Došlo je vrijeme - na moj PC dolazi LINUX!

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Kristijan
Kontakt:

Re: Došlo je vrijeme - na moj PC dolazi LINUX!

Post Postao/la Kristijan »

Evo me - s Slax-om!

Nema blokiranja miša ni ništa! Super sve radi!
Samo - kako ga staviti na USB Stick?

Hvala!

BTW: na Slax mogu ici programi za Linux? Mislim, kliko sam skuzio, na Puppy nemogu. Cak i tipkovnica radi wee... (čćđšž)

Sad vidio da se mora dodatni file skinuti za USB stick :(
još dodatnog prometa (BTW: prekoračen je promet za 4GB sad xD)
ASUS Eee PC Linux Xandros user.
Svijet-Multimedije.Net --> otvaranje uskoro!
Neka svi koriste besplatne altenative, Linux zauvijek!
fritz62s
Spol: M

Post Postao/la fritz62s »

Puppy kod mene, radi savrsheno. Slazem se sa Grofom da nije bash pochetnichki orjentisan je r mu se mnoge stvari razlikuju od vecine GNU/Linuxa, ali ce ti kada ga namestish kako treba na taj flash raditi brze i bolje od Ubuntua na toj mashini. Takodje opcija je i Damn Small linux Ili DSL, ali on je mozda josh mrvicu komplikovaniji.
Ne odustaj od Puppyja kao opcije, isprobaj i druge verzije, mozda ti ovaj novi Kernel ne odgovara, mada ja ipak mislim da nisi dobro slozio distro na USB.
Slax je takodje dobar izbor, drzi ga se ako ti se svidi. Shto se tiche prometa, tako je to sa Linuxom, net je apsolutno neophodan, mozda bolje da predjesh na flat ;)
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža! :shock: apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

fritz62s je napisao/la:Shto se tiche prometa, tako je to sa Linuxom, net je apsolutno neophodan, mozda bolje da predjesh na flat ;)
Vrlo mudro! ;)
Kristijan
Kontakt:

Prije sam trazio neka idemo na 10GB, ali stara nije htjela.

A ovo sad - ma, jedan mjesec je 6GB, drugi 2, treci 4GB i tako dalje... Ne skidam ja puno toga, pa je nepotreban 10GB, a kamoli Flat.

Ovako - Puppy linux mozda bi i ostavio mozda, no ne svidja mi se ono prilikom boota, kao ni to što internet ne radi (bar na lapu).
Xubuntu sam i instalirati prboao - zablokira se kod kopiranja ili instaliranja sustava (izmedju 24 i 29%) i mis takodjer
SLAX mi se sviđa - kao pravi mali XP na CDu. Njega bi ostavio jer vidim da ima dobre module na stranici za njega. Samo je Puppy bolji to sto ima ono za install direkt na stick.

I jos jedno pitanje: mnogo starih kompova ne podrzavaju USB stick boot, pa me zanima boot s CDa, ali da sve sprema na stick, sa kojeg bi on opet ocitao to sve.
Moguce?

Hvala!
I malo je takodjer glupo sto se Slax nemože intalirati na komp.

Evo me s Slaxom s USB Sticka (1GB). Sad idem skidat programe i na stick xD. Stick je FAT16 ali to nema veze...
Mislim da znam kako na HDD staviti Slax, to napravim s Puppyjem xD.

Welcome to Linux world! (mislim, sam sebi govorim xD)
fritz62s

Post Postao/la fritz62s »

Shto se tiche boota sa USB, probaj josh neku kombinaciju F5 npr. Mozda budesh video USB, jer moj drug ima isto tako staru plochu SD/DDR1 RAM pa ima boot na F8.
Opishi malo podobnije problem pri bootu Puppy-ja i reci kako se konektujesh na net, imash li mozda mrezni kabl?
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža! :shock: apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
Kristijan
Kontakt:

Evo za puppy:
Boot normalno radi za puppy, no cim se konektiram (ono dolje connect pa dalje idem na LAN vezu itd... sve dobro radim... bar tako mislim jer na drugom i trecem kompu sve radi). I onda se mis zablokira. Spajam se žično putem LAN kabla.

Boot je inace na F8 (bar tako mislim) no tu tipku "pojede" Windows Advanced Boot sto ti ja znam (za safe mod i to...), ESC tipka ne reagira, a neznam da li bi funkcionirala ako u BIOSu stavim First boot device: USB-HDD, second CDROM, a third HDD-0
Bi to tako radilo?

BTW: mislim da cu si pocupat kosu sto sam kupio XP, i dao 800KN za njega xD. Na lapu bootam samo s sticka, super je taj Slux! Vec si ja ikonice i desktop namjestam, a uskoro i module cu downlodat.
Nego, da li ja mogu skidati programe s linuxzasve.com i stavljat na Slax, ili mogu skidati samo posebne programe tj. module?
Kristijan
Kontakt:

Downlodao firefox, da mogu GMail normalno pregledavati i imati chat, međutim, Slax ne prepoznaje *.tar.bz2 ekstenziju.

Kako instalirti firefox?
Mog rec da je malo glupo to sto nemogu (ako nemogu) instalirati igrice za Linux na Slax :(
Ima koji nacin da se to instalira? i Pidgin i aMSN i FileZilla
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Kristijan je napisao/la: Nego, da li ja mogu skidati programe s linuxzasve.com i stavljat na Slax, ili mogu skidati samo posebne programe tj. module?
Ne možeš.

Slax je distribucija koja koristi svoje pakete, ali može uz konverziju koristiti i pakete od Slackware distre.

Sve sam to davno napisao upravo ovdje. Zato čitaj, uči, ne može škoditi :)
Kristijan
Kontakt:

Ah, kod Linuxa me najvise smeta sto sve moram citat xD. Zato sto sam isao Windows metodom (next, next, next, okay, finish) nisam mogao bootati s USB sticka. Onda ponovio čitajuci i sada bi kako bi se to moglo reci, nasljepo napravio xD.

Da li za Slackware distru ima tih programa tipa File Zilla, FireFox...? Sad idem citat to, a tebi Grofe respect na tome što pišeš ;-)
Programi za Ubuntu, SUSE itd... distre su oni koji imaju na Firefox, FileZilla sl. stranicama?

BTW: Linux koliko sam skuzio je neki kao openSource kod koji trugi uzimaju i prave distribucije od tog kernela ili tako nešto? Idem ja sad na Wiki xD
Markec

Post Postao/la Markec »

Svaka distra ima svoje repozitorije, to su linkovi s kojih se skidaju programi. uglavnom za instaliranje se podrazumjevaju programi kao synpatic, adept, (oni su napoznatiji) s vremenom ces nauciti koristiti konzolu, i nauciti naredbe. Ako skidas s repozitorija, uglavnom su svaki repozitoriji različiti, ubuntu repozitoriji imaju programe koji su kompajlirani za ubuntu, xubuntu, kubuntu ili mint i druge distre na bazi ubuntua). Ako nemas neki program u repozitoriju, onda skidas program kao source code (s sluzbenih stranica) i kompajliras ga.

Slackware nije za početnike, da bi koristio tu distru trebas više od srednog znanja, jer je potrebno ručno slagati pakete, i znati se snalaziti.

Ja preporučujem da se koncetriraš na jednu distru, ako budes skakao s jedne distre na drugu, nebus nis nauičil. Nisu svi linuxi isti.
Odgovori