Pravila foruma PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake: Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi: [Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
nera076 je napisao/la:Probat cu, a sta se tice boot prioriteta sada je prvi ovaj na kojem su win, a bit ce i ubuntu.
dali bi mozda bio laksi tj. manje kompliciran za instalaciju neki drugi linux, a da je opet ok pocetniku?
Nebi, Ubuntu je fakat jednostavan, a na Wikiju imaš instalacije i ostalih distri...samo pogledaj poglavlje Instalacija GNU/Linuxa.
Znači ti na kraju želiš imati Linux na istom tvrdom disku gdje i WinXP?
Ma pogledala sam to i ubuntu mi se svidja. Nije da bas mora bit na disku na kojem su instalirani Win. najprije sam probala sa instalacijom na drugom disku jer sam mislila da je tako bolje al isto samo su se bootali Win, grub se nije pojavljjivao, a nije se pojavljivao ni ovako kad sam probala na istom disku. Osim kad sam ga nanovo instalirala preko live cd-a i tada je bio 1.5 i error 17 ili 18, cak i 22, a xp je pokazivao ili te errore ili ntldr is missing. stvarno mi nije bitno gdje cu instalirat jer imam prostora na oba diska
nera076 je napisao/la:Ma pogledala sam to i ubuntu mi se svidja. Nije da bas mora bit na disku na kojem su instalirani Win. najprije sam probala sa instalacijom na drugom disku jer sam mislila da je tako bolje al isto samo su se bootali Win, grub se nije pojavljjivao, a nije se pojavljivao ni ovako kad sam probala na istom disku. Osim kad sam ga nanovo instalirala preko live cd-a i tada je bio 1.5 i error 17 ili 18, cak i 22, a xp je pokazivao ili te errore ili ntldr is missing. stvarno mi nije bitno gdje cu instalirat jer imam prostora na oba diska
Sve su se te greške dešavale zbog krivo definiranih parametara particija.
Ja bih ti preporučio da pokušaš instalirati Ubuntu na drugi hdd, te u BIOS-u, kasnije podesiti da se boota sa tog drugog HDD-a (kako sam ti napisao u postu ranije)
pa da vidimo kako će to ići.
Uspijelo je, prebacila sam bootanje na taj drugi disk....grofe Hvala, a i svima ostalima....stvarno ste super i imate zivaca, al jos cu vas ja gnjaviti kada pocnem polako stavljati programe i ostalo...
nera076 je napisao/la:Uspijelo je, prebacila sam bootanje na taj drugi disk....grofe Hvala, a i svima ostalima....stvarno ste super i imate zivaca, al jos cu vas ja gnjaviti kada pocnem polako stavljati programe i ostalo...
Odlično! Nadam se da sada radi oboje i WIndows i Linux boot.