Kako vratiti dokumente?

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: Kako vratiti dokumente?

Post Postao/la shrike »

Cooleech je napisao/la: ali ta misteriozna mapa je i dalje tu. Nautilus je otvara kao i terminal - u nedogled.
Kada napišeš sudo ls -lha u tom diru, što ispiše točno za taj file? Probaj i ovo: sudo lsattr ime_dira pa nam ovdje c/p ako možeš.
Cooleech je napisao/la:
radi prilično sumnjivo ali ne javlja ikakve greške čak i nakon self-testa.
Može puni c/p od smartctl -a /dev/sda ili koji je već to disk?

Pretpostavljam da si napravio fsck.ext4, no kada je riječ o takvim diskovima pametno je raditi forsirani badblocks check (-c opcija).
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Cooleech
Moderator
Spol: M

Post Postao/la Cooleech »

shrike je napisao/la:
Cooleech je napisao/la: ali ta misteriozna mapa je i dalje tu. Nautilus je otvara kao i terminal - u nedogled.
Kada napišeš sudo ls -lha u tom diru, što ispiše točno za taj file? Probaj i ovo: sudo lsattr ime_dira pa nam ovdje c/p ako možeš.
Nije u pitanju file već dir, kako rekoh, "vrti" u nedogled (probao sam "samo" ls -la). Ovo sa sudo lsattr ime_dira ti može dati Leptirić.
BTW, njen UID je 999, a vlasnik te mape je UID 1000. Probao sam

Kod: Označi sve

chown -R lada ime-dira
ali također ide u nedogled.
shrike je napisao/la:
Cooleech je napisao/la: radi prilično sumnjivo ali ne javlja ikakve greške čak i nakon self-testa.

Pretpostavljam da si napravio fsck.ext4, no kada je riječ o takvim diskovima pametno je raditi forsirani badblocks check (-c opcija).
Napravio sam check preko gparteda, nisam direktno iz terminala. Output naredbe smartctl -a ti može dati Leptirić. :zamisljen

Nakon uspješno završene instalacije Ubuntu MATE, nije se htio podići sustav, javljao je da ne vidi UUID root particije iako je bio točno zapisan u fstab datoteci. Zakomentirao sam tu liniju i umisto UUID-a stavio sam putanju /dev/sda2 (to joj je root). Sad radi.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Leptiric
Spol: ž

Post Postao/la Leptiric »

Cooleech je napisao/la:
shrike je napisao/la:
Nije u pitanju file već dir, kako rekoh, "vrti" u nedogled (probao sam "samo" ls -la). Ovo sa sudo lsattr ime_dira ti može dati Leptirić.
BTW, njen UID je 999, a vlasnik te mape je UID 1000. Probao sam

chown -R lada ime-dira
ali također ide u nedogled.
shrike je napisao/la:
Cooleech je napisao/la: radi prilično sumnjivo ali ne javlja ikakve greške čak i nakon self-testa.

Napravio sam check preko gparteda, nisam direktno iz terminala. Output naredbe smartctl -a ti može dati Leptirić. :zamisljen

Nakon uspješno završene instalacije Ubuntu MATE, nije se htio podići sustav, javljao je da ne vidi UUID root particije iako je bio točno zapisan u fstab datoteci. Zakomentirao sam tu liniju i umisto UUID-a stavio sam putanju /dev/sda2 (to joj je root). Sad radi.
hvala ti jos jednom :)

jel mozes sve te naredbe tocno napisane pa da ja samo copy paste-am?
Cooleech
Moderator

Leptiric je napisao/la:hvala ti jos jednom :)

I drugi put! :)

Ovaj prvi ti vjerojatno neće ni dovršit pa možeš preskočit:

sudo ls -lha ime_direktorija (ime direktorija počinje s 3g...nešto. Upiši 3g pa stisni tipku Tab da ti dovrši ime direktorija)
Dalje ide:

sudo lsattr ime_direktorija (opet taj 3g nešto, dovrši ime tipkom Tab)

smartctl -a /dev/sda
Outpute svih naredbi stavi u code tagove. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Leptiric

Cooleech je napisao/la:
Leptiric je napisao/la:hvala ti jos jednom :)

I drugi put! :)

Ovaj prvi ti vjerojatno neće ni dovršit pa možeš preskočit:

sudo ls -lha ime_direktorija (ime direktorija počinje s 3g...nešto. Upiši 3g pa stisni tipku Tab da ti dovrši ime direktorija)
Dalje ide:

sudo lsattr ime_direktorija (opet taj 3g nešto, dovrši ime tipkom Tab)

smartctl -a /dev/sda
Outpute svih naredbi stavi u code tagove. ;)
a gdje je bio taj folder?
mislim da ga vise nema :pogled_dolje
kad ukucam 3g i tab nista se ne dogodi, a i kad gledam po dokumentima, nema ga.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Imao sam priliku vidjeti tako nešto. Mislim da je uzrok samoreferiranje u listi tog foldera. Tj. nekako u listi sadržaja tog foldera postoji samo pokazivač na taj folder i tako se stalno vrti u petlji i pokazuje isto kad se klikne na njega.
Cooleech
Moderator

Leptiric je napisao/la:a gdje je bio taj folder?
mislim da ga vise nema :pogled_dolje
kad ukucam 3g i tab nista se ne dogodi, a i kad gledam po dokumentima, nema ga.
Ah, da.. sorry. Moraš prvo napravit ovo:

cd /home/lada
pa onda ovo ostalo. ;)
Razlog zašto ti ga nije pronalazilo je zato jer sad imaš novi /home s drugim userom.
Leptiric

Cooleech je napisao/la: Outpute svih naredbi stavi u code tagove. ;)
ovo ti meni dodje ko da si mi na kineskom nesto napisao :lulz :lulz :lulz

takod a ako ne prevedes, kao i da nisi nista napisao. pface

i kako ubijem proces u terminalu kad vidim da vergla i ne postize nista?
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Leptiric je napisao/la:
Cooleech je napisao/la: Outpute svih naredbi stavi u code tagove. ;)
ovo ti meni dodje ko da si mi na kineskom nesto napisao :lulz :lulz :lulz
Nakon tvoje naredbe, terminal ti ispiše neki output. To kopiraš i zalijepiš u post. U vrhu posta koji pišeš, postoji jedan kvadrat (u stvari pravokutnik) u kojem piše "Code". Stisneš to i između ubaciš/zalijepiš kopirani tekst iz terminala
Leptiric je napisao/la:
i kako ubijem proces u terminalu kad vidim da vergla i ne postize nista?
Ako si u "topu" sa F9 ubijaš procese. U dnu imaš sve moguće opcije programa "top". A postoji i "man top".

Nadam se da sam barem malo pomogao.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Cooleech
Moderator

Naredbe u terminalu možeš zaustaviti pomoću kombinacije tipki Ctrl i C, a poneke samo slovom Q. Ovo za outpute ti je objasnio Vl@do. ;)
Odgovori