apt-get ili aptitude
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: apt-get ili aptitude
Hvala na savjetima.
Ako samo upišeš aptitude, dobiješ ncurses gui.Hugo je napisao/la:I aptitude ima svoj gui.. Zove se aptitude-gui..Neloša stvar..
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Sa Minesweeperomshrike je napisao/la:Ako samo upišeš aptitude, dobiješ ncurses gui.Hugo je napisao/la:I aptitude ima svoj gui.. Zove se aptitude-gui..Neloša stvar..
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
aptitude-gtk. Malo sam se zabunio..shrike je napisao/la:Ako samo upišeš aptitude, dobiješ ncurses gui.Hugo je napisao/la:I aptitude ima svoj gui.. Zove se aptitude-gui..Neloša stvar..
http://packages.debian.org/aptitude-gtk
Da, to sam slučajno otkrio kada sam isprobavao aptitude.shrike je napisao/la:Ako samo upišeš aptitude, dobiješ ncurses gui.
Čuo sam za to. Koliko je bolje od Synaptica po pitanju GUI sučelja nebi znao jer je aptitude ipak komandno-linijski alat stoga ne znam koliko je GUI sučelje jednako moćno CLI mogućnostima aptitude-a.Hugo je napisao/la:aptitude-gtk. Malo sam se zabunio..
Pa meni je ok, i znam ga ponekad koristiti, kada mi se samo klikta mišem..pingu je napisao/la:Čuo sam za to. Koliko je bolje od Synaptica po pitanju GUI sučelja nebi znao jer je aptitude ipak komandno-linijski alat stoga ne znam koliko je GUI sučelje jednako moćno CLI mogućnostima aptitude-a.Hugo je napisao/la:aptitude-gtk. Malo sam se zabunio..
Ali Aptitude mi je super zbog toga kada se nešto zbrka na sustavu, on mi pokaže što treba ukloniti, što ostaviti, što nadograditi... i ako mi takva kombinacija ne odgovara, on mi nađe drugo riješenje... Neprocijenjivo..
Za sve ostalo tu je Synaptic..
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
Zbog čega?glaskoncILLa je napisao/la:ali mozes doci u situaciju da imas kod purgea.
Pa jel ne barata dpkg sa debovima i purganjem , a ne apt(itude)?
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
- glaskoncILLa
ne radi se o low level odlucivanju, radi se o nacinu na koji jedan i drugi prate kako su paketi instalirani, odnosno sto je sve instalirano sa njima i pretpostavkom da ti ni to vise ne treba.
u prvom postu se nisam dobro izrazio, ali moguca je i ta situacija i situacija da ti jedan nakon deinatalacije ostavi stvari koje ti vise ne trebaju.
apt kao takav nije "all mighty apt!!!", apt je paket koji sadrzi vise toolova, izmedju ostalog i apt-get i apt system.
apt system sluzi za interakciju prema dpkg-u (odnosno on je veza izmedju high level i low level baratanja sa paketima), a ono sto je razlika je interakcija izmedju apt-get-a i aptituda (koji ne koristiti nista osim apt systema u apt-u) prema apt systemu i ono sto cine sa dobivenim podacima.
generalno, da apt system postoji kao odvojeni paket, aptitudeu ne treba nista drugo iz apt-a, dok je apt-get dio tog skupa, dakle moglo bi se reci da je aptitiude otpadnik, dok je ostatak high level toolova, ukljucujuci sve graficke, direktno vezan za apt, odnosno sve u njemu.
u prvom postu se nisam dobro izrazio, ali moguca je i ta situacija i situacija da ti jedan nakon deinatalacije ostavi stvari koje ti vise ne trebaju.
apt kao takav nije "all mighty apt!!!", apt je paket koji sadrzi vise toolova, izmedju ostalog i apt-get i apt system.
apt system sluzi za interakciju prema dpkg-u (odnosno on je veza izmedju high level i low level baratanja sa paketima), a ono sto je razlika je interakcija izmedju apt-get-a i aptituda (koji ne koristiti nista osim apt systema u apt-u) prema apt systemu i ono sto cine sa dobivenim podacima.
generalno, da apt system postoji kao odvojeni paket, aptitudeu ne treba nista drugo iz apt-a, dok je apt-get dio tog skupa, dakle moglo bi se reci da je aptitiude otpadnik, dok je ostatak high level toolova, ukljucujuci sve graficke, direktno vezan za apt, odnosno sve u njemu.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..