Novi Ubuntu dolazi bez GIMP-a?
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Re: Novi Ubuntu dolazi bez GIMP-a?
Nije mi jasno zašto se još uvijek poštuje ograničenje veličine iso slike distribucija na 700 Mb?
Zar je problem instalirati s DVD-a?
Nemaju svi velike brzine ni flat.Suko je napisao/la:Nije mi jasno zašto se još uvijek poštuje ograničenje veličine iso slike distribucija na 700 Mb?
Pogledaj što sve Knoppix nagura na CD.
F-spot je goli qurazz. Gimp je jedan od osnovnih programa koji mi se stvarno sviđa. Još kada sam prije nekoliko godina isprobavao Linux prvi program koji mi se stvarno svidio je bio upravo Gimp.
Prvi su jasni razlozi da GIMP nije GNOME-ov i očito su razlozi ljudi moji jasni zbog nadolazeće verzije. Dolazi GNOME 3.0 i novi dependecy-ji, library-ji koji će biti napunjeni na CD tako da jedva stane i GIMP paket. Možda bi u zamjenu stavili nešto slično "KolourPaint-u" kako netko veli, ali to nije nimalo slično GIMP-u.
Ispričavam se, ali NE SLAŽEM se da je GIMP bespotreban. Iz razloga što mnogi imaju fotografije gdje žele dodati neki tekst, slike, poboljšali kvalitetu slike ili bi stavili crno-bijelo. Nije istina da to početnici ne znaju, jer i sam zna da početnici znaju što je photoshop i da su se jednom u životu igrali s aplikacijom za obradu slika.
Dakle, ovaj potez njihov NE MORA BITI SIGURAN niti je SIGURNO NAJAVLJENO (not official) da će biti bez GIMP-a. Tek je studeni a novi ubuntu izlazi tek u travnju. Dakle, ne smijemo sve uzeti zdravo za gotovo i reći da su to već odlučili. Prerano je još o tome govoriti.
Vidim da već neko brka sa OO. Preporodio sam se kada sam isprobao kako je Inkscape moćan. Kad smo već kod te politike kada je gore OO, zašto nije Inkscape ili još gore nije GIMP? Onda ne bi bio OO već običan AbiWord. Razumijete me?
OO + GIMP
AbiWord + "KolourPaint"
Gnome Office + neki GNOME-ov "painter"
Pozdrav
Ispričavam se, ali NE SLAŽEM se da je GIMP bespotreban. Iz razloga što mnogi imaju fotografije gdje žele dodati neki tekst, slike, poboljšali kvalitetu slike ili bi stavili crno-bijelo. Nije istina da to početnici ne znaju, jer i sam zna da početnici znaju što je photoshop i da su se jednom u životu igrali s aplikacijom za obradu slika.
Dakle, ovaj potez njihov NE MORA BITI SIGURAN niti je SIGURNO NAJAVLJENO (not official) da će biti bez GIMP-a. Tek je studeni a novi ubuntu izlazi tek u travnju. Dakle, ne smijemo sve uzeti zdravo za gotovo i reći da su to već odlučili. Prerano je još o tome govoriti.
Vidim da već neko brka sa OO. Preporodio sam se kada sam isprobao kako je Inkscape moćan. Kad smo već kod te politike kada je gore OO, zašto nije Inkscape ili još gore nije GIMP? Onda ne bi bio OO već običan AbiWord. Razumijete me?
OO + GIMP
AbiWord + "KolourPaint"
Gnome Office + neki GNOME-ov "painter"
Pozdrav
http://www.motigo.com > sve za skole, ucenike, nastavnike i roditelje, besplatna prijava | Marin Šagovac
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Ma ajde, OOo na live distri bi bilo prestrašno bacanje prostora (~150mb!!!). A na kraju krajeva, ni GIMP nije osnovni alat tako da ne vidim zašto je ključan za neko Live izdanje.
Sjetite se čemu služi LiveCD:
* isprobavanju osnovnih mogućnosti (kad se Gimp učita preko CD-a prođe 5min, osim ako se ne radi o LiveUSB-u)
* osnovnoj instalaciji na računalo koje sigurno posjeduje pristup Internetu (a Gimp je tada udaljen 2 koraka)
* itd. itd.
Ako nekom treba baš "custom" izdanje LiveCD/USB-a, to lako sam napravi i stavi točno one programe koje njemu trebaju.
Ubuntu i dalje dolazi s Gimpom, samo je Gimp više nije u standardnom LiveCD izdanju - big deal
* isprobavanju osnovnih mogućnosti (kad se Gimp učita preko CD-a prođe 5min, osim ako se ne radi o LiveUSB-u)
* osnovnoj instalaciji na računalo koje sigurno posjeduje pristup Internetu (a Gimp je tada udaljen 2 koraka)
* itd. itd.
Ako nekom treba baš "custom" izdanje LiveCD/USB-a, to lako sam napravi i stavi točno one programe koje njemu trebaju.
Ubuntu i dalje dolazi s Gimpom, samo je Gimp više nije u standardnom LiveCD izdanju - big deal
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Postoji, dakle, i non-live izdanje Ubuntua koje će pakirati GIMP? Jer ako ne postoji, onda dolazimo do problema: potrebno ga je instalirati. A to "nije problem" samo ako imate pristojno brzu vezu - što nije slučaj uvijek ni svuda.4ndY je napisao/la:
Ma ajde, OOo na live distri bi bilo prestrašno bacanje prostora (~150mb!!!). A na kraju krajeva, ni GIMP nije osnovni alat tako da ne vidim zašto je ključan za neko Live izdanje.
* itd. itd.
Ubuntu i dalje dolazi s Gimpom, samo je Gimp više nije u standardnom LiveCD izdanju - big deal :misli
Što se mene tiče bolje da izađe Gimp bez Ubuntua 
I am the one and only....
f-spot umjesto gimpa? kao da ti netko da biciklu umjesto automobila.
Nije ni Tomboy, F-Spot, GNOME-ov a uredno ih Ubuntu stavlja.phreakbox je napisao/la:Prvi su jasni razlozi da GIMP nije GNOME-ov i očito su razlozi ljudi moji jasni zbog nadolazeće verzije. Dolazi GNOME 3.0 i novi dependecy-ji, library-ji koji će biti napunjeni na CD tako da jedva stane i GIMP paket. Možda bi u zamjenu stavili nešto slično "KolourPaint-u" kako netko veli, ali to nije nimalo slično GIMP-u.
GNOME 3.0 bi trebao biti pročišćen od nepotrebnih library-a i sukladno tome nešto lakši. GIMP zauzima oko 16 MB.
Što sa Google Pisasom? Picasa je nešto slično kao F-spot.
KolourPaint ne dolazi u obzir jer je KDE-ov. Mogao bi se staviti OOo Draw.
Možda su one igrice u sklopu GNOME games paketa koje Ubuntu trpa važnije od GIMP-a.
- Suko
- Site Admin
Gnome Games će isto biti izbačene.
Jako malo će ih ostati.
Jako malo će ih ostati.