Linux, distribucije, developeri i materijalni prosperitet

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

ujodarko
Spol: M

Linux, distribucije, developeri i materijalni prosperitet

Post Postao/la ujodarko »

Živim u nedoumici i neznanju... molim vas objasnite mi...

Postoji masa distribucija, masa softvera i mnogih razvojnih stručnjaka, pa i običnih ljudi koji volonterski npr. prevode softver na domicilni jezik... ali nikako ne vidim od čega ti ljudi žive. Evo, pod temom o novoj Mandrivi se nekoliko puta spominje kako su očito developeri otišli s te distre nekamo drugamo... a ja se pitam kamo i zašto? Tko ih plaća i plaća li ih uopće? Kako te stvari funkcioniraju uopće u Linux svijetu?!

Mislimmmm, Bill Gates prodaje OS za okvirnih 1000kn, ali ako tu Mandrivu uredno skinem s neta, instaliram i koristim bez ikakve naknade upravo onima koji su je sklepali, kako očekivati i dalje angažman tih developera... Tko uopće i u kojoj novčanoj relaciji razvija kernel i npr. važne sigurnosne zakrpe!?

Evo, puno pitanja, nadam se kako ćete dokučiti što me muči i objasniti mi kako stvari stoje ;)

Hvala :)
open code i open mind cijelom čovječanstvu ;)
glaskoncILLa

Re: Linux, distribucije, developeri i materijali prosperitet

Post Postao/la glaskoncILLa »

prvo moras razdvojiti nekoliko stvari, a to je development, paketiranje, kernel i aplikacije.

vrlo mali dio koda koji koristis potice iz distrubucija, najveci dio dolazi iz projekata koji rade kako i na linuxu, tako i na drugim operativnim sustavima, cak i windowsima.
to se odnosi uglavnom na aplikacije jer je to i najveci dio dostupnog koda.

distre tu i tamo izdaju neke distro specificne aplikacije i ponekad iz raznih razloga uredjuju kod aplikacija koje paketiraju, ali to je malo u odnosu na ukupnu kolicinu dostupnih stvari.

sto se tice razvijatelja, razvijaju ga i komercijalne tvrtke sto se posebno odnosi na kernel i dobrovoljci.
dobrovoljci opet cesto nisu samo dobrovoljci vec su ljudi koji na neki nacin zaraduju ( uglavnom pruzanjem podrske i integracije open source rjesenja ) na tom kodu.
postoje i razna sveucilista koja razvijaju takve aplikacije jer njihovo financiranje potjece iz drugih izvora, a ne prodaje aplikacija.
postoje i ljudi koji to rade u slobodno vrijeme, cisto iz zabave i da bi nesto naucili.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Znači, da bi bili jasni: linux distribucije tipa mandriva, debian, itd su zapravo kolekcije programa koje se spoje zajedno i to nazivamo "distribucija". Programe tipa audacious, kde, gnome, vlc, firefox, ... razvijaju ljudi koji veze nemaju niti sa jednom distrom. Pakrianje i priprema pojedinih programa za neku distru je opet treća stvar.
Općenito, ekstremna većina svega toga je kompletno volonterska i bez naknada i plaća.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
ujodarko

ok, hvala, sada mi je malo :) jasnije...

utoliko bih morao imati i više poštovanja prema onom što mi omogućuje npr. komunikaciju s vama (Ubuntu), zar ne?

Sada mi je jasnije i zašto je proces instaliranja drivera za neki specifični hardver pod Linuxom kompliciraniji... briga oko toga nije na neki način objedinjena...

Dobro, a tko definitivno zarađuje i to dobrano na Linuxu?
Ima li takvih?
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ovo "dobrano zarađuje" me nekako podsjeća na naše političare:) Nitko ne zarađuje na linuxu koji koriste ljudi na desktop računalima. Postoje neke distre koje su se prodavale ili prodaju u desktop verzijama, ali od toga nikada nije bio previše kruha. Jedina relevantna zarada je prisutna kod serverskih varijanti koje prodaju Red Hat i koje se ne koriste (i pitanje je koliko su iskoristive) u kućnom sustavu. Primjerice, Londonska burza od prije koju godinu se upogonjuje Linuxom. Kod ovakvih stvari se zapravo češće naplaćuje podrška nego sam OS kao takav i to je ono što košta. Zapravo, to je jedini način da zaradiš od desktop računala uopće na linuxu. Kod MS proizvoda možeš nazvati besplatnu podršku (ako imaš račun i legalnu verziju), ali kod Linuxa tako nečega nema i moraš tražiti pomoć na forumima poput ovog ili platiti nekome za tako nešto.
Neke projekte financiraju i firme. Primjerice, sam Linux kernel je nekih 70% napisan od raznih firmi (tipa IBM, čak i Microsoft, Red hat, Cannonial, ..), KDE sada od Nokie, ...
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
fakin

Post Postao/la fakin »

linux kernel financiraju velike firme tipa: google, ibm, red hat, novell itd...
zbog vlastite koristi.

zašto neki ljudi besplatno rade na distribucijama, pa zato jer im je to hoby s jedne strane, a s druge strane dobivaju neko iskustvo.

zašto ima toliko open source projekata?

pa zato što recimo u SAD-u ti sudjelovanje u nekom open source projektu na interview-u donosi 10-30 %, znanje i iskustvo 50-60 %, a ostalih 10-40 % diploma.

open source != besplatno.

open source i je i nije besplatan.kao i freeware app.za private use besplatan, hočeš ga koristiti u poslovne svrhe moraš platiti autoru/ima neku/e nakbadu/e.

recimo prvi primjer ti je C++/QT, besplatan je za vlastito korištenje, za besplatno korištenje u firmi za vlastite potrebe.
ali ako hočeš naplatiti aplikaciju moraš ili dati code (sa open source verzijom) i taj može s tvojim code-om što hoče ili ako ne želiš dati code onda moraš kupiti sw.

slijedeći primjer ti je mysql, besplatan ako se daje code (php+mysql), ako ne želiš dati code onda moraš platiti licencu(support za jednu godinu).

za vlastite potrebe je besplatan.

također za linux imaš podršku koju daju neovisne firme.

primjer kako se može živjeti od linuxa.
da je reda i poštenja, ne bi bilo piratluka, pa bi se firme zabrinule da li će imati windowse na serveru ili linux.

recimo da jednoj firmi moraš staviti neki server i da firma ima 20 korisnika:

1. win server + calovi =minimalno 10 k kuna + da im to netko složi, barem još 2000, ukupno minimalno 12000 kn.
2.dođe netko tko zna linux i zaradi: ovih 1000 kn, naplati još 2000 kn = 3000 kn.

u prvom slučaju imaš zaradu 2000 kn u drugom 3000 kn.
u drugom slučaju firma uštedi 9000kn, a ti zaradiš više.

ms gura partnerstvo sa firmama koje kao dobivaju bodove i neku sitnu zaradu.

od open source-a se može lijepo živjeti.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

fakin je napisao/la: open source i je i nije besplatan.kao i freeware app.za private use besplatan, hočeš ga koristiti u poslovne svrhe moraš platiti autoru/ima neku/e nakbadu/e.
Open source je širi pojam od slobodnog softvera i u pravilu pokriva i slobodan softver.
Freeware je ZATVORENI SOFTVER, znači vlasnički! Pa ga ne treba brkati sa otvorenim softverom ;)

Dobra definicija otvorenog softvera je slijedeća:
An open-source license is a copyright license for computer software that makes the source code available for everyone to use. This allows end users to review and modify the source code for their own customization and/or troubleshooting needs. Open-source licenses are also commonly free, allowing for modification, redistribution, and commercial use without having to pay the original author. Some open-source licenses only permit modification of the source code for personal use or only permit non-commercial redistribution.
Uglavnom, mi ovdje radimo sa slobodnim softverom koji se bazira na nekoj od kompatibilnih licenci, od kojih je najpoznatija GPL (General Public Licence). Ta licenca dozvoljava sva kopiranja, modificiranja i daljnja distribuiranja softvera BEZ ikakvih naknada i u BILO koje svrhe (komercijalne/privatne) tako dugo dok je softver i dalje pod GPL-om
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

nope, mi ovdje debelo kombiniramo i vlasnicki i free software, pocevsi od samog kernela pa dalje.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

glaskoncILLa je napisao/la:nope, mi ovdje debelo kombiniramo i vlasnicki i free software, pocevsi od samog kernela pa dalje.
Od vlasničkog koristimo drivere, da točno! No, predhodni post išao je u smjeru da kada spominjemo otvoreno onda govorimo o slobodnom softveru, a slobodan je uvijek - slobodan (dok open source može imati restrikcije). Samo sam to htio naglasiti :)

Nisam rekao da ne koristimo vlasnički softver.... ;)
ujodarko

Re: Linux, distribucije, developeri i materijalni prosperite

Hvala na mnogim odgovorima.

Sada me zanima, živi li netko od vas od Linuxa tj. jel imao neku opipljivu, materijalnu korist od njega.

Evo, pada mi na pamet, jel netko barem zaradio instalacijom neke Linux distre na računalo treće osobe?
Bi li to uopće bilo legitimno?
Odgovori