Situacija: imam dva računala ( jedan Linux, jedan Win) spojena na router i to je dalje spojeno na net.
Što mi treba da bi se mogao spojiti na Linux preko Interneta? Dakle recimo nalazim se u busu, spojim se na data promet i preko mobitela (android) spojim na linux
U LAN okružju to je lako i to već šljaka ( imam instaliran SSH) i radi preko puttya savršeno.
Dakle treba mi čisti terminal pristup bez ikakvog gui sučelja, čisto da vidim da komp radi
Zahvaljujem na odgovorima
Hmm.. možda da regaš taj "server" na dyndns.org? Tako bi mu mogao pristupati sa čega god i odakle god želiš preko SSH...
edit:
Evo, Shicy me pretekao!
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Ali jest free! Kad smo trebali regat udrugu SOK na dyndns isto smo isprva mislili da nije free. Eh sad, kako to sredit... nemam pojma.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
koliko sam citao da su ukinili free i da se digla velika prasina oko toga
nepismena seljačina
nema razlike u slovima , je ije, cesto ekavica i ostali shitovi
kvocijent inteligencije je obrnuto proporcionalan sreci (thank you god iq 78 )
Da bilo je besplatno. Ja sam pred godinu dana to radio, ali nema vise toga.
Dyn (aka Dyn Inc) is an IaaS company that provides Internet DNS and email delivery services for commercial and private users. It originally provided a free dynamic DNS service, which allowed users to have a subdomain that points to a computer with regularly changing IP addresses, such as those served by many consumer-level Internet service providers. An update client installed on the user's computer, or built into a networked device such as a router or webcam, keeps the hostname up to date with its current IP address.But currently it only provides 14 day trial (no Free service anymore)
Uh, nisam znao da dyndns više nije free, a jedino njega imam u ruteru (i TZO.com koji isto nije free).
No-IP je srećom free, a znam da u nekim ruterima dolazi defaultno.
BTW može se na komp instalirati programčić (update klijent), pa ne treba ruter, ali to je dodatni posao.
Ja se još uvijek mogu spajati preko svog dyndns računa, valjda je za sada besplatno za postojeće korisnike, ali vjerujem da će i to biti ukinuto.
meni isto još uvijek radi dyndns.. nebitno, ima i drugih providera iste usluge, samo ćeš imat drugačiji url..
treba ti dyndns i rupa u firewallu routera (port forwarding). i naravno računalo koje je upaljeno i koje na sebi ima sshd pokrenut. možeš si srediti i wol (wake on lan) s kojim potencijalno možeš čak upaliti računalo preko interneta (ako ti to podržava matična ploča i ako možeš namjestiti router da pravilno forwardira wol pakete (vjerojatno ćeš morat koristit statičku IP adresu i možda srediti broadcasting wol paketa (ovako sam ja to sebi bio sredio na st780wl, možda ti da otprilike ideju što trebaš napraviti))).