaraju u mjesta gdje dolaze takvi korisnici i traže da im se napiše rješenje njihovog problema da mogu dalje nesmetano koristiti "svoj" sustav. Onda tebi, meni, a i svima ostalima pada altruizam i entuzijazam i zajednica postaje nezajednica.

I ja vjerujem da će ljudima proraditi svijest ako im nešto daš, pomogneš da će oni pomoći dalje drugima... Ali do sada moje iskustvo govori drugačije (i zbilja sam vesel kad vidim da je netko "proslijedio", ali to je valjda 1/20 slučajeva). I sad možeš reći da je tih 1/20 dovoljno da ti to nastaviš, ali zapravo si magarac (NHF) jer radiš da drugima bude bolje na svoju štetu i to bez ikakvog cilja. I ja sam magarac inače, iako često vidim da to ide jako na moju štetu :roll:
No da ne pričam dalje... pročitaj od Dawkinsa Sebičan gen ;)

Znači da bi trebali naznačit važnost zajednice svakoj novoj pridošlici.

I na kraju krajeva - nama je trenutačno lijepo - živimo u idličnoj situaciji: imamo OS koji super radi, kojeg možemo prilagođavati svojim potrebama, besplatno dijeliti, imamo zajednicu s kojom nas povezuje vjera u tu utopiju, itd. No to je uvijek kod alternativa, no kad nešto postane mainstream... onda se ta utopija gubi.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

4ndY je napisao/la: ...ali zapravo si magarac (NHF) jer radiš da drugima bude bolje na svoju štetu i to bez ikakvog cilja. I ja sam magarac inače, iako često vidim da to ide jako na moju štetu :roll:
Nisi, ali to uvjerenje ovisi o tome kako gledaš na život i koji smisao život po tebe ima.... uglavnom stvar filozofije...
No da ne pričam dalje... pročitaj od Dawkinsa Sebičan gen ;)
Jesam, davno.... no moji se svjetonadzori ne slažu s tim uvjerenjima. Nisam pristalica misli da ja postojim zbog gena, nego da moje tjelo postoji zbog mojeg duha, a opet zbog lekcija koje se moraju naučiti i proći. no ovo je zaista sklisko područje, nije tema ovdje i nebih sada se tu uvjeroavao i razuvjeravao u bilokakve duhovne apstrakcije.
Znači da bi trebali naznačit važnost zajednice svakoj novoj pridošlici.
To je već ideja od vrhunskog značaja! :)
I na kraju krajeva - nama je trenutačno lijepo - živimo u idličnoj situaciji: imamo OS koji super radi, kojeg možemo prilagođavati svojim potrebama, besplatno dijeliti, imamo zajednicu s kojom nas povezuje vjera u tu utopiju, itd. No to je uvijek kod alternativa, no kad nešto postane mainstream... onda se ta utopija gubi.
Gubi se lagano cijeli Svijet u bahatom materijalizmu, a u nedostatku ljudske dobre volje, produhovljenosti i ostalog...no to su opet portovi na druge teme.....
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Da ne bi krivo shvatio, ja jesam ateist, ali se nadam i vjerujem (a i na razne sitne načine pokušavam postići) da će svijet biti bolje mjesto nego što je sada. U smislu da ljudi postanu tolerantiji, promišljeniji i svjesniji. I znaš da sam Dawkins kaže u istoj knjizi da geni nisu prepreka da čovjek bude različit (altruitičan) od gena samih (koji su sebični). Zbog toga i jesam dio ovakve zajednice koja mi hrani nadu u to :-) No svjestan sam i ove druge strane, koju gore iznosim, iako sam protiv nje, protiv elitizma i sebičnosti 8-)

Još da spomenem: kad pogledam Wikipediju, Linux i druge pokrete "nesebičnosti" (iako bi se o tome dalo diskutirati i napraviti bolja distinkcija) odmah mi je lakše i ljepše :mrgreen:
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Gigolo

Post Postao/la Gigolo »

Moram ovdje nešto dodati. Ne smatram da sam no-brain. Naprotiv testovi kažu da sam natprosječno inteligentan. Pravi testovi razvijeni od IBM-ovih psihologa. Međutim ja većinu ovoga što pišete ne razumijem. Nisam no brain nego nemam znanja. Kad bih ja za sve što neznam upao s pitanjem "šta je to?" cijeli forum bi bio samo za moju edukaciju. Zato i ne postavljam ta pitanja. Međutim kad se pojavi pitanje za koje je vama smiješno da je postavljeno, smatram da treba odgovoriti na njega jer postavljač jednostavno nezna. A nije sramota ne znati nego ne pitati.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Davor B. je napisao/la:Međutim kad se pojavi pitanje za koje je vama smiješno da je postavljeno, smatram da treba odgovoriti na njega jer postavljač jednostavno nezna. A nije sramota ne znati nego ne pitati.
:thumbs
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

4ndY je napisao/la:Da ne bi krivo shvatio, ja jesam ateist, ali se nadam i vjerujem (a i na razne sitne načine pokušavam postići) da će svijet biti bolje mjesto nego što je sada. U smislu da ljudi postanu tolerantiji, promišljeniji i svjesniji.
To će ti proći samo ako se ljudi produhove. Uz sadašnji trend mahnitog materijalizma potpuno krivog i poremečenog sustava vrijednosti, azbog ovog prvo rečenog (htio ti nehtio to ima indirektne veze i sa ateizmom!) svijet neće postati bolje mjesto. Pazi što sam ti rekao! ;)
fritz62s

Post Postao/la fritz62s »

Grofe, moram da pohvalim tvoj stav prema altruizmu, veri u ljude, religiji i uopshte filozofskom pristupu koji zastupash, jer je po meni takav stav jedini nachin da ovaj svet postane malo bolje mesto i tu ne bi trebalo da postoji ALI!
Smatram da bez obzira na to shto se chovek chesto oseti kao da traci vreme na pojedine ljude, ne treba da odustaje od pozitivnog stava, orjentisanom ka tome da se pomogne. Neko ce to znati da na pravi nachin ceni, pa ce nastaviti da ulaze u svoj razvoj, da uchi i na kraju takodje pomaze drugima, dok ce drugi uvek biti na need to know nivou, a to je opet chovek i njegova psiha.
Chinjenica je da vremenom , tokom zivota, morash ipak malo da birash, buduci da se energija gubi i nemash bash zivaca za sve i njihove probleme, medjutim treba se uvek potruditi i pomoci koliko je u tvojoj moci i razumnoj granici zrtvovanja (prema svecu i tropar).
Pozdrav dobri ljudi i da znate LINUX ZA SVE, a ko nece ne mora!
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža! :shock: apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
Odgovori