shrike je napisao/la:Pa MVC je strašno popularan i primjetio sam da ekipa generalno pljuje po svemu što nije MVC pa me čisto zanima.
mvc je dobar i nije, uvijek imaš one za i protiv.
na internetu sam našao jedan mini mvc, sa nekoliko klasa, sve izbacio osim 4 potrebne klase i dalje s time radim na jednom velikom projektu.
imam index koji poziva klasu front _controller, front_controller analizira url (url je u obliku blog/edit), automatski instancira controller blog i dinamički poziva metodu ili funkciju edit, funkcija edit u controlleru automatski poziva model blog i funkciju edit.
funkcija edit iz modela vraća rezultat controlleru, controler predaje podatke view-u i prikazuje view.
također ako koristim jquery ili neku biblioteku i post i ako se nalazim na istom view-u, dovoljno je da pozovem funkciju iz controllera.
ako pozivam controller iz druge klase stavim controller/funkcija.
ako ide na akciju forme onda se mora staviti full url, a prvi dio urla se stavi u config.
nešto savršeno.
znači nemam routing nego front_controller koji analizira url.
a u htaccessu imam postavljeno da svaki zahtjev ide preko index.php-a.
znači osnovne klase, index.php, front_controller, model, view, controller i database.
ja sam još dodao tipa templating, prava pristupa, sesiju i klasu za dinamičko kreiranje tablice (predam imena kolona, podatke iz baze, link i ime kolone za detalje i dobije string kojeg zalijepimna template.
jedino je problem ako se ima potreba za tablicom preko koje se unose podaci, onda to radim ručno, mada bi i za to mogao nešto smisliti.
opet ovaj mvc se može raditi ručno, sve isto, samo što se ručno sve klase instanciraju.
recimo nešto tipa ovo:
http://andreaslagerkvist.com/archives/2 ... framework/
svaki način ima prednosti i mana.
a opet nekad ima prednosti način koji se radi samo sa funkcijama bez klasa.