apt-get ili aptitude

Diskusije usko vezane uz Debian distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

pingu

Re: apt-get ili aptitude

Post Postao/la pingu »

Hvala na savjetima.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Hugo je napisao/la:I aptitude ima svoj gui.. Zove se aptitude-gui.. :D Neloša stvar..
Ako samo upišeš aptitude, dobiješ ncurses gui.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
sumski
Moderator
Spol: M

Post Postao/la sumski »

shrike je napisao/la:
Hugo je napisao/la:I aptitude ima svoj gui.. Zove se aptitude-gui.. :D Neloša stvar..
Sa Minesweeperom rofl
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

shrike je napisao/la:
aptitude-gtk. Malo sam se zabunio..

http://packages.debian.org/aptitude-gtk
pingu

Post Postao/la pingu »

shrike je napisao/la:Ako samo upišeš aptitude, dobiješ ncurses gui.
Da, to sam slučajno otkrio kada sam isprobavao aptitude.
Hugo je napisao/la:aptitude-gtk. Malo sam se zabunio..
Čuo sam za to. Koliko je bolje od Synaptica po pitanju GUI sučelja nebi znao jer je aptitude ipak komandno-linijski alat stoga ne znam koliko je GUI sučelje jednako moćno CLI mogućnostima aptitude-a.
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

pingu je napisao/la:
Hugo je napisao/la:aptitude-gtk. Malo sam se zabunio..
Čuo sam za to. Koliko je bolje od Synaptica po pitanju GUI sučelja nebi znao jer je aptitude ipak komandno-linijski alat stoga ne znam koliko je GUI sučelje jednako moćno CLI mogućnostima aptitude-a.
Pa meni je ok, i znam ga ponekad koristiti, kada mi se samo klikta mišem.. :D

Ali Aptitude mi je super zbog toga kada se nešto zbrka na sustavu, on mi pokaže što treba ukloniti, što ostaviti, što nadograditi... i ako mi takva kombinacija ne odgovara, on mi nađe drugo riješenje... Neprocijenjivo.. :D

Za sve ostalo tu je Synaptic.. :)
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

glaskoncILLa je napisao/la:ali mozes doci u situaciju da imas kod purgea.
Zbog čega?
Pa jel ne barata dpkg sa debovima i purganjem , a ne apt(itude)?
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

ne radi se o low level odlucivanju, radi se o nacinu na koji jedan i drugi prate kako su paketi instalirani, odnosno sto je sve instalirano sa njima i pretpostavkom da ti ni to vise ne treba.
u prvom postu se nisam dobro izrazio, ali moguca je i ta situacija i situacija da ti jedan nakon deinatalacije ostavi stvari koje ti vise ne trebaju.

apt kao takav nije "all mighty apt!!!", apt je paket koji sadrzi vise toolova, izmedju ostalog i apt-get i apt system.
apt system sluzi za interakciju prema dpkg-u (odnosno on je veza izmedju high level i low level baratanja sa paketima), a ono sto je razlika je interakcija izmedju apt-get-a i aptituda (koji ne koristiti nista osim apt systema u apt-u) prema apt systemu i ono sto cine sa dobivenim podacima.

generalno, da apt system postoji kao odvojeni paket, aptitudeu ne treba nista drugo iz apt-a, dok je apt-get dio tog skupa, dakle moglo bi se reci da je aptitiude otpadnik, dok je ostatak high level toolova, ukljucujuci sve graficke, direktno vezan za apt, odnosno sve u njemu.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Odgovori