Zašto baš ta distra?

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Captain Hook
Spol: M

Zašto baš ta distra?

Post Postao/la Captain Hook »

Evo malo početničkih pitanja... Vidim po forumu da se razne distre koriste e pa zanima me zašto baš tu koristite koju imate? Ja koristim Ubuntu zato jer vidim da ipak najviše se to koristi.. Otkrijte mi tajnu zašto npr arch ili cent os ako postoji ili imate nešto drugo samo zato što nećete da budete ko drugi.. hvala na odgovorima :mrgreen:
Intel Core i5 430M 2.27Ghz x 4
ATI Mobility Radeon HD 5470
3 GB Ram - 65 GB Corsair SSD
All Ubuntu Forks...
AMD FX 3.4(3.9) Ghz x 6
GeForce GTX 560 Phantom 1 GB ddr5
8 Gb Ram G Skill Sniper - 120 GB OCZ Agility SSD
All Ubuntu Forks...
Suko
Site Admin

Re: Zašto baš ta distra?

Post Postao/la Suko »

Suse zbog dobrog KDE-a. (Volim KDE koristiti)
Ubuntu koristim jer mi pase Unity, a i zbog rada na LZS-u. Lagan za koristenje i nadogradjivanje. Velik izbor programa. I ako mi nesto zapne najlakse je izguglati rjesenje. Na zalost, ima jako los KDE.
zole052

Post Postao/la zole052 »

Suko je napisao/la: Ubuntu koristim jer mi pase Unity. Lagan za koristenje i nadogradjivanje. Velik izbor programa. I ako mi nesto zapne najlakse je izguglati rjesenje.
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
retsam

Post Postao/la retsam »

Tvoje pitanje je analogno tomu zašto koristite xy reket, a ne head titanum. Stvar je u tomu što različiti ljudi imaju različite interese, razine znanja, količinu vremena, DE/WM koji im se sviđa ili koriste OS za različitu namjenu. Cent OS se većinom koristi na serverskim strojevima i rietko ćeš naići na desktop računalo sa centos-om, arch koriste ljudi koji žele naučiti više o svom sustavu, sviđa im se minimalizam i fleksibilnost koju pruža arch, te odlična zajednica, hrpa novog softwarea i AUR. Debian ima nešto stariji ali stabilan i dobro testiran software. Chakra u svojim repozitoriima ima recimo samo qt aplikacie i primarno je KDE distribucia. Filozofia korištenja se podosta razlikuje od distre do distre(kao i od koristnika do koristnika), pa ćeš zato u arch/gentoo/lunar/sorcerer userbaseu naići na tehnički podkovanije koristnike, ali možda neće biti toliko "user friendly" kao na nekom početničkom forumu i zato Federer koristi koristi Wilson BLX Pro Staff Six.One 90, jer mu pruža više fleksibilnosti prilikom igre, stabilinij dodir i veću masivnost kod udarca, a početnik će koristiti head titanum - ista stvar je i kod izbora aplikacia. To je osnovna sloboda izbora koju nam pruža OSS.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Volim xfce sučelje i zato je moja distra br.1 XUbuntu. Jednostavan za korištenje, lagan i razumljiv početnicima.
Velika prednost: ne treba mi četverotaktni motor, sa 2ooo kubika da vozi ovu karoseriju. Vozim ga na 1,7 Gb RAM-a. :bleh
Povremeno sam i na Linux Mintu a sa mnogim drugim distrama često volim napraviti probnu vožnju, upoznavanje, testiranje i učenje...
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Vl@do je napisao/la:Volim xfce sučelje i zato je moja distra br.1 XUbuntu. Jednostavan za korištenje, lagan i razumljiv početnicima.
Velika prednost: ne treba mi četverotaktni motor, sa 2ooo kubika da vozi ovu karoseriju. Vozim ga na 1,7 Gb RAM-a. :bleh
Povremeno sam i na Linux Mintu a sa mnogim drugim distrama često volim napraviti probnu vožnju, upoznavanje, testiranje i učenje...
rofl

Mint - jednostavnost, funkcionalnost i stabilnost prije svega. Odlična podrška i rješavanje problema (radi i za Debian i za Ubuntu - najbolje iz oba svijeta). Ne trebaš mislit kako funkcionira da bi ga koristio. Ako vidiš problem - samo klikni na njega. Ako želiš učiti, samo otvori haubu
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Trenutno, ovisi o računalu - da ovo kojim slučajem tipkam na quad i7, 4+GB RAM, zaslon 22"+, koristio bih KDE (openSUSE) sa svim blagodatima i mogućnostima koje isti pruža.

Međutim, na 13" prijenosniku s 2x 1.2GHz procesorom i 2 GB RAM-a, Debian s Openboxom je odličan izbor, mogu ga prilagoditi do najsitnijih detalja i radi izuzetno brzo na skromnom hardveru. Tu je i odličan upravitelj paketima, kao i sasvim dovoljan broj paketa u repozitorijima.

Izbjegavam tablet-like sučelja poput GNOME Shella i Unitya.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

openSUSE
iz istog razloga kao i Suko... jer je najbolja KDE distra.
Vrlo stabilan (možda ne kao i Debian ili CentOS) i ispoliran.
A i YAST je praktična stvar...
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Da, Yast je odlična stvar!
Captain Hook

Post Postao/la Captain Hook »

Znači opensuse je dobar izbor kad imaš jaki stroj,evo već ga skidam da vidim kako on izgleda... ;)
Intel Core i5 430M 2.27Ghz x 4
ATI Mobility Radeon HD 5470
3 GB Ram - 65 GB Corsair SSD
All Ubuntu Forks...
AMD FX 3.4(3.9) Ghz x 6
GeForce GTX 560 Phantom 1 GB ddr5
8 Gb Ram G Skill Sniper - 120 GB OCZ Agility SSD
All Ubuntu Forks...
Odgovori