Linux, distribucije, developeri i materijalni prosperitet

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

shicy
Spol: M

Re: Linux, distribucije, developeri i materijalni prosperite

Post Postao/la shicy »

ja sam ovaj vikend na 3 računala instalirao linux. u igri su bili Mint i PCLOS...vlasnice kompova na koje je otiša PCLOS su oduševljene, da je predobro, da je prelipo, da je prebrzo, "kako nema virusa", "al' ne triban defragmentirat"...vidile par efektića pa ostale zadivljene...printer/skener im (neki Canon) radi, web cam isto...
vlasnica laptopa sa Mintom isto oduševljena, pokaza joj cairo-penguin, pna u deliriju :D

samo je stvar navike...
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Nemojte pokušavati otvarati firmu samo radi instalacija linuxa, propast ćete instantno :)

Zašto ne bi netko naplatio instalaciju linuxa? Naplaćuje svoj posao jednako kao što se može naplatiti instalacija windowsa, a svi servisi to i rade - naplaćuju instalaciju windowsa (fušere da i ne spominjem). Zašto bi cijena samog OS-a tu bila bitna? OS se naplaćuje posebno ili u slučaju linuxa ne naplaćuje se, ali posao se naplaćuje. Instaliraj si sam ako misliš da posao ne vrijedi, riječ je o usluzi kao što je svaka druga.

Gotovo svi servisi instaliraju piratske windowse jer tako traže korisnici, bar oni koji znaju o čemu se radi - traže. Oni koji ne znaju samo bi se zgrozili na cijenu i otišli kod konkurencije. Ako bi pokušali instalirati legalne windowse, posao bi im propao jednako brzo kao da pokušavaju samo s linuxom. Dobro, taj posao ionako ne ide baš u zadnje vrijeme tako dobro kao što neki misle, zapravo propada i nestaje pomalo bez obzira na legalan ili piratski sw.

Naravno da ih mušterije ne prijavljuju jer bi tako prijavili i sebe.

Da me netko ne bi krivo shvatio, protiv sam instalacija nelegalnog sw-a, ali situacija je takva kakva jest. Morala bi se pokrenuti neka sveopća policijska akcija po kućama da se smanji upotreba piratskog sw-a, a to baš i nije realno. Tu i tamo netko padne i završi s kaznom, ali to je više za demonstraciju i reklamu.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Bavim se instalacijom OS-ova, kako M$ win tako i linuxa. Istini za volju, instalaciju windowsa naplaćujem dvostruko više od instalacije linuxa (uglavnom Ubuntu-a), jer na taj način želim promovirat OSS, a uostalom član sam udruge SOK, od jučer i u upravnom odboru, pa jel' te.. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

Ne mogu shvatiti kako netko može naplatiti instalaciju Windows-a, kad je jedino što je potrebno kliknuti pet puta i sačekati 20 minuta i instalacija je gotova..

Da naplaćujem kao taj tip kojega sam spomenuo u prethodnim postovima, to je zarada od 200 kn u 20 minuta sjedenja na stolici.. Pa taj tip magarči ljude a oni su mu još i zahvalni na tome, i još mu daju bakšiša 100 kn.. :D

A da im sutra pokuca netko na vrata, i pita ih dali oni imaju licencu za korištenje tog Windows-a, oni ne bi ni znali šta je to, i nagrabusili bi a nemaju pojma o čemu se radi.. A tip koji je instalirao nelicencirani Windows sjedi kod kuće i broji lovu od instalacije Windowsa..

No dobro, mislim da to nećemo još dugo vidjeti.. :)
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Kako samo sjesti i klikati?
Savis CD za misa, instaliras misa i reboot. Onda stavis CD od tipkovnice pa reboot, pa onda CD od monitora, kliknes yes, rebootas i instaliras monitor pa rebotas.
Onda instaliras driver za printer pa rebootas.
Na kraju stavis CD za web kameru pa instalacija zapne na pola pa skines taj driver s neta nakon pola sata surfanja i potrage. Pa ga instaliras i rebootas.
Kako 200 kuna moze biti puno za takav rad?!
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Kao da mu zavidiš :zvizdi :) EDIT: ovo se odnosilo na Hugov post.
Postoje majstori i "majstori". Instalacije OS-eva nisu problem za onog tko zna. Međutim rijetko kad je instalacija windowsa 20 minuta klikanja. Zapravo, kako kome... Susjedov mali napravi to za 20 minuta, ne sumnjam. Isto kao što ima majstora koji za to vrijeme sastave komp i isporuče ga bilo u maloprodaju firme u kojoj rade, bilo direkt kupcu, bez ikakvog testiranja. Mene su takvi majstori čudno gledali kad sam podešavao sat u biosu i isključivao floppy kontroler s izjavama tipa: "Šta ti to radiš, nek si sam to podešava..."

BTW i ja instaliranje Linuxa manje naplaćujem. Točnije, ne naplaćujem uopće jer nema potražnje :(
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

@ Suko

Ok, to je ako instaliraš XP. Noviji Windowsi prepoznaju većinu toga od prve.

Evo ispričati ću zašto ne volim tog tipa. Moja sestrična je kupila novi komp, i pozvala je mene da joj ja instaliram Windows 7. U isto vrijeme je došao taj tip koji je došao spojiti max tv. Dok je on spajao to sve, ja sam ubacio Windows 7 DVD u komp, ali DVD nije bio bootabilan, jer sam ga na brzinu skinuo s torrenta, i nisam provjerio ispravnost.

U to je on uskočio, rekao kako će on instalirati sve to. Reko super, ne moram ja. On je instalirao Windows za oko 20 minuta, i naplatio sve to 500 kn - spajanje max tv-a i instalaciju Windowsa.

I to je obavio samo instalaciju, bez ičega drugog. I uopće nije dao niti račun, ni bilo kakvu potvrdu za obavljenu uslugu. A ima otvoren obrt.

A da je sestrična malo razmislila, nije ga uopće morala zvati, i ja bih joj sve to napravio - za 0 kn.

@ drone

Kako ne bih bio ljubomoran, kad tip ne posluje kako treba. Zaradi sigurno 10.000 kn mjesečno na takvom poslu - nelegalnom.

Ja sam instalirao par Windoza i to burazu i rodbini, ali za to nisam uzeo novac. I to sam im instalirao da ne moraju dati 200 kn tipovima kao što su taj..
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Hugo, slažem se. To je paprena cijena. Ja sam bar tri puta jeftiniji i bavim se tim odavno, ali posao slabo ide.
I kad razmišljam o tome, mislim da je previše nazovi informatičara općenito. Tržište je preplavljeno što fušerima i neznalicama, pa oni koji vrijede trebaju se dobro pomučiti da se probiju i budu prepoznati.

Međutim, mislim da je tako u svim granama. Recimo, ja bih stvarno volio naći poštenog i dobrog automehaničara koji hoće popravljati stare aute po normalnim cijenama (kakve ja imam, 2 komada), umjesto da svaki put slušam neke filozofije.
2010-... Arch
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

drone je napisao/la:BTW i ja instaliranje Linuxa manje naplaćujem. Točnije, ne naplaćujem uopće jer nema potražnje :(
Drone, pokaži ljudima efekte i sigurno će "pasti" na to! :D Još kad im kažeš da im ne treba antivirus, te da se vremenom ne usporava... ;)
Hugo je napisao/la:Noviji Windowsi prepoznaju većinu toga od prve.
Nedavno sam instalirao Win7 jednoj ženi na Toshibin novi laptop. 7 nije prepoznao ni žičnu ni bežičnu mrežu, a uz laptop nije došao nikakav CD sa driverima! I još na kutiji u kojoj je bio laptop piše "Toshiba recommends Windows 7"! :D
Da nije bilo Ubuntua i naredbe "lshw -html > hwinfo.html", nasurfao bi se dok nebi našao točne drivere! Ali to nije sve! Uz windows 7 nećete dobiti ni grafički driver (govorim o tom laptopu)! Skidanjem drivera sa AMD/ATI stranice nećete postići ništa! Čak sam skinuo i nekakvu aplikaciju koja detektira potreban driver i detektirala je točno onaj koji sam "ručno" skinuo i opet - šipak! Za nefalit, na toshiba.com - šipak! Ta verzija Satelite-a ne postoji! Onda drž' tamo-vamo, livo-desno dođem do europe.toshiba.com (tako nešto) i tamo nađem sve potrebne drivere. Izj*ba san se pola dana za par piz*arija koje je tražio, a Maverick je prepoznao žičnu i povukao bežični driver! I da Ubuntu (linux) nije zakon?! I da neću naplatit Windowse?! Itekako oću, kome smeta neka se žali upravi vodovoda! :D
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

Ne želim da me netko krivo shvati. Ja nisam ljubomoran na njega jer bih ja želio mlatiti tu lovu koju on mlati.. Naprotiv, ne bavim se uopće time, niti mi je cilj u budućnosti baviti se bilo kakvom informatikom.

Krivo mi je kad vidim takvog tipa koji je potpuno nekvalificiran, ima završenu srednju školu, a tako mlati lovu. Nije se potrudio ništa kako bi od poštenog rada zarađivao za život. A znam za ljude koji imaju visoku stručnu spremu, i obitelj i djecu, a nemaju posao, i svaki mjesec idu na HZZ s nadom da će naći posao.

Neka radi on to što radi, ali neka izda račun za svoj posao, i plati porez kao i svi ostali građani. Neka instalira Windows, ali licencirani. On raspačava nelicencirani WIndows, i uzima 200 kn po kompu.. I to samo za osnovnu instalaciju. Driveri, i antivirus, i ostali programi ne ulaze u tu cijenu..
Odgovori