Zašto baš ta distra?

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
calisto053
Moderator
Spol: M

Re: Zašto baš ta distra?

Post Postao/la calisto053 »

Vl@do je napisao/la:Ali sa strahopoštovanjem sbatine
TO JE TO! :D 8-)
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Mint se ljepo razvija u zadnje vrijeme i njehov shell za gnomče 3 em što je ljep je i funkcionalan, daleko kvalitetniji nego unity. Vidi se iz izdanja u izdanje kako se sve više i više odvajaju od majčinske sise i preuzimaju inicijativu u kući.
calisto053
Moderator

Jep, izuzetno sam zadovoljan s njim! A razvoj u zadnjih godinu-dvije je nevjerojatan!
Cimet je fantastično napravljan, ali ono što me je odbilo je nedostatak opcija za detaljno podešavanje. Kužim da je minimalizam dobra stvar (ipak koristim MATE), ali kakav je to nenormalan trend da sve nove stvari dolaze sa sve manje opcija za prilagođavanje (Unity, Cimet i sl.). Klizimo u totalitarizam?!
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Mislim da će cinnamon dobiti takve opcije, sazrijeva još :)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
calisto053
Moderator

drone je napisao/la:Mislim da će cinnamon dobiti takve opcije, sazrijeva još :)
To je jako velik potencijal :thumbs
SlobeX
Spol: m

Post Postao/la SlobeX »

Ja sam prvi put pokušao sa knoppix-om 2004 jer sam ga dobio u nekom magazinu o računarima pa reko da probam i nisam bio baš zadovoljan jer u to vrijeme u bosni je maksimum internet konekcije bio dial up pa zbog manjka drajvera knoppix mi je veoma loše radio,drugi pokušaj prelaska na linux je bio kada sam dobio na poklon fedoru core 5 nesjećam se tačno na dva dvd diska ali opet isti slučaj sa drajverima i opet ništa od linux-a i tek kada sam kupio laptop 2007 sa instaliranim suse linux-om počeo sam malo više da prihvatam linux svijet i tek krajem 2008 sam pronašao distribuciju koja mi je dobro radila a i imao sam tada internet a zvao se mepis linux i od tada je bilo i ubuntu-a 2-3 verzije pa debian-a pa opet ubuntu-a i sada sam se skrasio u rpm svijetu tačnije u fedori
Slamd64

AW: Zašto baš ta distra?

Post Postao/la Slamd64 »

Da, adsl-a nije bilo na vidiku, a bihnet skup :D

Gesendet von meinem MT11i mit Tapatalk 2
tech_soul8

Post Postao/la tech_soul8 »

Svaka distribucija ima svoju neku ciljanu skupinu korisnika i to je to,nema tu prevelike neke filozofije.
simaco11
Kontakt:

Post Postao/la simaco11 »

Ja bih da probam ovaj open suse 12.2 i još gomilu distri,ali me zanima da li mogu da ih instaliram a da ne spaljujem diskove,pošto bi mi trebala gomila diskova za jednokratnu upotrebu. Ne želim da koristim virtuelnu mašinu.. mislim na čistu pravu instalaciju.
Follow me on Twitter: https://twitter.com/simaco11

life isn't always #000000 and #ffffff
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

simaco11 je napisao/la:Ja bih da probam ovaj open suse 12.2 i još gomilu distri,ali me zanima da li mogu da ih instaliram a da ne spaljujem diskove,pošto bi mi trebala gomila diskova za jednokratnu upotrebu. Ne želim da koristim virtuelnu mašinu.. mislim na čistu pravu instalaciju.
http://www.linuxzasve.com/zasto-ne-bist ... bali-linux
http://www.linuxzasve.com/izradite-mult ... ultisystem
Odgovori