Došlo je vrijeme - na moj PC dolazi LINUX!

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Odgovori
Kristijan
Kontakt:

Došlo je vrijeme - na moj PC dolazi LINUX!

Post Postao/la Kristijan »

Evo, ovako, planiram izbaciti HDD (250GB) i stavit u externo kučište, no onda bi na HDDu od 40 GB imao LINUX i WIN.

Dakle, trenutno su ovako raspoređene particije:

C: 7GB
D: 32GB
mislim, tu negjde, koji GB manje-više.

i sad, HDD je pun puncat, na C se obavezno mora Win reinstalirat, a D ima svega i svacega ~2GB prazno (haha, to je valjda onih kad sam deinstalirao UnderGround 2).

Ja bi očistio D, ajmo reci 10 GB prostora bi bilo, ako ne i više (sigurno bi bilo duplo više jer je sve krcato programima, koji se nemogu upotrebljavati nakon reinstalacije, i tako 100 kopija).
I sad, ja bi imao 2 OS-a. Mozda i 3 ali otom-potom. Ugl. evo konfe: HDD 40GB, RAM 128MB, 1,47 ghz (AMD Athlon XP) i to je to.
Dakle, dali je moguce na jednu particiju staviti 2 OSa (XP i Linux)? Odgovaralo bi mi da imam na C win i linux, a na D podatke i ostalo.
Ako ne, na C je Win, na D Linux.

I sada me zanima, ono najvažnije:
Kako bi taj dual boot radio? Dali je potrebno nešto više napraviti, ili samo staviti Win i Linux i to je to?
Koju distribuciju odabrati - ništa preveliko, niti grafički lijepo. Samo da ima za to aplikacija dosta i da je jednostavno. Nešto za početnika, kojeg bi Linux trebao s svakodnevnog rada na XP prebaciti na rad na Linuxu. I važno mi je da se brzo boota Linux jer ce se svakodnevno 100 puta restartat komp s linuxa na xp (stara se niš ne kuži u to pa zato).

Eto, to bi bilo to, i sad me zanima još kako nabavit CD, jel moguce besplatno putem pošte?
ASUS Eee PC Linux Xandros user.
Svijet-Multimedije.Net --> otvaranje uskoro!
Neka svi koriste besplatne altenative, Linux zauvijek!
tuxi
Spol: M

Re: Došlo je vrijeme - na moj PC dolazi LINUX!

Post Postao/la tuxi »

Ja bi preporucio da prvo pavis backup o vaznim podacima i onda lijepo formatiras cijeli hard disk. Pa onda recimo pravis jednu particiju ntfs od 20gb na koje ce ici xp, pa onda na ostalo linux. I tako ce linuxov bootloder lijepo podesiti pa tokom butanja se moze izabrat da koji os da pokrece. Posto imas samo 128 rama, ja bi ti preporucio Xubuntu i mislim da se i to moze naruciti besplatno. Ali ako imas brz promet, onda ga mozes i sam skinut.

(ps nije bas najbolje racunaru da se 100 puta restartira)
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
Kristijan
Kontakt:

tuxi je napisao/la:Ja bi preporucio da prvo pavis backup o vaznim podacima i onda lijepo formatiras cijeli hard disk. Pa onda recimo pravis jednu particiju ntfs od 20gb na koje ce ici xp, pa onda na ostalo linux. I tako ce linuxov bootloder lijepo podesiti pa tokom butanja se moze izabrat da koji os da pokrece. Posto imas samo 128 rama, ja bi ti preporucio Xubuntu i mislim da se i to moze naruciti besplatno. Ali ako imas brz promet, onda ga mozes i sam skinut.

(ps nije bas najbolje racunaru da se 100 puta restartira)
počevši od kraja:
ma to sam tako rekao simbolicki, mozda par puta, jer cu staru naucit na linux, pa pobogu, internet koji najcesce koristi je isti na linuxu.

Brzi promet imam ali sam do sad potrošio 3GB a smijem samo 1Gb tako da...

sto vi mislite ostali za Xubuntu?

HDD, hm, trebao bi otic kod nekog jer imam napajanje 150W koje nebi moglo izdrzat dva diska. jedino da izvucem CD/DVD RW pa tako. al opet, kud ce mi 20GB za Win i 20GB za Linux? Mislim da je dovoljno da bude Win 5GB, Linux 2GB, a ostala particija 30GB, gdje ce bit folderi Windows i Linux gdje ce bit razni programi, igrice i ostalo a i folder s opcenito dokumentima, slikama...
Dali je tako to dobro? I ako može na PM program koji bi to sve odradio (PartitionMagic ili koji vec) da zbriše sve na disku, pa da kad instaliravam win stavim D i E particije (D linux, E data).

I kako se može CD Xubuntu naručiti besplatno, bez troškova poštarine jer mi se to ne plaća.

EDIT: kad bi radio particije, druga bi morala biti FAT32 ili? Jer znam da linux teško pronalazi NTFS particije bez drivera. A ona zajednička partcija?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Kristijan je napisao/la: EDIT: kad bi radio particije, druga bi morala biti FAT32 ili? Jer znam da linux teško pronalazi NTFS particije bez drivera. A ona zajednička partcija?
Teško? Ne kužim... meni nikada nije radio probleme. Sve out-of-the-box...
Kristijan
Kontakt:

Konkretno, radi se o tome da sam pokušao spasiti podatke s lapa, tako što sam LiveCD stavio i nije pronašao disk C ni logički disk D.
Zbog drivera kažu.

A ako bude FAT32, i ona zajednička particija, DATA, kako će se XP s njom odnositi?
Ne kontam, driveri zarad sa NTFS-om i FAT-om su u kernelu, to mora raditi ako su tvoju NTFS datotečni sustavi ispravni....
Markec

Post Postao/la Markec »

nazalost, samo mozes naruciti ubuntu i kubuntu a sve ostalo je ukinuto.
kubuntu za tebe ne dolazi u obzir jer novi kde4 treba puno rama.

najbolje da nekoga pitas ( tko ima flat ) da ti skine xubuntu i zaprži. linuxu si dao premalo prostora, daj mu bar 10gb minimalno, a i treba kreirati recimo 250mb za swap.
Kristijan
Kontakt:

Markec je napisao/la:nazalost, samo mozes naruciti ubuntu i kubuntu a sve ostalo je ukinuto.

najbolje da nekoga pitas ( tko ima flat ) da ti skine xubuntu i zaprži. linuxu si dao premalo prostora, daj mu bar 10gb minimalno, a i treba kreirati recimo 250mb za swap.
Sto ce mu 10GB, ako Win ima 5?

Mislim, svi programi i ostalo bi išlo na E particiju (zajedničku).
Ili to tako nemože, mislim nisam radio nikad s Linux-om.

Koliko Xubutnu ima MB? Mozda ga skinem, ako ne imam ja frendova od kojih mogu skinuti.
Markec

Post Postao/la Markec »

Kristijan je napisao/la:
Markec je napisao/la:nazalost, samo mozes naruciti ubuntu i kubuntu a sve ostalo je ukinuto.

Sto ce mu 10GB, ako Win ima 5?

Mislim, svi programi i ostalo bi išlo na E particiju (zajedničku).
Ili to tako nemože, mislim nisam radio nikad s Linux-om.

Koliko Xubutnu ima MB? Mozda ga skinem, ako ne imam ja frendova od kojih mogu skinuti.
hmm ovako, ja sam ti predlozio da bude 10gb, stvori koliko zelis, ako nebude dosta budes prosirio.
ubuntu, xubuntu ti moze čitati i ntfs particije, meni želi.

xubuntu ti teži negdje do 700mb, ovdje ga mozes skinuti http://se.archive.ubuntu.com/mirror/cdi ... 0/release/

I za kraj, moras znati da linux ne označava particije po abecedi nego sda1, sda2 ili hda1 hda2
Kristijan
Kontakt:

Aha, ma stavit cu ja taj Xubutu.,
E, sad, vi koji se kuzite, znate da vim zauzima oko 2 gige (SP2). I sad ako još uzmemo tu internet, evo vec na 3 gige, pa backupi 4 gige, jos malo njegovih "gluposti" i evo na 5gb, s tim da se ocisti to sve ccleanerom itd... Dakle win paricija = 5GB.

A koliko Linux troši, tako otprilike? Mislim da će mu 3 GB biti dosta. Se slažete?

S tim da programi i ostalo idu na E particiju koja bi imala 30GB.

Dali će biti neki problem sa tom E particijom, odnosno NTFS particijom u koju će se instalirati Win i Linux programi, zajednička glazba, slike, dokumenti itd...? Ili će tu partciciju win uzet kao svoju?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Kristijan je napisao/la: S tim da programi i ostalo idu na E particiju koja bi imala 30GB.

Linux sam po sebi malo troši i tu ti je 3 GB uvrh glave, no mene zbunjuje ovo programi idu na E particiju???

Na Linuxu nemaš A,B,C,D... nego se particije montiraju na jedinstveno stablo direktorija....

Nadalje, kako instalirani programi rasprše svoje datoteke po kojekakvim direktorijima, teško ćeš odijeliti te direktorije na "E" particiju....
Možeš, odijeliti /home direktorij na E particiju, no ostalo bi trebalo biti na istoj....
Odgovori