Znam da se ne preporuča njihovo naizmjenično korištenje, ali neki pričaju kako ih znaju koristiti na taj način i da nemaju problema. Ili neki vele da ako se koristi stabilna verzija Debiana i samo stabilni paketi da nema veze koristi li se apt-get.
Također se govori kako je apt-get manje memorijski i procesorski zahtjevan od aptitudea ali to se odnosi na stare i memorijski slabe mašine.The preferred program for interactive package management from a terminal is aptitude. For a non-interactive command line interface for package management, it is recommended to use apt-get. apt-get is also the preffered tool for upgrades between major releases. If you are still using dselect, you should switch to aptitude as the official front-end for package management.
U večini uputstva za Debian nailazim na apt-get, apt-key (ne postoji recimo aptitude key), apt-nešto ali i zbog Ubuntua sam navikao na taj alat a Debian za svoje nove verzije distribucija (mislim od verzije 4.0) preporuča aptitude za svakodnevno korištenje.
Koja su vaša iskustva i preporuke, kakav je vaš aptitude?
apt-get moo ili aptitude moo?