apt-get ili aptitude

Diskusije usko vezane uz Debian distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

pingu

apt-get ili aptitude

Post Postao/la pingu »

U Debian release note-u se aptitude preporuča kao svakodnevni (interaktivni) alat u terminalu za instalaciju paketa (jer bolje rješava dependency kod instalacije i micanja paketa od (neinteraktivnog) apt-geta mada se sada priča kako je ta razlika među njima vrlo mala) dok se apt-get preporuča za nadogradnju distribucije.

Znam da se ne preporuča njihovo naizmjenično korištenje, ali neki pričaju kako ih znaju koristiti na taj način i da nemaju problema. Ili neki vele da ako se koristi stabilna verzija Debiana i samo stabilni paketi da nema veze koristi li se apt-get.
The preferred program for interactive package management from a terminal is aptitude. For a non-interactive command line interface for package management, it is recommended to use apt-get. apt-get is also the preffered tool for upgrades between major releases. If you are still using dselect, you should switch to aptitude as the official front-end for package management.
Također se govori kako je apt-get manje memorijski i procesorski zahtjevan od aptitudea ali to se odnosi na stare i memorijski slabe mašine.

U večini uputstva za Debian nailazim na apt-get, apt-key (ne postoji recimo aptitude key), apt-nešto ali i zbog Ubuntua sam navikao na taj alat a Debian za svoje nove verzije distribucija (mislim od verzije 4.0) preporuča aptitude za svakodnevno korištenje.

Koja su vaša iskustva i preporuke, kakav je vaš aptitude?

apt-get moo ili aptitude moo?
Suko
Site Admin
Spol: M

Re: apt-get ili aptitude

Post Postao/la Suko »

apt-get i nekakvih problema nemam.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

mozes stogod ti srce zeli jer razlika je zbilja mala, ali se drzi toga sto koristis.
takodjer, ako koristis i graficke alate, onda se drzi apt-get-a.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Iskreno miješam i nemam problema.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
glaskoncILLa

u vecini slucajeva ni neces imati, ali mozes doci u situaciju da imas kod purgea.
glaskoncILLa

iako, ni to nije nerjesivo, samo je prva opcija cisca.
pingu

Post Postao/la pingu »

glaskoncILLa je napisao/la:mozes stogod ti srce zeli jer razlika je zbilja mala, ali se drzi toga sto koristis.
takodjer, ako koristis i graficke alate, onda se drzi apt-get-a.
Onda ću se vjerojatno držati apt-get-a, nekad mi se zalomi korištenje Synaptica i GDebi-a iz navike. :)
Pogotovo zato jer mi znaju reči dodatne informacije o paketima i njihovoj kvaliteti.
madone

Post Postao/la madone »

Koristim povremeno apt-get i gui alate ali debelo najčešće aptitud. Imao sam samo jedanput neki "problem" vezan uz to (više se ni ne sjećam točno šta je bilo) Ali sam to riješio upotrebom aptitudea i reinstalacijom paketa...... nikakva drama ... mislim da je to najgore kaj ti se može dogodit, reinstalacija paketa.

Aptitud je puno bogatiji opcijama, ima sučelje u konzoli, nudi rješenja za rješavanje konflikta, debian ga preporuča......... po meni je bolji alat.

Recimo prva stvar za šta sam ga upotrebljavao, još u ubuntu danima je bila funkcija "download" koja skine paket iz repoa u trenutni direktorij
madone

Post Postao/la madone »

Dodatni info imaš sa aptitude show ime_paketa
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

I aptitude ima svoj gui.. Zove se aptitude-gui.. :D Neloša stvar..

Ja koristim apt-get za instalaciju pojedinačnih paketa, i za nadogradnje, a aptitude kada se nešto pobrka, i kada imam problema sa dependencijima, on to puno bolje riješi.. :)
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
Odgovori