savjet za kupnju laptopa

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
darbil

savjet za kupnju laptopa

Post Postao/la darbil »

potdrav svima,novi sam na forumu a tek od prije nekoliko dana zaitrigirao me ubuntu,čuo sam za linux i prije ali svi govorili to je bez veze itd, ali sada vidim i sam da to nije tako, doma imam komp s windowsima, a sad bi kupio laptop bez OS i instalirao ubuntu (dobio CD), postoji li možda neka marka koja radi bolje od druge s linuxom ili je svejedno kojega uzmem,
Pozdrav svima iz Pule
Pozdrav iz Pule
Markec
Spol: M

Re: savjet za kupnju laptopa

Post Postao/la Markec »

darbil je napisao/la:potdrav svima,novi sam na forumu a tek od prije nekoliko dana zaitrigirao me ubuntu,čuo sam za linux i prije ali svi govorili to je bez veze itd, ali sada vidim i sam da to nije tako, doma imam komp s windowsima, a sad bi kupio laptop bez OS i instalirao ubuntu (dobio CD), postoji li možda neka marka koja radi bolje od druge s linuxom ili je svejedno kojega uzmem,
Pozdrav svima iz Pule
Asus u zajdnije vrijeme posvecuje vise paznje linuxu. Meni je svejedno koja je marka, prvo sto je vazno da je hardver kompatibilan s linuxom, postoje hardveri koji nemaju slobodne drivere, vec moras zasebno instalirati nakon sto instaliras linux. Ako nesto kupujes, samo napisi ovdi ponudu, pa ćemo ti mi pomoči sloziti hardver koji je kompatibilan s linuxom.

Istina da nije bezveze, linux je sigurniji nego windows, ali postoje problemi u tome sto programi koji su pisani za windows da proizvodaci bas se nezele potruditi oko kompatibilnosti oko linuxa, pa najcesto pokrecemo preko winea. nazalost neki programi nerade savrseno kao na windowsu ali ekipa iz wine-a se trudi da bude čim bolje. Wine ako neznas (emulator windows programa), svaka dva tjedna izlazi nova verzija, i svaka verzija donosi kompatibilnost s nekim programima a i pobolsanje oko grafike itd.

Dobra vijest je da sve kreće na bolje, u zajdnije vrijeme proizvodaci su poceli obracati vise paznje linuxu. Adobe vec radi na programu koji bi omogucio da njihovi programi rade na linuxu :)

Tesko je preci s windowsa potpuno na linux (ako si pocetnik) , pa preporucujem da stavis windows xp kao dualbot s linuxom, onako da polako otides na linux, nezelim da se razocaras ako nesto nebude radilo na linuxu. ja ti koristim malo windows radi nekih igara i programa, inace planiram zauvjek izbrisati. i koristiti samo linux.
darbil

Post Postao/la darbil »

pa evo, ovaj mi je zapeo za oko, HP 6710b KU231ES, C2D T8100 (2.10 GHZ,3 MB L2 cache,800MHz FSB) 4GB ram; 250GB S-ATA9), 15,4"WXGA, Intel X3100 DVD-RW WIFI BT dos, cijena ve-mil 5.998,99 kn,čini mi se da vrijedi toliko, može i bilo koji drugi do te cijene, hvala na pomoći
Pozdrav iz Pule
The Acacia Strain

Post Postao/la The Acacia Strain »

To je jako dobar laptop. Ja koristim slabiji od tog (6720s 1gb ram, 120gb hd, slabiji dualcore proc) i svejedno su mi radili svi Ubuntui (7.04, 7.10 i sad 8.04) na njemu. Također i Fedora 9 mi je radila savršeno.
Slažem se sa postom iznad da bi trebao prvo dualboot imat dok ne skontaš skroz barem osnove Linuxa da bi kompletno rekao zbogom winsima.
DebianResources
DebianHandbook
devil je napisao/la:nije neka tamo kanta pametnija od nas tu.
csx

Post Postao/la csx »

ja imam dellov laptop (dell vostro 1500) i mogu ti reći da sve radi na linuxu bez problema ;)
darbil

Post Postao/la darbil »

koliko sam razumio, svaki laptop u tom rangu bi trebao raditi sa linuxom bez problema, još ću malo pogledati da se baš ne zaletim,tek sam počeo čitati o linuxu i zbilja mi se sviđa, pa mislim da ću ga instalirati i na komp doma.Imam xp pro,hd 160 gb podijeljen na 2 (40+120) i vanjski hd od 20gb.Na onom od 40 su win, ubuntu bi instalirao na 160 1li na vanjski ako može,proc je intelov 2X2,44 gh pa mislim da bi trebalo raditi kako treba, svaki savjet dobrodošao a i sam ću se potruditi da vas što manje gnjavim
Pozdrav iz Pule
The Acacia Strain

Ubuntu na 160? :)
Heh, ako misliš imat dual boot, za Ubuntu ti je 20-30 Gb sasvim dovoljno. Ostatak radije ostavi za XP (dobro znamo kako je tamo lako iskorstiti HD do krajnjih granica ;) ).
DebianResources
DebianHandbook
darbil

Post Postao/la darbil »

ok.zbilja sam totalni početnik,da li da ubuntu instaliram na vanjski hard, rekli su da ga trebam prije formatirati(tamo imam neke stvari koje ću premjestiti), ili da podijelim jednu od one dvije particije, da odvojim 20gb za ubuntu
Pozdrav iz Pule
The Acacia Strain

Ovako, za početak.. Jel imaš CD od Hardy Heron verzije?
Ako da... njega možeš instalirat unutar windowsa. Samo ubaci CD i slijedi ove upute:
http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=1570&tag=nl.e622

Ovo je čisto da dobiješ uvid kako to funkcionira. Naravno, on će raditi odlično. Ja sam na takvoj instalaciji instalirao XAMPP server i još dosta aplikacija i sve radi kako treba. U slučaju da ti se ne svidi takva instalacija, možeš je lako izbrisat, samo ideš uninstall.
DebianResources
DebianHandbook
darbil

Post Postao/la darbil »

imam cd Ubuntu 8.04 i386, ali na njemu nema opcije za instalaciju unutar windowsa,pogledao sam onaj link, vidio sam da je beta verzija, to bi značilo testna, probati ću otvoriti cd i vidjeti kako to radi, imam partition manager pa ću podijeliti jedan disk i instalirati ubuntu
Pozdrav iz Pule
Odgovori