Problem sa dualboot.om
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Problem sa dualboot.om
Po uputama sam instalirala Ubuntu 8.04.2 "Hardy Heron". Ali mi se ne pojavljuje Grub tj. odmah se dizu windowsi. Imam 2 Hdd. Na jednom je Xp, a na drugom tj. D: su mi dokumenti i ostali podaci i od njega sam " otkinula" komad za Ubuntu. Sa norton partition magic-om- Nista se nije izgubilo tako da pretpostavljam da je sve u redu. To je nekih 26 gb i ext3 ima nekih 16 gb, swap neka 2 gb i onih 8 i nesto fat pa ih vidim i u windowsima.
Probala sam podesit grub i po ovim uputama : http://www.ubuntu-hr.org/wiki/Instalaci ... ootloadera i stavila sam X=0 Y=1. To nije dalo nikakvih rezultata pa evo pitam, jer sad bas nemam vremena kopati a stvar je u tome da neznam koji bi trebala stavit disk tj. broj.
Dali ce bit problem sa instalacijom Logitech slusalica, mislim da nemam njihov cd. Usb su i bezicne....
Hvala vam unaprijed...
Probala sam podesit grub i po ovim uputama : http://www.ubuntu-hr.org/wiki/Instalaci ... ootloadera i stavila sam X=0 Y=1. To nije dalo nikakvih rezultata pa evo pitam, jer sad bas nemam vremena kopati a stvar je u tome da neznam koji bi trebala stavit disk tj. broj.
Dali ce bit problem sa instalacijom Logitech slusalica, mislim da nemam njihov cd. Usb su i bezicne....
Hvala vam unaprijed...
Re: Problem sa dualboot.om
fat ti je druga, a ext3 treca. y=2. ako ti je napravio prosirenu particiju u kojoj su ext3 i swap onda y=3
tako bi bilo kod mene. daje im brojeve brojeve s obzirom kad si napravio particiju. ove dvije su postojave pa bi ext3 trbala biti treca a swap 4, ili ako je prosirena onda +1.
tako bi bilo kod mene. daje im brojeve brojeve s obzirom kad si napravio particiju. ove dvije su postojave pa bi ext3 trbala biti treca a swap 4, ili ako je prosirena onda +1.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
Jedino mi napise da je ok kad stavim hd0,1, a ako stavim hd0,3 ne uspije. sve ostale solucije napise ili da je nepostojeci disk ili nesto slicno, uglavnom ne uspijeva.
Pokrecu se samo Windowsi, nema menija za odabir. Ima kakav nacin da vidim kako su particije poredane ili da se instalira grub?
Pokrecu se samo Windowsi, nema menija za odabir. Ima kakav nacin da vidim kako su particije poredane ili da se instalira grub?
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
A kako si uopće uspjela to napraviti?
Jesi instalirala Ubuntu na hard a da ti je bio odspojen hard sa Windowsima?
Ili si nakon instalacije Ubuntua reinstalirala Windowse?
Nije mi jasno. Trebao bi se dizati Grub nakon uredne instalacije.
Jesi instalirala Ubuntu na hard a da ti je bio odspojen hard sa Windowsima?
Ili si nakon instalacije Ubuntua reinstalirala Windowse?
Nije mi jasno. Trebao bi se dizati Grub nakon uredne instalacije.
Nista nisam ni odspajala ni naknadno instalirala.
U editoru particija koji pokrenem preko live cd-a idu ovako: Sda2=ext3-boot
sda3=swap, sda4=fat32 sda1= particija D na win.
Sdb1=boot tu su windowsi.
Kad sam kreirala particije i ext3 i swap ostavila sam kao primarne po uputama, a na kraju sam kliknua neznam sta i naisla na opcije gruba, ali sam ostavila kako je, jer ima puno opcija u padajucem meniju, mislim da je pisalo hd0...
hd0,2 izbaci error 17
Sdb1=boot tu su windowsi.
Kad sam kreirala particije i ext3 i swap ostavila sam kao primarne po uputama, a na kraju sam kliknua neznam sta i naisla na opcije gruba, ali sam ostavila kako je, jer ima puno opcija u padajucem meniju, mislim da je pisalo hd0...
hd0,2 izbaci error 17
probaj maknut boot sa sda2=ext3
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
koji kosmar od particija. nerazunijem. sta je sve jedan prosirena particija.nera076 je napisao/la:Nista nisam ni odspajala ni naknadno instalirala.
najbilje ti ubuntu instaliraj na disk sa win.
vjerojatno ti je grub stavio na drugi disk ( ovaj D:), a komp ti dize sistam sa primarnog diska C:, pa ga nemoze no ocitat. vjerojatno je to jer imas na dva diska boot flag.
pokrani instalciju ubuntua ponovo i stavi da ti grub bude na sdb1 ili hd0,0
simke je napisao/la:
vjerojatno ti je grub stavio na drugi disk ( ovaj D:), a komp ti dize sistam sa primarnog diska C:, pa ga nemoze no ocitat. vjerojatno je to jer imas na dva diska boot flag.
pokrani instalciju ubuntua ponovo i stavi da ti grub bude na sdb1 ili hd0,0
Dobar pokušaj, blizu si!
Gle ovako nera....
Prvo moramo ustanovit imaš ki ti sva HDD-a (fizička) iil su C: i D: particije. Po svemu sudeći (ne bootanje u GRUB meni) čini se da imaš dva fizička diska. Takvi diskov ise u /dev direktoriju moraju vidjeti kao /dev/sda i /dev/sdb
Ako ti se GRUB postavio na drugi disk (/dev/sdb, a ti bootaš sa prvog (/dev/sda) onda nije čudo da ti neće dignuti GRUB. Potrebno je ući u BIOS i podesiti Boot sekvencu da se prvo podiže sa ovog drugog harda, a ne tamo gdje su WIndowsi.
Zvuči zbrkano, no tako treba uraditi.
Ako prebrišemo windowsov boot loader sa prvog diska, onda više neće moći podići ni GRUB Windowse.
Dakle, odi u BIOS Setup i potraži opcije za Bootanje uređaja. Tamo podesi da ti prvi uređaj u Boot sekvenci bude ovaj drugi HDD (gdje si stavila Linux).
Jos sam probala prije ovih zadnjih odgovora reinstalirat Ubuntu na ovaj hard na kojem je i Xp i onda opet moram preko live cd-a podesavat grub. stavila sam kako hd1 kako je izbacio, i napisao je ok, ali kod restarta pisalo je network error i poslije grub 1,5 i pojavljuju se greske 18 ili 22 i xp napise da fali NTLDR.
Neznam dali je drugi Hdd Usb Hdd, jer mi tamo pise i Usb Cd, a toga nemam, a Hdd opciju imam samo jednu sa koje se i obicno dizu win.
Sa win cd-om sam obrisala swap i ext3 partiije i xp radi ok.
Izgleda da mi linux nije sudjen iako bih ga rado koristila.
Ako mi mozete dat savjet kako da instaliram tj kako da postavim particije i grub ok, a ako ne ostajem na Win.
Ovako su poslozene:
Hdd1:
C: instaliran Xp
F: ntfs trenutno prazan
24gb Unallocated tu sam pobrisala swap i ext3
Hdd2
D: podaci
G: prazan
Nadam se da nisam zakomplicirala, jer uvjek zakompliciram
Neznam dali je drugi Hdd Usb Hdd, jer mi tamo pise i Usb Cd, a toga nemam, a Hdd opciju imam samo jednu sa koje se i obicno dizu win.
Sa win cd-om sam obrisala swap i ext3 partiije i xp radi ok.
Izgleda da mi linux nije sudjen iako bih ga rado koristila.
Ako mi mozete dat savjet kako da instaliram tj kako da postavim particije i grub ok, a ako ne ostajem na Win.
Ovako su poslozene:
Hdd1:
C: instaliran Xp
F: ntfs trenutno prazan
24gb Unallocated tu sam pobrisala swap i ext3
Hdd2
D: podaci
G: prazan
Nadam se da nisam zakomplicirala, jer uvjek zakompliciram
E, ajmo se i dalje zadržati na BIOS-u, to što si našla da da možeš bootati sa sticka i ostalog nema veze.
Moraš pronaći opciju za Hard Disk boot priority! Pogledaj u knjižicu od matične ploče. Sigurno je imaš negdje...
Ako ne, barem saznaj koja je matična, pa da pogledam na netu.
Mora se dati podesiti da prvo boota sa drugog diska, a ne sa ovog gdje su Windowsi! pada mi na pamamet da pokušamo GRUB instalirati u MBR od ovog prvog diska gdje su winsi....ali ja radije nebih jer ako stvari krenu krivo (nebi trebale, ali ipak...) onda možeš samo u BIOS-u vratiti boot sa prvog harda i imaš Winse, a ako zeznemo MBR od winsa, onda ćeš trebati boot disk od Winsa, pa mbrfix, pa sto čuda...
Ajmo mi još probati sa BIOS-om. Navedi matičnu koju imaš/nadđi knjižicu
Moraš pronaći opciju za Hard Disk boot priority! Pogledaj u knjižicu od matične ploče. Sigurno je imaš negdje...
Ako ne, barem saznaj koja je matična, pa da pogledam na netu.
Mora se dati podesiti da prvo boota sa drugog diska, a ne sa ovog gdje su Windowsi! pada mi na pamamet da pokušamo GRUB instalirati u MBR od ovog prvog diska gdje su winsi....ali ja radije nebih jer ako stvari krenu krivo (nebi trebale, ali ipak...) onda možeš samo u BIOS-u vratiti boot sa prvog harda i imaš Winse, a ako zeznemo MBR od winsa, onda ćeš trebati boot disk od Winsa, pa mbrfix, pa sto čuda...
Ajmo mi još probati sa BIOS-om. Navedi matičnu koju imaš/nadđi knjižicu