Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

jurastublic
Spol: M

Re: Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Post Postao/la jurastublic »

shrike je napisao/la:
JH-IM je napisao/la: Nešto kao OSX za mase? :hihi Uvijek možeš uzeti i LTS Linux kernel pa ga patchirati dodatno prema potrebi.
Da, OSX za mase. LTS nije isto što i BSD ovdje, jer je LTS i dalje linux koji je hrpa softvera na skupu koji rade više manje hakerajom. bsd je distra i lakše je nadograditi stvari jer ne postoji takav dependency hell i kaos ispod haube (bar ako sam dobro shvatio kako BSD radi).
S tim da je svaka od postojećih 5-6 BSD distri praktički OS za sebe i razvija se posebno.
Problem je spori centralizirani BSDov način razvoja koji ne može dostići linuxov a to je za desktop vrlo važno - pogotovo drajveri. Stabilnost (kao zupčanik u poslovnom stroju) i univerzalnost upotrebe (kao desktop/mobilni prohtjevi) su barem što se razvojnih resursa tiče u međusobnom sukobu i kompromisi uvijek odvlače na jednu ili drugu stranu.

Što se Ubuntu-a tiče, lako je moguće da će netko iz zajednice forkati Unity. Usmjerenje na cloud dio je OK ali čekaj samo da se ovaj prenapuhani IOT mjehur rasprsne. Oni koji se kuže u IOT sada brzinski beru lovu jer znaju da je pretpostavka o 70 milijardi potrebnih IOT uređaja totalna besmislica. Ali i to je dio života.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Jedini komercijalni oblik Linux distribucije (kako ga ja vidim) je vezan za nekog velikog proizvođača hardvera koji bi eventualno našao svoj (financijski) interes u potrebama specifičnih kupaca i koji bi onda na točno određenom hardveru napravio u suradnji sa vlasnicima hardvera kvalitetne drivere i doveo Pro aplikacije (opet za te specifične korisnike)... što je opet neki vid novog Applea i u trenutnoj Apple rupi koju su sami stvorili ako se netko odluči popuniti rupu možda može doći do komercijalne distribucije koja će zapravo opet biti free za krajnjeg korisnika iako će je zapravo platiti kroz hardver i podršku (kako danas plaćaju Apple korisnici jer je OSX besplatan).

Znači, Apple je prije par dana napravio blagi upgrade MacPro-a (grafika) no nije izdao novi već par godina i postoje neke blijede najave da bi novi MacPro mogao doći u Q1 slijedeće godine no to su više spekulacije i informacije za podgrijavanje fanova i dizanje vrijednosti dionica nego realnost. Kako dobar dio Apple Pro korisnika još uvijek koristi MacPro 5,1 iz 2012. godine kojeg su upgradeali do maksimuma... u tu rupu bi mogao uskočiti recimo Dell ili Lenovo i napraviti radne stanice za koje bi NVidia ili AMD napisali kvalitetne drivere (za 2-3 modela grafičkih kartica), jaki proizvođač hardvera bi mogao privući i recimo Adeobe da napravi prilagođene aplikacije za Linux (njima je svejedno na čemu se vrti njihov softver jer se licence plaćaju mjesečno/godišnje). Da takav poslovni model već postoji i funkcionira dokazuje Lightworks gdje imate različite licence, pa i free mogućnost.

... i opet se vraćam na početak da komercijalne desktop inačice Linuxa neće biti bez nekog jakog igrača iz svijeta hardvera. Da li bi pritom dobili neki novi DE ili samo prilagođenu neku od postojećih distribucija i DE-a je zapravo nebitno jer bi taj netko iz svog interesa ulagao u razvoj stabilnog kernela (pa možda i usporio izdavanje novih) i 100% kompatibilnost sa barem dijelom hardvera.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
dupin

Post Postao/la dupin »

Ne mogu se načuditi količini napisanog teksta na temu koju smo prožvakali već n+1 puta. Nadovezati ću se na ovo što je Bertone sada izložio. Takva situacija sa jakim proizvođčem hardwarea je postojala kad je izašla Vista. Tada si mogao kupiti Dell sa Vistom ili sa ubuntuom. Zanimljivo, u nekim je zemljama upravo komp sa predinstaliranim Ubutuom bio skuplji od istog kompa sa Vistom. pface Ne znam tko je "zaslužan" za to, ali bio je to svjetski blam. :kava
Nema veće religije od istine!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ova tema će još biti prožvakavana i 1000 puta jer su stvari na tržištu dinamičke, a pogotovo u IT sektoru, pa ti se vrlo lako može desiti da se nekom vendoru sutra sprdne raditi komercijalnu Linux distru, kao što se Canonicalu "jučer" sprdnulo zatvoriti Mir/Unity 8 projekt. I kada se to desi, opet ćemo prežvakavati ovu temu. ;)
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

bertone je napisao/la:Jedini komercijalni oblik Linux distribucije (kako ga ja vidim) je vezan za nekog velikog proizvođača hardvera koji bi eventualno našao svoj (financijski) interes u potrebama specifičnih kupaca i koji bi onda na točno određenom hardveru napravio u suradnji sa vlasnicima hardvera kvalitetne drivere i doveo Pro aplikacije (opet za te specifične korisnike)... što je opet neki vid novog Applea i u trenutnoj Apple rupi koju su sami stvorili ako se netko odluči popuniti rupu možda može doći do komercijalne distribucije koja će zapravo opet biti free za krajnjeg korisnika iako će je zapravo platiti kroz hardver i podršku (kako danas plaćaju Apple korisnici jer je OSX besplatan).

Znači, Apple je prije par dana napravio blagi upgrade MacPro-a (grafika) no nije izdao novi već par godina i postoje neke blijede najave da bi novi MacPro mogao doći u Q1 slijedeće godine no to su više spekulacije i informacije za podgrijavanje fanova i dizanje vrijednosti dionica nego realnost. Kako dobar dio Apple Pro korisnika još uvijek koristi MacPro 5,1 iz 2012. godine kojeg su upgradeali do maksimuma... u tu rupu bi mogao uskočiti recimo Dell ili Lenovo i napraviti radne stanice za koje bi NVidia ili AMD napisali kvalitetne drivere (za 2-3 modela grafičkih kartica), jaki proizvođač hardvera bi mogao privući i recimo Adeobe da napravi prilagođene aplikacije za Linux (njima je svejedno na čemu se vrti njihov softver jer se licence plaćaju mjesečno/godišnje). Da takav poslovni model već postoji i funkcionira dokazuje Lightworks gdje imate različite licence, pa i free mogućnost.

... i opet se vraćam na početak da komercijalne desktop inačice Linuxa neće biti bez nekog jakog igrača iz svijeta hardvera. Da li bi pritom dobili neki novi DE ili samo prilagođenu neku od postojećih distribucija i DE-a je zapravo nebitno jer bi taj netko iz svog interesa ulagao u razvoj stabilnog kernela (pa možda i usporio izdavanje novih) i 100% kompatibilnost sa barem dijelom hardvera.
To jedino u ovoj situaciji može biti Dell koji prodaje i svoje najjače laptope sa predinstaliranim Ubuntuom, baš ovih dana su izašli Precision laptopi sa i7 i Xeon procesorima, do 64 GB ECC RAMa i Nvidia Quadro grafičkim, pravi high end profesionalni laptopi, čim prodaju svoje Inspiron, XPS i Precision serije sa predinstaliranim Ubuntuom znači da interes kupaca postoji, ali za korak dalje od toga ne znam da li bi Dell imao interesa.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

bertone je napisao/la: -Veliki proizvođača hardvera
-(financijski) interes u potrebama specifičnih kupaca
-i koji bi onda na točno određenom hardveru napravio u
suradnji sa vlasnicima hardvera kvalitetne drivere i doveo Pro aplikacije
Praktički si opisao velike Unix kompanije i njihove proizvode - IBM i AIX, HP i HP-UX, Sunov Solaris...
Gdje su oni sada i koliki im je udio u odnosu na Win? U stvari, upravo ih je linux pokopao. :lulz
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

jurastublic je napisao/la:Praktički si opisao velike Unix kompanije i njihove proizvode - IBM i AIX, HP i HP-UX, Sunov Solaris...
Gdje su oni sada i koliki im je udio u odnosu na Win? U stvari, upravo ih je linux pokopao. :lulz
Pa prema "šaputanju" IBM nije presretan odlukom što je ThinkPad liniju prodao Kinezima (Lenovu) koji su od negdje 2014/2015. krenuli nekim svojim smjerom i traže model na koji bi barem jedan dio vratili u svoje vlasništvo. Drugi dodatni zamah tome daju opet "šaputanja" da nakon početnog zadovoljstva zaposlenika IBM-a kad su 2015. godine počeli raditi na Appleovom hardveru i malo bolje analize troškova to i nije bila dobra odluka tim više što Apple nakon dolaska Tim Cooka i nema jasnu viziju što napraviti sa svojim Pro korisnicima.

Iskreno (kao fan ThinkPada iz vremena IBM-a), ne bih imao ništa protiv da IBM preuzme natrag barem dio TP serije (znači T seriju) i da ju kombinira sa nekom "svojom" Linux distribucijom pa makar ta kombinacija softvera i hardvera bila i skuplja od kombinacije Win+hardver.
Usput tko je pratio (i još prati priču o ThinkPad retro ili classic stroju) na službenom blogu, forumu ili redittu bilo je puno korisnika koji su navijali za kombinaciju tog novog/starog ThinkPada u kombinaciji sa Linuxom i što je zanimljivo Corebootom :-D ... a da li će od toga što biti nećemo saznati prije listopadskog CES-a.

Uglavnom, rupa za nekog velikog igrača na globalnom tržištu postoji no pitanje je da li će se netko odvažiti i popuniti je.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Bunker

Post Postao/la Bunker »

NoMaam je napisao/la: Što se tiče ovih zadnjih 30-setak postova u ovoj temi, mislim da se @MaxBunker negdje slatko smije :-D . I više sam nego siguran da ga se svi sjećate.
JH-IM je napisao/la:Max Bunker jesi to ti? :hihi
rudar je napisao/la: Dragi prijatelju, ne pridružuj se onima koji prizivaju zle duhove... spametan Egzorcizam je bio težak i dugotrajan. :mrtav
rudar je napisao/la: Budući da je rasprave takve, neželjene, vrste osobito poticao stanoviti korisnik ovog foruma koji se kasnije sam povukao s foruma, ne sviđa mi se što se opet sjećamo njega. Čovjek je došao i otišao svojom voljom i pravo mu budi. Od takvih uspomena nema ničeg dobrog.

Ide vrijeme, dođe rok,
Eto vraga skok na skok!
:thmb-up

( August Šenoa, Postolar i vrag )

Da se predstavim u onoj temi za nove članove, ili me se sjećate ... ? :-D

@NoMaam , vjeruj da se nesmijem , jer smo na istoj strani fronte, samo se to ponekad zaboravilo u žaru rasprave.
U ovoj vašoj raspravi apsolutno podržavam stavove naših dragih kolega Grofa i JH-IM.

@Rudar , kao što vidiš , i prije i posle mene je bilo i biti će ovakvih i sličnih rasprava. Žao mi je što sam ti ostao u tako ružnom sjećanju pa se nadam da ćemo to imati prilike popraviti. Da sam ja pokrenuo ovakvu temu, vjerojatno biste me tražili bakljama i vilima ko seljani Drakulu...hehehhehe

No drago mi je da ste svi dobro i da ste manje više svi tu. Mnogi od vas su mi se javljali na fb i linkali ovu temu pa se nisam mogao oduprijeti porivu a da neizrazim podršku kolegama koji su unutar jedne teme uspjeli sažeti sve one stavove koje sam ja razvukao kroz niz ostalih tema nekada...

:thmbs-up
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

:protest_lol

... moram sutra kod doktorice po novi paket tableta da mi ne zafali prek vikenda :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

Ajd da se i ja oglasim na temu komercijalne linux distre :)

Iz argumentacije za komercijalni linux se da pročitat da "linux developeri nisu plaćeni pa ako izgube volju za hobi ode projekt". Ovo je fakat krivo razmišljanje. Dajte se samo pitajte da li Linus Torvalds radi za kernel gratis? Skoro se kladim da je jedan od najbolje plaćenih developera na svijetu. Na openSuse konferenciji prije koju godinu u Dubrovniku se moglo vidjeti puno side dev timova koji razvijaju svoje open source projekte (od novog datotečnog sustava preko vlastitih cloud rješenja pa skroz do libre office i oracle mysql tima) i svi koji su se tamo predstavljali su plaćeni od strane openSuse-a. Začudili biste se kolika se lova vrti od plaćene podrške u open source svijetu. Bilo je cijelo predavanje o tome kako se financira openSuse i koga sve plaćaju. Brojke su dovoljne da plaćaju sve te developere, organiziraju i financiraju konferenciju jednom godišnje a sva lova koju imaju nije samo od Suse-a ali je isključivo od podrške za određene programe.

Također postoji gro drugih linux OS-ova koji su se bazirali na plaćanju podrške ili prodaji hardvera i vrlo su komercijalno isplativi. Glavni primjer vam je Raspberry i openWRT (zadnjih više od godinu dana i ja radim na razvoju jedne verzije linux OS-a i plaćena sam za to). Svi ti projekti su komercijalni i svi mahom uspješni.

U hardverskom svijetu manje više svi boardovi koji izađu, upute su pisane za neku vrstu linux OS-a (najčešće je u pitanju ubuntu). Arduino bolje radi na linuxu nego windowsima. Također izlazi sve više raznih dev toolova za linux, svaki bolji od prethodnog. Mi se u firmi zadnjih 5 godina vrlo aktivno bavimo i razvojem hardvera i kompletan razvoj radimo na linuxu. Za neke boardove nisam čak ni srela upute za windowse (al priznajem da nisam baš ni kopala po netu).

Ovo sve pišem jer se od linuxa danas dobro živi, čak i jako dobro i to ne samo u serverskom svijetu. I on nikada neće propasti jer mu je početna ideja dobra a to je da ne sili nikoga da ga plaća pa samim time je nezadovoljstvo korisnika puno puno manje. A zajednica nikad nije bježala od pomaganja osobito ne volonterskog.

Druga strana medalje je da linuxu fali standardizacija i da more distribucija samo izaziva osjećaj kaosa i da bi bilo bolje, brže i jeftinije da se developeri koncentriraju zajedno umjesto da su ovako disipirani. Ali, upravo u tome leži i najzdravija ravnoteža linuxa jer na kraju ipak bolje / brže / jeftinije / optimalnije pobjedi. Iz svega toga linux jednog dana bude došao na desktope ali na pravilan način, a to je kontinuirani, kontrolirani i održivi rast, isto kako napreduje libre office (u zadnje dvije godine nisam srela korisnika koji nije zamjenio MS office sa libre office). Zapitajte se samo da sad desktop linux skoči sa 2% na 20% dal bi se zajednica raspala? To bi skoro sigurno bio fail prve vrste al manje zbog linuxa više zbog navika. Za ovaj kontinuirani polagani rast postoji podrška. One sekunde kad se stvori kritična masa stvorit će se i plaćena podrška za linux. Ali to ne smije biti skok nego polagani rast.

Još da dodam da je iz moje perspektive linux totalni zakon jer unutar max sat i pol imam funkcionalan sustav. Drugo, integrirani wifi u tatinom laptopu ne radi, problem je rješen za 10 min kupnjom wifi usb adaptera za 49kn. Možda vam se to čini kao glupo rješenje ali meni je to brže i jeftinije nego se patit sa instalacijama 101 verzije drivera dok ne nađem pravi. Ubuntu 16.04 više ne radi na mom desktopu, krahira compiz. Rješenje: install gnome2 sve radi bez greške. Ok, nije tako lijepo, nema sve funkcionalnosti, al mene to ne zamara. Laptop mi kod svakog paljena javlja system problem detected, neka python glupost se ruši, al nema šanse da idem trošit vrijeme na to kad kliknem 3 put ok i laptop radi (ako se mislite uzbuđivat oko toga ili davat rješenje za to, nemojte) Stvar je korisnika kolko se želi živcirati oko problema i kolko vremena hoće utrošiti na nešto samo je sigurno da rješenja uvijek ima.
Odgovori