Intel ili AMD konfiguracija
Moderator/ica: Moderatori/ce
Intel ili AMD konfiguracija
Cijenjeno pučanstvo, molim za pomoć. Namjeravam obnoviti stroj i nalazim se u dilemi:
1) Intel opcija:
Procesor INTEL Core i3 3220, s. 1155, 3.30GHz, 3MB cache, GPU, DualCore
Matična ploča ASROCK H61MDGS, iH61 Rev B3, DDR3, zvuk, PCIE 3.0, DVI, SATA, GLAN, mATX, s. 1155
Grafička kartica PCIE XFX AMD RADEON HD 6570, pasivno hlađenje, 1GB DDR3, DualDVI, miniHDMI
ili
2) AMD opcija:
Procesor AMD A10 X4 5800K BOX, Black Edition, s. FM2, 3.8GHz, 4MB cache, GPU 7660D, Quad Core
Matična ploča ASUS F2A85M LE, AMD A85X, DDR3, zvuk, SATA, RAID, VGA, DVI, DSUB, HDMI, GLAN, PCIE, USB 3.0, ATX, s. FM2
Hard, optika i periferija ostaju od sadašnje kante (Pentium(R) Dual-Core CPU E5200 @ 2.50GHz × 2, ATI Radeon 4xxx, RAM 2Gb), RAM ide na (barem) 4Gb, OS Ubuntu 12.10 64bit.
Cijena:
Razlika u cijeni je 60ak kuna više na stranu Intela. Prema Phoronixovim napisima, AMD opcija radi solidno, uz Catalyst grafičke drivere.
U Intel varijanti je stavljena low end matična (što je uštedilo bar 200 kn - štediti ili ne pitanje je sad), dok je u AMD izbor bio ciljan, jer nisam uspio pronaći MSI A85XA-G65 koja je korištena u Phoronixovom tekstu, ali zaključak je bio da Linux fino radi sa FM2 A85 pločama, otud ASUS.
Performanse:
Dakle, što se tiče performansi, obje varijante u prosjeku su iste, svaka ima svoje bolje i lošije rezultate, ali tu su negdje (ne samo po Phoronixu nego i iz ostalih izvora).
Kompjutor je kućni, radi u prosjeku 8 sati dnevno, isključivo zabavne aktivnosti. Nadograđujem ga jer mi ne daje zadovoljavajuće performanse u igrama (ništa hardcore, sve su ili Linux nativne, ili wine, pa mi ipak negdje fali "sape" u kotlu, čak i pod nižim postavkama - GW2 npr.). Windows ne želim instalirati iz principa, iako bi to možda dalo bolje performanse, ali i veći izbor igara, što mi se nekako neće. Ali hoću da mi vrti pod Linuxom ono što bi mogao.
Nadogradivost / zastarijevanje:
Po mom mišljenju, oba su već zastarjela. Na stranu to, Intel ću u narednih dvije godine u vrh glave, moći zamijeniti jačim procesorom na istoj ploči, grafičku karticu također. AMD isto tako, s tim da bih se moglo dodati dedicated grafičku karticu i to je sve. Ali pošto u naredne dvije godine ne namjeravam to raditi, nakon njihovog isteka, vjerojatno na tržištu neće biti mogućih nadogradnji, nego furati još godinu i opet jovo na novo, matična, procesor, memorija, možda i novi disk, itd.
Ali za vrijeme tog razdoblja, namjeravam dodati SSD, još RAMa, pojačati napajanje i hladnjak, i možda se poigrati sa overclockiranjem.
E sad, vi recite...
1) Intel opcija:
Procesor INTEL Core i3 3220, s. 1155, 3.30GHz, 3MB cache, GPU, DualCore
Matična ploča ASROCK H61MDGS, iH61 Rev B3, DDR3, zvuk, PCIE 3.0, DVI, SATA, GLAN, mATX, s. 1155
Grafička kartica PCIE XFX AMD RADEON HD 6570, pasivno hlađenje, 1GB DDR3, DualDVI, miniHDMI
ili
2) AMD opcija:
Procesor AMD A10 X4 5800K BOX, Black Edition, s. FM2, 3.8GHz, 4MB cache, GPU 7660D, Quad Core
Matična ploča ASUS F2A85M LE, AMD A85X, DDR3, zvuk, SATA, RAID, VGA, DVI, DSUB, HDMI, GLAN, PCIE, USB 3.0, ATX, s. FM2
Hard, optika i periferija ostaju od sadašnje kante (Pentium(R) Dual-Core CPU E5200 @ 2.50GHz × 2, ATI Radeon 4xxx, RAM 2Gb), RAM ide na (barem) 4Gb, OS Ubuntu 12.10 64bit.
Cijena:
Razlika u cijeni je 60ak kuna više na stranu Intela. Prema Phoronixovim napisima, AMD opcija radi solidno, uz Catalyst grafičke drivere.
U Intel varijanti je stavljena low end matična (što je uštedilo bar 200 kn - štediti ili ne pitanje je sad), dok je u AMD izbor bio ciljan, jer nisam uspio pronaći MSI A85XA-G65 koja je korištena u Phoronixovom tekstu, ali zaključak je bio da Linux fino radi sa FM2 A85 pločama, otud ASUS.
Performanse:
Dakle, što se tiče performansi, obje varijante u prosjeku su iste, svaka ima svoje bolje i lošije rezultate, ali tu su negdje (ne samo po Phoronixu nego i iz ostalih izvora).
Kompjutor je kućni, radi u prosjeku 8 sati dnevno, isključivo zabavne aktivnosti. Nadograđujem ga jer mi ne daje zadovoljavajuće performanse u igrama (ništa hardcore, sve su ili Linux nativne, ili wine, pa mi ipak negdje fali "sape" u kotlu, čak i pod nižim postavkama - GW2 npr.). Windows ne želim instalirati iz principa, iako bi to možda dalo bolje performanse, ali i veći izbor igara, što mi se nekako neće. Ali hoću da mi vrti pod Linuxom ono što bi mogao.
Nadogradivost / zastarijevanje:
Po mom mišljenju, oba su već zastarjela. Na stranu to, Intel ću u narednih dvije godine u vrh glave, moći zamijeniti jačim procesorom na istoj ploči, grafičku karticu također. AMD isto tako, s tim da bih se moglo dodati dedicated grafičku karticu i to je sve. Ali pošto u naredne dvije godine ne namjeravam to raditi, nakon njihovog isteka, vjerojatno na tržištu neće biti mogućih nadogradnji, nego furati još godinu i opet jovo na novo, matična, procesor, memorija, možda i novi disk, itd.
Ali za vrijeme tog razdoblja, namjeravam dodati SSD, još RAMa, pojačati napajanje i hladnjak, i možda se poigrati sa overclockiranjem.
E sad, vi recite...
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Re: Intel ili AMD konfiguracija
Četiri jezgre su 4 jezgre, iako je Intel jako dobar za gaming. Moj glas ide AMD-u.
Usput rečeno, RAM se mjeri u GB (gigabajtima), a ne u Gb (gigabitima).
Usput rečeno, RAM se mjeri u GB (gigabajtima), a ne u Gb (gigabitima).
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
S Intelom dobivaš Ivy Brdige GPU koji ne misliš koristit pa je to neoptimalna kombinacija i još Asrockova low-end matična - definitivno ako si ograničen budžetom nemoj ići na Intela jer ćeš se "isprsit" na CPU-u, a ostale komponente će ispaštati... Bolje onda ići na uravnoteženiju AMD-ovu kombinaciju, iako mi se APU nikad nije činio baš sretno rješenje za gaming, ali nisam gledao testove s Trinity jezgrom tako da nemam što pametno nadodati.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Po ovom ti he AMD bolja opcija. Nema ti smisla ići na i3, samo se s jednog dvojezgrenog seliš na drugi koji ima veću frekvenciju. 4ndY ti je rekao ostatak.
Po meni ti se više ispaliti na postojeću konfiguraciju dodati još 2GB RAM-a i SSD ako imaš u planu za dvije godine puno jači komp uzeti.
E da, te ploče nisu za clockanje.
Po meni ti se više ispaliti na postojeću konfiguraciju dodati još 2GB RAM-a i SSD ako imaš u planu za dvije godine puno jači komp uzeti.
E da, te ploče nisu za clockanje.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
- drone
- Moderator
Je li na postojećoj matičnoj DDR2 ili DDR3 RAM? Ako je DDR3, onda vjerojatno prima minimalno 8 GB, pa bih najprije to nadogradio, a zbog igara stavio bolju grafičku ako budžet dopušta. Ako je DDR2 (vjerojatnije), onda je isplativost nadogradnje upitna jer je DDR2 skuplja, starija i sporija memorija (možda je bolje nabaviti polovni modul).
Uglavnom, ako je sadašnja ploča DDR3, isplati se probati nadograditi samo s memorijom i grafičkom jer bi te komponente mogao iskoristiti i u novoj konfiguraciji (ako ne budeš zadovoljan rezultatom).
Uglavnom, ako je sadašnja ploča DDR3, isplati se probati nadograditi samo s memorijom i grafičkom jer bi te komponente mogao iskoristiti i u novoj konfiguraciji (ako ne budeš zadovoljan rezultatom).
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
-
Lutherus
Intel je ivy i ima ugrađen intel hd gpu dok je ovaj AMD fm2 platforma odnosno trinity core i ima ati hd ugrađen koj je što se tiče Linuxa i drivera lošiji izbor nego intel ( malo će te namučiti ) a što se tiče multimedijei igranja daleko bolji izbor. Usput Ova dva procesora nisu čak ni isti rang. AMD je u rangu sa Intel i5 655K tako da je bolji izbor nego intel a kako češ koristiti Linux budeš i oduševljen jer za razliku od ostalih operacijskih sustava Linux zna prepoznati i iskoristiti potencijal novih AMDovih platforma. So, go for AMD.
Prvo, isprika za Gb - GB je, naravno.
Drugo, hvala svima, potvrdili ste moje naginjanje ka AMD.
@drone, i ja sam razmišljao na isti način - RAM je nažalost DDR2, pa bih mogao dići bar na 4GB i nova grafička (sve skupa 500-injak Kn), ali su mi neke novije igre (npr. GW2) procesorski intenzivne, pa mi bolja grafulja ne bi puno pomogla.
@ max360se, Phoronic je overclockao MSI A85XA-G65 na 4,4 GHz bez ikakvih problema na Ubuntu 12.10, a pošto sam uspio pronaći samo ASUS i AsRock sa ovim čipsetom, iz izloga broj jedan izabrao sam ASUS. Rado bih poslušao prijedlog za alternativu, sa ovim čipsetom. Hvala!
@Lutherus, u Phoronicu su, uz standardni workaround, uspjeli instalirati vlasničke beta drajvere koji su radili odlično. Pošto sam se navikao na za**banciju s ATIjem, mislim da će biti ok.
Drugo, hvala svima, potvrdili ste moje naginjanje ka AMD.
@drone, i ja sam razmišljao na isti način - RAM je nažalost DDR2, pa bih mogao dići bar na 4GB i nova grafička (sve skupa 500-injak Kn), ali su mi neke novije igre (npr. GW2) procesorski intenzivne, pa mi bolja grafulja ne bi puno pomogla.
@ max360se, Phoronic je overclockao MSI A85XA-G65 na 4,4 GHz bez ikakvih problema na Ubuntu 12.10, a pošto sam uspio pronaći samo ASUS i AsRock sa ovim čipsetom, iz izloga broj jedan izabrao sam ASUS. Rado bih poslušao prijedlog za alternativu, sa ovim čipsetom. Hvala!
@Lutherus, u Phoronicu su, uz standardni workaround, uspjeli instalirati vlasničke beta drajvere koji su radili odlično. Pošto sam se navikao na za**banciju s ATIjem, mislim da će biti ok.
Ovak, ja ti na poslu imam A8-3870 (FM1, 3 GHz, 4GB RAM-a) i PC je po meni (odokativno) brži od i3 SandyBridgea s istom količinom RAM-a koji radi na 3,1 GHz .. +kaj je grafika definitivno brža ..
Po mom mišljenju ti je A10 preskupa opcija i više bi ti se isplatilo ići na A8 + 8 GB RAM-a što veće brzine
I da, na poslu sam malo isprobavao MInt 13 i 14 Mate i oba su uredno prepoznala sav hardver i stroj radi brže nego na W7.
PS. MBO je neka Gigabyt-ova
EDIT: Usput, koliko te krznaša traže za te konfiguracije kaj si naveo u prvom postu?
Po mom mišljenju ti je A10 preskupa opcija i više bi ti se isplatilo ići na A8 + 8 GB RAM-a što veće brzine
I da, na poslu sam malo isprobavao MInt 13 i 14 Mate i oba su uredno prepoznala sav hardver i stroj radi brže nego na W7.
PS. MBO je neka Gigabyt-ova
EDIT: Usput, koliko te krznaša traže za te konfiguracije kaj si naveo u prvom postu?
1750 Kn u linksu za AMD varijantu, možda bi se okolo moglo naći štogod jeftinije. nije riječ o konfiguraciji nego samo o kombou procesor / grafička / matična, moram uzeti još i 4GB RAM (oko 200kn), a radio sam računicu da bi cijela konfa (još i hard, optika, kučište, napajanje) u najštedljivijoj varijanti ispala već od oko 2600 Kn. Ali njih ću iskoristiti od stare kante, a i žena neće primijetiti razliku
.