Intel ili AMD konfiguracija

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

punti

Intel ili AMD konfiguracija

Post Postao/la punti »

Cijenjeno pučanstvo, molim za pomoć. Namjeravam obnoviti stroj i nalazim se u dilemi:

1) Intel opcija:
Procesor INTEL Core i3 3220, s. 1155, 3.30GHz, 3MB cache, GPU, DualCore
Matična ploča ASROCK H61M­DGS, iH61 Rev B3, DDR3, zvuk, PCI­E 3.0, DVI, S­ATA, G­LAN, mATX, s. 1155
Grafička kartica PCI­E XFX AMD RADEON HD 6570, pasivno hlađenje, 1GB DDR3, DualDVI, miniHDMI

ili

2) AMD opcija:
Procesor AMD A10 X4 5800K BOX, Black Edition, s. FM2, 3.8GHz, 4MB cache, GPU 7660D, Quad Core
Matična ploča ASUS F2A85­M LE, AMD A85X, DDR3, zvuk, SATA, RAID, VGA, DVI, D­SUB, HDMI, G­LAN, PCI­E, USB 3.0, ATX, s. FM2

Hard, optika i periferija ostaju od sadašnje kante (Pentium(R) Dual-Core CPU E5200 @ 2.50GHz × 2, ATI Radeon 4xxx, RAM 2Gb), RAM ide na (barem) 4Gb, OS Ubuntu 12.10 64bit.

Cijena:
Razlika u cijeni je 60ak kuna više na stranu Intela. Prema Phoronixovim napisima, AMD opcija radi solidno, uz Catalyst grafičke drivere.
U Intel varijanti je stavljena low end matična (što je uštedilo bar 200 kn - štediti ili ne pitanje je sad), dok je u AMD izbor bio ciljan, jer nisam uspio pronaći MSI A85XA-G65 koja je korištena u Phoronixovom tekstu, ali zaključak je bio da Linux fino radi sa FM2 A85 pločama, otud ASUS.

Performanse:
Dakle, što se tiče performansi, obje varijante u prosjeku su iste, svaka ima svoje bolje i lošije rezultate, ali tu su negdje (ne samo po Phoronixu nego i iz ostalih izvora).
Kompjutor je kućni, radi u prosjeku 8 sati dnevno, isključivo zabavne aktivnosti. Nadograđujem ga jer mi ne daje zadovoljavajuće performanse u igrama (ništa hardcore, sve su ili Linux nativne, ili wine, pa mi ipak negdje fali "sape" u kotlu, čak i pod nižim postavkama - GW2 npr.). Windows ne želim instalirati iz principa, iako bi to možda dalo bolje performanse, ali i veći izbor igara, što mi se nekako neće. Ali hoću da mi vrti pod Linuxom ono što bi mogao.

Nadogradivost / zastarijevanje:
Po mom mišljenju, oba su već zastarjela. Na stranu to, Intel ću u narednih dvije godine u vrh glave, moći zamijeniti jačim procesorom na istoj ploči, grafičku karticu također. AMD isto tako, s tim da bih se moglo dodati dedicated grafičku karticu i to je sve. Ali pošto u naredne dvije godine ne namjeravam to raditi, nakon njihovog isteka, vjerojatno na tržištu neće biti mogućih nadogradnji, nego furati još godinu i opet jovo na novo, matična, procesor, memorija, možda i novi disk, itd.
Ali za vrijeme tog razdoblja, namjeravam dodati SSD, još RAMa, pojačati napajanje i hladnjak, i možda se poigrati sa overclockiranjem.

E sad, vi recite...
Cooleech
Moderator
Spol: M

Re: Intel ili AMD konfiguracija

Post Postao/la Cooleech »

Četiri jezgre su 4 jezgre, iako je Intel jako dobar za gaming. Moj glas ide AMD-u.
Usput rečeno, RAM se mjeri u GB (gigabajtima), a ne u Gb (gigabitima). ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

S Intelom dobivaš Ivy Brdige GPU koji ne misliš koristit pa je to neoptimalna kombinacija i još Asrockova low-end matična - definitivno ako si ograničen budžetom nemoj ići na Intela jer ćeš se "isprsit" na CPU-u, a ostale komponente će ispaštati... Bolje onda ići na uravnoteženiju AMD-ovu kombinaciju, iako mi se APU nikad nije činio baš sretno rješenje za gaming, ali nisam gledao testove s Trinity jezgrom tako da nemam što pametno nadodati.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
max360se

Post Postao/la max360se »

Po ovom ti he AMD bolja opcija. Nema ti smisla ići na i3, samo se s jednog dvojezgrenog seliš na drugi koji ima veću frekvenciju. 4ndY ti je rekao ostatak.

Po meni ti se više ispaliti na postojeću konfiguraciju dodati još 2GB RAM-a i SSD ako imaš u planu za dvije godine puno jači komp uzeti.

E da, te ploče nisu za clockanje.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Je li na postojećoj matičnoj DDR2 ili DDR3 RAM? Ako je DDR3, onda vjerojatno prima minimalno 8 GB, pa bih najprije to nadogradio, a zbog igara stavio bolju grafičku ako budžet dopušta. Ako je DDR2 (vjerojatnije), onda je isplativost nadogradnje upitna jer je DDR2 skuplja, starija i sporija memorija (možda je bolje nabaviti polovni modul).

Uglavnom, ako je sadašnja ploča DDR3, isplati se probati nadograditi samo s memorijom i grafičkom jer bi te komponente mogao iskoristiti i u novoj konfiguraciji (ako ne budeš zadovoljan rezultatom).
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Intel je ivy i ima ugrađen intel hd gpu dok je ovaj AMD fm2 platforma odnosno trinity core i ima ati hd ugrađen koj je što se tiče Linuxa i drivera lošiji izbor nego intel ( malo će te namučiti ) a što se tiče multimedijei igranja daleko bolji izbor. Usput Ova dva procesora nisu čak ni isti rang. AMD je u rangu sa Intel i5 655K tako da je bolji izbor nego intel a kako češ koristiti Linux budeš i oduševljen jer za razliku od ostalih operacijskih sustava Linux zna prepoznati i iskoristiti potencijal novih AMDovih platforma. So, go for AMD.
punti

Post Postao/la punti »

Prvo, isprika za Gb - GB je, naravno.
Drugo, hvala svima, potvrdili ste moje naginjanje ka AMD.
@drone, i ja sam razmišljao na isti način - RAM je nažalost DDR2, pa bih mogao dići bar na 4GB i nova grafička (sve skupa 500-injak Kn), ali su mi neke novije igre (npr. GW2) procesorski intenzivne, pa mi bolja grafulja ne bi puno pomogla.
@ max360se, Phoronic je overclockao MSI A85XA-G65 na 4,4 GHz bez ikakvih problema na Ubuntu 12.10, a pošto sam uspio pronaći samo ASUS i AsRock sa ovim čipsetom, iz izloga broj jedan izabrao sam ASUS. Rado bih poslušao prijedlog za alternativu, sa ovim čipsetom. Hvala!
@Lutherus, u Phoronicu su, uz standardni workaround, uspjeli instalirati vlasničke beta drajvere koji su radili odlično. Pošto sam se navikao na za**banciju s ATIjem, mislim da će biti ok.
punti

Post Postao/la punti »

Evo i linka s testom, ako nekog zanima:

http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... inux&num=1
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ovak, ja ti na poslu imam A8-3870 (FM1, 3 GHz, 4GB RAM-a) i PC je po meni (odokativno) brži od i3 SandyBridgea s istom količinom RAM-a koji radi na 3,1 GHz .. +kaj je grafika definitivno brža ..

Po mom mišljenju ti je A10 preskupa opcija i više bi ti se isplatilo ići na A8 + 8 GB RAM-a što veće brzine

I da, na poslu sam malo isprobavao MInt 13 i 14 Mate i oba su uredno prepoznala sav hardver i stroj radi brže nego na W7.

PS. MBO je neka Gigabyt-ova

EDIT: Usput, koliko te krznaša traže za te konfiguracije kaj si naveo u prvom postu?
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
punti

Post Postao/la punti »

1750 Kn u linksu za AMD varijantu, možda bi se okolo moglo naći štogod jeftinije. nije riječ o konfiguraciji nego samo o kombou procesor / grafička / matična, moram uzeti još i 4GB RAM (oko 200kn), a radio sam računicu da bi cijela konfa (još i hard, optika, kučište, napajanje) u najštedljivijoj varijanti ispala već od oko 2600 Kn. Ali njih ću iskoristiti od stare kante, a i žena neće primijetiti razliku ;).
Odgovori