Ubuntu (ni)je Linux [CHAT tema 100%]

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
domicro

Re: Ubuntu (ni)je Linux [CHAT tema 100%]

Post Postao/la domicro »

4ndY je napisao/la:Al si ga nardobio :mrgreen:

- ljudi ne koriste što je najjednostavnije, nego ono na što su navikli
- windowsi u zadnje vrijeme i nisu tako loš sustav (kako god ih "ne volili")
- zona sumraka? :misli
- očvrsje? Hardver
- Mac OS X je trenutno superioran OS svim drugima za desktop korisnika, a i baziran je na opensourceu
- igre jesu velika stvar, ali nikako ne ključna (hint: Photoshop)
- Administracija? Linux -> Unix -> BSD -> Darwin -> OS X
- "Populacija raste, ali zbroj IQ-a svih ljudi ne!" - pazi, referenca za to ti je vic ;)
- "Veća riba jede manje..." - Pa sam smo u lov i ribolov zašli?

Offtopic?
:roll:
Zašto bi bilo offtopic, možda zato što ti ne razumiješ pojam prenesenog značenja, ili možda zato što ti je svrha ovog posta bila trollanje i flame.... kava, a zašto onda mac koristi tako mali broj ljudi ako je "superioran" Windowsu i ostalima...
Ne vjerujem da je cijena, jer u tom slučaju bi svi koristili Linux...a ovo tvoje za administraciju nisam siguran da li da povjerujem ili ne, ali ti si prvi koji je meni tako rekao, napisao, što već...."On April 5, 2006 Apple announced the public beta availability of their own Boot Camp software which will allow owners of Intel-based Macs to install Windows XP on their machines; later versions added support for Windows Vista. Starting with Mac OS X 10.5, Boot Camp is now a standard feature."
To je živi dokaz da je Windows bolji OS od OS X-a, čak i Apple to očito priznaje ovim postupkom.
Znači ako sam ja odustao od windowsa, onda se nikad neću ni osvrnuti za OS X-om...
OS X = dualboot windows +linux, s time da je OS X skuplji nego ovo dvoje zajedno, o hardveru da i ne govorim...
Što mi znači Opensource na Mac-u, kada imam besplatni Linux?
Što mi znači multimedija na Mac-u kada imam Windows, a i pun kufer codeca na Linuxu...
Što mi znače igrice na Mac-u, kada imam Windows?
Što mi znači svo to čudesno očvrsje na Mac-u kada ga nemogu iskoristit, tj. jedini razlog kupnje novog hardvera
je igranje igrica, a za sve ostalo računalo staro 6 godina je sasvim u redu....ok, možda za Photoshop, ali photoshop je opet windows aplikacija...a za igre pak opet imam windows...
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

You have much to learn, young padawan ;)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
tartaglia

Post Postao/la tartaglia »

Mac os nije open source.
Ovdje možete pročitati definiciju open sourcea: http://en.wikipedia.org/wiki/Open_Source_Definition
Ovdje je licenca mac os x leoparda: http://images.apple.com/legal/sla/docs/macosx105.pdf

Sažetak, piše da ga ne smiješ posuđivat, davat drugima, presnimavat (osim jedne backup kopije) ... standardna ograničenja.
Ali ovo je zanimljivo:
2D. Certain components of the Apple Software, and third party open source programs included with the Apple Software, have been or may be made available by Apple on
its Open Source web site (http://www.opensource.apple.com/) (collectively the "Open-Sourced Components"). You may modify or replace only these Open-Sourced Components

kasije piše:
You may not rent, lease, lend, redistribute, sublicense or transfer any Apple Software that has been modified or replaced under Section 2D above.

Nije baš u duhu open sourcea i slobodnog softwarea ;)
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
devil

Post Postao/la devil »

knjige citat i zgance jest. to treba.
ali ipak se ne slazem da je os x tolko superioran sustav. videl sam par vrlo glupih os x crasheva. ali da im je hardver superioran- to svakako. a i cijena je superiorna:)
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Meni uopće ne izgleda da će ubuntu postati mainstream linux. Zašto? Iz kojeg razloga? Zar samo zbog toga što 95% newbieja smatra da su ubuntu i linux sinonimi? Ajd pogledajte istini u oči - da se ne isplati, danas ne bi postojalo 400+ različitih distribucija linuxa (a broj je i dalje u porastu). Osim toga, Ubuntu bi bio nula da Red Hat-ovi i Novellovi injženjeri svakodnevno ne smišljaju inovacije koje onda Ubuntu zajednica ugradi u svoju distribuciju (tu vidim veliku paralelu Canonicala i Microsofta - razlika je samo u tome da Microsoft iskopira ideju i onda ju patentira). S jedne strane to Canonicalu odgovara, jer na taj način mogu držati jednu razinu stabilnosti svog OS-a, a opet imati skoro pa najnovije verzije većine programa (još me uvijek živcira nedostatak Eclipsea 3.4 i OOO-a 3.0 u Ubuntu repozitorijima, no srećom takve stvari rješava Ubuntu tweak). No ipak ja koristim Ubuntu. Glavni razlog tome je taj što većina open source projekata gradi deb pakete i stavlja ih u svoj PPA repozitorij, pa ne moram odlaziti na njihovu stranicu da bih skinuo najnoviju verziju. Srećom, sve više (ali još uvijek ne dovoljno za mene) projekata gradi i yast i yum repozitorije pa zato zadnjih dana sve više razmišljam o prelasku na fedoru ili čak o povratku na OpenSuSe (čiji sam zadovoljan korisnik bio pune 2 godine sve dok mi nije pukao film zbog žasno sporog package managera). Jedina stvar koja me koči u reinstalaciji OS-a je činjenica da sam svoj ubuntu toliko izcustomizirao da praktički više ne dijeli ni U sa "pravim" Ubuntuom. Napisao sam puno raznih skriptica koje rade neke sitne, ali korisne stvarčice poput disejblanja bluetootha kad se ne koristi, kontroliranje izlazne snage wifi-ja, kontrola ventilatora, kontrola potrošnje baterije, itd. Neke od njih su bezvezne jer u doba pisanja istih nisam znao da postoji alternativa - neke pak još uvijek koristim jer ili nemaju alternativu, ili postojeća alternativa mi ne omogućuje sve što mi treba.
Zato se ne slažem s devilom koji kaže da je ubuntu smeće. Ubuntu je odlična distribucija za početnike, a nije ni loša za iskusnije korisnike, JER NAS NI NA KOJI NAČIN NE OGRANIČAVA DA JU CUSTOMIZIRAMO PO VOLJI.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

DoDo je napisao/la: Zato se ne slažem s devilom koji kaže da je ubuntu smeće. Ubuntu je odlična distribucija za početnike, a nije ni loša za iskusnije korisnike, JER NAS NI NA KOJI NAČIN NE OGRANIČAVA DA JU CUSTOMIZIRAMO PO VOLJI.
Niti jedan te Linux distribucija ne ograničava u vlastitoj prilagodbi! Kad svladaš Linux OS, onda ga svladaš i pišeš si sam što ti treba. Uz manje preinake lako si to portaš na drugu distru... ;)
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Grof je napisao/la: Niti jedan te Linux distribucija ne ograničava u vlastitoj prilagodbi! Kad svladaš Linux OS, onda ga svladaš i pišeš si sam što ti treba. Uz manje preinake lako si to portaš na drugu distru... ;)
Apsolutno mi je to jasno! Stvar je samo u tome da mi se sad fakat NE DA raditi reinstalaciju OS-a; pogotovo kad mi super radi. Jednostavno nemam razloga ni potrebe za tim. Windowse sam mijenjao svakih pola godine, ali tamo sam uvijek imao razlog - uvijek se je nešto skršilo. Sad konačno imam sustav koji radi kak Bog zapovijeda - zašto da ga onda rušim??? Ionako mi je svejedno da li će mi pri bootanju pisati ubuntu, fedora, suse ili yellow dog linux - bitno da je LINUX! Štoviše - bitno da je UNIX!! Čak mi ne bi smetao ni solaris ni macOS (iako bi mi vjerojatno falio aptitude ili njemu neki ekvivalent).
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Tux Slave
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

Offtopic!!!!!!!!!!

:offtopic :pravila :ljut :protest

Ili otvorite novu temu ili se držite teme!
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Ja sam napisao da je OS X baziran na OSS (FreeBSD je pod BSD licencom i puno alata je od GNU-a). Ali sam Mac OS X nikako nije open source, štoviše teski vlasnički softver kao što se može i pročitati u gore navedenoj EULA licenci. Možete me povlačiti za riječ "baziran", ali ako sam pod time mislim da stoji na bazi OS-a, Darwinu, onda nisam pogriješio, jer je Darwin opensource po definiciji.

Što se tiče superiornosti - nisam rekao da je savršen, ali ako ga usporedimo s Windowsima, Ubuntuom i ostalim distribucijama - za krajnjeg korisnika koji se ne želi davit s OS-om i koji donekle radi - onda je Mac OS X superioran.

Pogledajte neku GNU/Linux distribuciju iz kuta prosječnog korisnika:
- spajanje na mrežu (NetworkManager još uvijek boluje od razno-raznog random ponašanja i nisu sve vrste mreža dobro podržane)
- driveri postoji, ali nažalost, ne rade baš najbolje (prvenstveno mislim na ATI i Nvidia) - tako da se zna desit titranje slike, ili čak rušenje X-a
- upgrejdom distre se neke stvari znaju potrgat (regresija), npr. često viđeno kod Ubuntua
- itd. itd.
Koliko god voljeli Linux, iskustvo u njemu nije tako glatko kao u Mac OS-u.

Nekad moramo priznat da je netko i bolji... (ali se nećemo tako lako predati... KDE rocks)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Tux Slave je napisao/la:Offtopic!!!!!!!!!!

:offtopic :pravila :ljut :protest

Ili otvorite novu temu ili se držite teme!
Smiri se :) ovo je ionako CHAT tema... pa se lagani off topic i podrazumijeva, ne?
Odgovori