Ubuntu (ni)je Linux [CHAT tema 100%]
Moderator/ica: Moderatori/ce
Ubuntu (ni)je Linux [CHAT tema 100%]
linux je kernel. ubuntu je distra. i to relativno losa. velim da linux!=ubuntu jer kad god neko tu spomene linux automatski se misli na ubuntu. a to je malo iritantno. samo zato, ali sad smo vec osli s teme.
mislim da ce x1 ipak biti najbolji sa wm-om. linux portovi na mobitele rijetko kad dobro bas zavrse.
mislim da ce x1 ipak biti najbolji sa wm-om. linux portovi na mobitele rijetko kad dobro bas zavrse.
Re: Ubuntu (ni)je Linux [CHAT tema 100%]
Nismo otišli nego smo složili novu temu, jer je stvar zanimljiva....
Ne slažem se s tobom da Ubuntu nije Linux. Tvoje gledanje je subjektivno jer smatraš da je Ubuntu kao distribucija loša.
To je tvoja stvar.
Kvaliteta distre može se gledati iz raznih aspekata.
Npr.
Nekome kvalitetne distre mogu biti one na kojima je sve radi out-of-the-box odmah nakon instalacije.
Po takvoj podjeli ArchLinux ili Gentoo su izuzetno loše distre.
Po podjeli "natrpanosti" distre koječime izlazi da je baš Ubuntu izuzetno loša distra.
Znači ne može se govoriti objektivno o ovome. Ne više. Nekada kada je Linux bio isključivo Geekovski OS i samo su slabčine upotrebljavale GUI se još tako moglo smatrati, no danas ne!
A što se pojma Linuxa tiče Ubuntu je jednako Linux kao i sve ostale distre koje su bazirane oko ovog kernela. A iskreno, nisam nikoga upoznao tko pod pojmom Linux misli na isključivo Ubuntu
Ne slažem se s tobom da Ubuntu nije Linux. Tvoje gledanje je subjektivno jer smatraš da je Ubuntu kao distribucija loša.
To je tvoja stvar.
Kvaliteta distre može se gledati iz raznih aspekata.
Npr.
Nekome kvalitetne distre mogu biti one na kojima je sve radi out-of-the-box odmah nakon instalacije.
Po takvoj podjeli ArchLinux ili Gentoo su izuzetno loše distre.
Po podjeli "natrpanosti" distre koječime izlazi da je baš Ubuntu izuzetno loša distra.
Znači ne može se govoriti objektivno o ovome. Ne više. Nekada kada je Linux bio isključivo Geekovski OS i samo su slabčine upotrebljavale GUI se još tako moglo smatrati, no danas ne!
A što se pojma Linuxa tiče Ubuntu je jednako Linux kao i sve ostale distre koje su bazirane oko ovog kernela. A iskreno, nisam nikoga upoznao tko pod pojmom Linux misli na isključivo Ubuntu
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Baš me zanima zašto ljudi misle da je Ubuntu loša distra?
Da li zato jer je pretrpana i nije tako elegantna kao distre koje se moraju ručno slagati?
Vjerojatnije je lošija od Archa ili Gentooa, ali da je baš toliko loša distra nisam primjetio.
Meni radi dobro.
Nemam vremena posvetiti se jako zahtjevnim distrama i drago mi je da sa Ubuntuom nemam puno posla.
Možda sam uskraćen za onaj pravi Linux doživljaj, jer ne znam kako se slažu moduli ili kako procesi pričaju međusobno, ili ne znam što već.
Meni je pojam izuzetno loše rezerviran za Winderse i njihovo rondanje po hardu i čekanje da mi se prozor otvori što ljudi nazivaju rad sa računalom, a meni je lagano kidanje živaca.
U odnosu na njih, Ubuntu je elegantan kao balerina.
Al' dozvoljavam da napredniji Linuxaši misle da je Ubuntu lošiji od njihovih krasno složenih sustava.
Samo bi još rekao: da nema Ubuntua i sličnih 'loših' distri ne bi bilo niti približno ovoliko Linux korisnika u svijetu.
Da li zato jer je pretrpana i nije tako elegantna kao distre koje se moraju ručno slagati?
Vjerojatnije je lošija od Archa ili Gentooa, ali da je baš toliko loša distra nisam primjetio.
Meni radi dobro.
Nemam vremena posvetiti se jako zahtjevnim distrama i drago mi je da sa Ubuntuom nemam puno posla.
Možda sam uskraćen za onaj pravi Linux doživljaj, jer ne znam kako se slažu moduli ili kako procesi pričaju međusobno, ili ne znam što već.
Meni je pojam izuzetno loše rezerviran za Winderse i njihovo rondanje po hardu i čekanje da mi se prozor otvori što ljudi nazivaju rad sa računalom, a meni je lagano kidanje živaca.
U odnosu na njih, Ubuntu je elegantan kao balerina.
Al' dozvoljavam da napredniji Linuxaši misle da je Ubuntu lošiji od njihovih krasno složenih sustava.
Samo bi još rekao: da nema Ubuntua i sličnih 'loših' distri ne bi bilo niti približno ovoliko Linux korisnika u svijetu.
Ovo je prilično ključno u prosudbi Linuxa.Suko je napisao/la: Možda sam uskraćen za onaj pravi Linux doživljaj, jer ne znam kako se slažu moduli ili kako procesi pričaju međusobno, ili ne znam što već.
Zašto?
Zato jer se u Linux svijetu miješaju dvije struje!
1. Stari Geekovi, Gurui, Babaroge i svi oni koji su imali Linux samo za sebe i u društvu dobivali značaj jer rade na Linuxu. Čitaj: Mali Bogovi
2. Novi korisnici koji su počeli koristiti Linux čisto kao alternativu Windowsima.
Činjanica jest da se ove dvije struje baš i ne podnose. Jesmo svi ljudi, ali očito i nismo...
Taština je uvijek ta koja donosi zlo. Pa tako i ovdje...
No, uvijek se mora imati na pameti zašto se koristi računalo!
Da li da ti služiš njemu (npr u ArchLinuxu se treba poprilično potruditi da sve proradi onako elegantno - Suspend funkcije, mediatipke na tastaturi, kojekakvi daemoni... ima tu posla podosta)
Ili da ono služi tebi kao što su distre baš tipa Ubuntu, OpenSuse i sl.
Postoje ljudi koji obožavaju stalno služiti stroju. Nikad nisu sretni sa onime što je gore, pa se stalno mijenjaju distre, stalno se nešto kemija, kante se otvaraju (znam to jer dobrom dijelom pripadam takvoj skupini, mada sam se poprilično ohladio od nekada
S druge pak strane postoje "obični računalni korisnici" kojima računala koriste za obavljanje drugih poslova. Njima je Ubuntu uvijek odlična distra.
CLI se diže u nebo. Više kao dokaz superiornosti onih koji ga koriste nego zato što je to stvarno tako. CLI je dobar za skriptiranje i brzo rješavanje nekih stvari. No izuzetno je neintuitivan.
GUI je čista suprotnost CLI-ju. No, ispada da GUI koriste - slabčine. Smiješno! I CLI i GUI imaju svoju namjenu i svoje dobre i loše strane.
Stalno se nabija na nos kako je CLI nešto Bogom dano. Nije, jer da je GUI nikada nebi postojao!
- Markec
Zasto to mislis, zbog grafickog suncelja Gnome, Kde, XFCE, openbox, fluxbox, itd. Oni mogu raditi na bilo kojem sistemu, jer doslovno ne pripadaju bas linuxu.(nego opensource) Ima bsd, i raznih unixa koji koriste takva grafidka suncelja.
No najvaznije je, ubuntu jest linux jer koristi linux kernel. svi programi, igre, svasta se oslanja na kernel (linux), ista stvari bi bilo sa bsd, netbsd. openbsd, freebsd. (njima je zajednicko jer koriste bsd kernel.
Windowsi imaju svoj kernel, no koriste i vlastito graficko suncelje. No njihov kernel je nekako zeznut, uvjek rade iznova, uvjek je graficko suncelje integrirano u sam kernel. Isprva sve to ok radi, a posle postaje sve sporo, .Eto kao sto kazem, malo je zeznuto.
No najvaznije je, ubuntu jest linux jer koristi linux kernel. svi programi, igre, svasta se oslanja na kernel (linux), ista stvari bi bilo sa bsd, netbsd. openbsd, freebsd. (njima je zajednicko jer koriste bsd kernel.
Windowsi imaju svoj kernel, no koriste i vlastito graficko suncelje. No njihov kernel je nekako zeznut, uvjek rade iznova, uvjek je graficko suncelje integrirano u sam kernel. Isprva sve to ok radi, a posle postaje sve sporo, .Eto kao sto kazem, malo je zeznuto.
Zadnja izmjena: Markec, dana/u 08 pro 2008, 11:55, ukupno mijenjano 1 put.
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Mene također malo smeta što se Linux Ubuntizira, tj. Linux je u startu širi pojam od samog Ubuntu-a kao jedne distribucije (Linux kao pokret, Linux kao operativni sustav, odnosno GNU/Linux, Linux kao kernel, Linux kao ono što nas okuplja itd). Relativiziranje toga da je Ubuntu Linux stvara kod početnika krivi pojam o Linuxu, ali i o Ubuntuu. Posljedica toga je da je ostatak onoga što pojam Linuxa predstavlja marginalizirano (što se ne odnosi samo na druge distribucije). No (nažalost) je to vjerojatno prirodan proces (kako pokazuje Google trends - popularniji nadvladava).
O tome da li je Ubuntu dobar, loš ili zao - ne bih se petljao.
O tome da li je Ubuntu dobar, loš ili zao - ne bih se petljao.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
To proizlazi iz činjenice da je sve više uobičajenih korisnika Linux-a no Geekova i Gurua. No po meni je to sasvim normalno i očekivano. To se i na DistroWatchu može uočiti. Popularnije distre su one koje imaju već u startu sve, za razliku od onih kod kojih si korisnik sve sam slaže....4ndY je napisao/la: No (nažalost) je to vjerojatno prirodan proces (kako pokazuje Google trends - popularniji nadvladava).
Da, tu je i linija manjeg otpora kao razlog...
krivo si shvatil ne kazem da ubuntu nije linux tj da nije distribucija. mislim reci to bilo bi glupo. hocu reci da linux nije ubuntu. znaci da linux nije samo ubuntu kak ljudi uglavnom misle. i to ne neki stefica(tm) korisnici nego i mnogi ovdje. reko je 4ndY- linux je pokret, linux je puno toga. i dogada se ubuntuizacija linuxa. i vjerujem da ce se ubuntu potaknut svojim uspjesima od linuxa odmaknuti za koju godinu. tj odmaknuti od linux zajednice. gazdi canonciala je vec sad zamirisal novac. no to je vec neka druga tema.
niti sam neki sztari unixas niti neki gik, ali ne volim tolki priljev korisnika linuxu. vjerojatno nisam jedini koji tak misli. nije opce zato da bi mene , kao linuxasa, ljudi dozivljavali kao kul tipa koji koristi onaj cudni os. smeta me sto dolaze klinci i jos gore informaticka djeca, "hocu internet" generacija koja je tu da isproba linux jer misli da je kul i jer "mrzi windows kad se rusi i jer se placa". i onda ulete tu na forum sa pitanjem da zakaj oni nemogu exe instalirat i drajvere za maticnu plocu i kaj ja znam kaj. e zato nevolim sve te nnove korisnike. doon't get me wrong bil sam i ja nekad novi korisnik linuxa, ali nekak sam uvijek isel voden mislju da mi je gugl prijatelja i tek dok nezna gugl onda zna forum.
mozd a sam ovolko ogorcen zato kaj sam uzasno prehladen i sve mi nakurac ide i onda jos procitam takvo neko bijesno pitanje.
zato ja mislim da linux nije za sve. linux NIKAKO nije za sve. niti ga se treba slijepo drzati, niti na nejga proelaziti jer je badava. da, vidis fakat. u temi zasto volite linux SVI, ali SVI su napisali da im je super kaj je badava. e pa mili moj- NIJE. linux je zapravo skup uzasno ako uzmete vrijeme koje treba za prilagodbu a i ako misls zato na linux prelaziti onda znaci da ili neznas skinut fajls s neta ili lokalni pirat ima neku gadnu virozu. mislim ako vec necete davat xy kn za win licencu.
i jos nekaj, windowsi. nisam bas tu na forumu procital lijepih rijeci o njima. to ja zapravo divcan sustav. i svakome kome rade dobro,a ne zeli uciti o novims tvarima nek samo ostane na njiuma. niko ne osuduje wndows korisnike. mislim windowsi se ne ruse sami od sebe, jel. korisnik je kriv. ista je stvar i s linuxom. evo naprimjer ja. dok sam jucer podesaval yaoourt da mi ne baca neki debilni error obrisal sam zivcan zbog prehlade i tog errora fajl jedan bez da sam procital ocemu se radi. i kajs e dogodilo? pal je mpd, pala je alsa i pal je hal. mnogima i vise nego dovoljan razlog za bjezanje natrag na windowse. ili ubuntu:) al eto malo po malo sredil sam sve u 3 sata kopanja.
ja znam da nemaju svi tolko vrmena/volje,a u krajnjoj liniji i znanja da se igraju s sustavom ko ja. grof je reko da postoje ljudi koji su robovi sustava tj racunala. ja moram priznat da nekad robujem stzvarno. ali to me naucilo mnogim stvarima. sad imsm sutav koji radio besprijekorno(uzglavnom:) ) i koji je u potpunosti podesen meni. cijena toga? pa napisal sam manje vise sve conf fajlove rucno. dal je to pevise? e meni nije. mnogima je. ali ja to radim vise iz ljubavi i zelje za upoznavanjem sustava. i don't get me wrong mislim da se takvi korisnici cijene barme zericu vise nego ex windowsasi koji su presli jer je linux kul i besplatan. i da, kakos am samo zaboravio, ima on kul prozirnu kocku koja se vrti.

niti sam neki sztari unixas niti neki gik, ali ne volim tolki priljev korisnika linuxu. vjerojatno nisam jedini koji tak misli. nije opce zato da bi mene , kao linuxasa, ljudi dozivljavali kao kul tipa koji koristi onaj cudni os. smeta me sto dolaze klinci i jos gore informaticka djeca, "hocu internet" generacija koja je tu da isproba linux jer misli da je kul i jer "mrzi windows kad se rusi i jer se placa". i onda ulete tu na forum sa pitanjem da zakaj oni nemogu exe instalirat i drajvere za maticnu plocu i kaj ja znam kaj. e zato nevolim sve te nnove korisnike. doon't get me wrong bil sam i ja nekad novi korisnik linuxa, ali nekak sam uvijek isel voden mislju da mi je gugl prijatelja i tek dok nezna gugl onda zna forum.
mozd a sam ovolko ogorcen zato kaj sam uzasno prehladen i sve mi nakurac ide i onda jos procitam takvo neko bijesno pitanje.
zato ja mislim da linux nije za sve. linux NIKAKO nije za sve. niti ga se treba slijepo drzati, niti na nejga proelaziti jer je badava. da, vidis fakat. u temi zasto volite linux SVI, ali SVI su napisali da im je super kaj je badava. e pa mili moj- NIJE. linux je zapravo skup uzasno ako uzmete vrijeme koje treba za prilagodbu a i ako misls zato na linux prelaziti onda znaci da ili neznas skinut fajls s neta ili lokalni pirat ima neku gadnu virozu. mislim ako vec necete davat xy kn za win licencu.
i jos nekaj, windowsi. nisam bas tu na forumu procital lijepih rijeci o njima. to ja zapravo divcan sustav. i svakome kome rade dobro,a ne zeli uciti o novims tvarima nek samo ostane na njiuma. niko ne osuduje wndows korisnike. mislim windowsi se ne ruse sami od sebe, jel. korisnik je kriv. ista je stvar i s linuxom. evo naprimjer ja. dok sam jucer podesaval yaoourt da mi ne baca neki debilni error obrisal sam zivcan zbog prehlade i tog errora fajl jedan bez da sam procital ocemu se radi. i kajs e dogodilo? pal je mpd, pala je alsa i pal je hal. mnogima i vise nego dovoljan razlog za bjezanje natrag na windowse. ili ubuntu:) al eto malo po malo sredil sam sve u 3 sata kopanja.
ja znam da nemaju svi tolko vrmena/volje,a u krajnjoj liniji i znanja da se igraju s sustavom ko ja. grof je reko da postoje ljudi koji su robovi sustava tj racunala. ja moram priznat da nekad robujem stzvarno. ali to me naucilo mnogim stvarima. sad imsm sutav koji radio besprijekorno(uzglavnom:) ) i koji je u potpunosti podesen meni. cijena toga? pa napisal sam manje vise sve conf fajlove rucno. dal je to pevise? e meni nije. mnogima je. ali ja to radim vise iz ljubavi i zelje za upoznavanjem sustava. i don't get me wrong mislim da se takvi korisnici cijene barme zericu vise nego ex windowsasi koji su presli jer je linux kul i besplatan. i da, kakos am samo zaboravio, ima on kul prozirnu kocku koja se vrti.

- Suko
- Site Admin
Devil, sve stoji to što kažeš.
I ja bi vjerojatno tako razmišljao da imam tvoje znanje o računalima.
Ali, nema šanse da mi se to dogodi još najmanje nekoliko godina. Ako će mi se to i dogoditi ikada.
Neke distre sve više sliče Windowsima. Sve radi bez nekog velikog podešavanja.
Cijena toga je da su prenatrpane nepotrebnim stvarima i što njihov korisnik nema pojma kako što radi.
Pa zbog toga, kad nešto pođe po krivu, kao i na Windowsima, rješenje je reinstalacija OS-a.
Zato, jer se ne zna što je pošlo po krivu i kako to ispraviti.
Premda se možda radi o banalnoj stvari.
Možda je zbog toga Ubuntu loš.
Ali, to je prirodna evolucija stvari.
Puno ljudi ne želi znati kako nešto radi. Oni samo žele upaliti komp i uz što manje muke obaviti ono što trebaju.
Windowsi to omogućavaju, a Linux sve više postaje takav.
Vjerojatno će na kraju Linux stvarno postati za sve, a Ubuntu će vjerojatno otići u komercijalu.
Ali, za ljude koji hoće učiti, Ubuntu je možda tek prva stepenica i ne bi ga trebalo omalovažavati, isto kao što ne treba omalovažavati Windowse.
Neko će prijeći na naprednije distribucije i shvatiti koliko je Ubuntu loš, a netko će zauvjek ostati na Ubuntuu i biti zadovoljan time kako stvari stoje.
Da zaključim ovo moje filozofiranje na temu.
Je, Ubuntu je skroz loš, ali dobro radi na mom kompu.
I znam nekad zavrtiti kocku, premda ne znam što bi s njom nakon toga.
I ja bi vjerojatno tako razmišljao da imam tvoje znanje o računalima.
Ali, nema šanse da mi se to dogodi još najmanje nekoliko godina. Ako će mi se to i dogoditi ikada.
Neke distre sve više sliče Windowsima. Sve radi bez nekog velikog podešavanja.
Cijena toga je da su prenatrpane nepotrebnim stvarima i što njihov korisnik nema pojma kako što radi.
Pa zbog toga, kad nešto pođe po krivu, kao i na Windowsima, rješenje je reinstalacija OS-a.
Zato, jer se ne zna što je pošlo po krivu i kako to ispraviti.
Premda se možda radi o banalnoj stvari.
Možda je zbog toga Ubuntu loš.
Ali, to je prirodna evolucija stvari.
Puno ljudi ne želi znati kako nešto radi. Oni samo žele upaliti komp i uz što manje muke obaviti ono što trebaju.
Windowsi to omogućavaju, a Linux sve više postaje takav.
Vjerojatno će na kraju Linux stvarno postati za sve, a Ubuntu će vjerojatno otići u komercijalu.
Ali, za ljude koji hoće učiti, Ubuntu je možda tek prva stepenica i ne bi ga trebalo omalovažavati, isto kao što ne treba omalovažavati Windowse.
Neko će prijeći na naprednije distribucije i shvatiti koliko je Ubuntu loš, a netko će zauvjek ostati na Ubuntuu i biti zadovoljan time kako stvari stoje.
Da zaključim ovo moje filozofiranje na temu.
Je, Ubuntu je skroz loš, ali dobro radi na mom kompu.
I znam nekad zavrtiti kocku, premda ne znam što bi s njom nakon toga.
Zadnja izmjena: Suko, dana/u 08 pro 2008, 14:39, ukupno mijenjano 1 put.
Žao mi je što čitam to što čitam (boldano). Iz toga proizlazi da ti JESI Linux ksenofob, i uopće se ne slažem s tobom. Ja sam veliki pobornik da GNU/Linux JEST za svakoga i pozdravljam dan kada će on potpuno postati za SVAKOGA. Jer, kako je i g. Stallman zamislio da GNU mora biti "slobodan kao zrak", onda ako takvo što nije za svakoga, čemu uopće sva ta sloboda?devil je napisao/la: niti sam neki sztari unixas niti neki gik, ali ne volim tolki priljev korisnika linuxu. vjerojatno nisam jedini koji tak misli. nije opce zato da bi mene , kao linuxasa, ljudi dozivljavali kao kul tipa koji koristi onaj cudni os. smeta me sto dolaze klinci i jos gore informaticka djeca, "hocu internet" generacija koja je tu da isproba linux jer misli da je kul i jer "mrzi windows kad se rusi i jer se placa". i onda ulete tu na forum sa pitanjem da zakaj oni nemogu exe instalirat i drajvere za maticnu plocu i kaj ja znam kaj. e zato nevolim sve te nnove korisnike. doon't get me wrong bil sam i ja nekad novi korisnik linuxa, ali nekak sam uvijek isel voden mislju da mi je gugl prijatelja i tek dok nezna gugl onda zna forum.
zato ja mislim da linux nije za sve. linux NIKAKO nije za sve. niti ga se treba slijepo drzati, niti na nejga proelaziti jer je badava.
S druge pak strane filozofija ovog portala/foruma baš i leži na ideji i misiji da Linux postane za svakoga (možda mu i ime samo govori hmmm?? LinuxZaSve.com, a ne LinuxZaPoneke.com)
Tebi želim da progledaš i da shvatiš da smo svi mi bili djeca koja su učila od samog početka... Možda to i sam shvatiš budeš li imao i vlastitu djecu (što ti od srca želim) i svi imamo pravo na blagodati nečega što se zove GNU i Open Source....