glavno odlicje linuxa bilo je kompaktibilnost sa svim hardwareom na svijetu, od obicnog pentium procesora do pumpe za gumu..
da objasnim situaciju, kupio sam novi laptop hp 4320s i bio je sa predinstaliranim sles 11.
sles 11 je cudno radio i nije uspjevao niti jedan update a kamo li instalacija nekog programa i ocito je nestao sa hd'a i naslijedio ga je debian 6 amd 64.. koji nije radio jer driveri nisu postojali na njemu za wireless (realtek je kartica) i za touchpad(nije radio desni, srednji, multitouch, a nije se dalo niti namjestiti ikakve detalje u postavkama)... s obzirom da nije radio wlan nisam niti na net mogao(zaboravio sam napomenuti da ni kabelski nije htio na net)..
razmisljao sam da nesto ne valja jednostavno u tom debianu jer je i distra prije na starom laptopu isla k vragu pa kud poslo da poslo..
ocajnicki potez bio je stavljanje ubuntua i to nekoliko distribucija od blackbuntua, studio i standardni..
niti jedan od njih NIJE RADIO nista bolje od debiana... probao sam i sa lts verzijama, kao i sa tri zadnje verzije 10.04,10.10, 11.04...
da stvar bude gora, varijacije na debian nisu prepoznale gresku, a cijeli komp bi zablokirao u trenutku aktiviranja wlan'a preko tipke, aktiviranjem bilo koje tipke koja na sebi ima led lampicu i cak aktiviranjem wirelessa preko network managera...
danas sam odlucio vratiti se na sles 11 i cekati dok ne iskrsne rijesenje, te sam ga instalirao sa recovery dvd'om...
odlucio sam update napraviti jer je cak i facebook odbio prihvatiti ffox 1.x verziju, te sam otisao na yasti i kliknuo update..
tada se stvar zakuhala kada me pitalo nekakav username i password koji se dobivaju sa uredajem koji ima suse na sebi predinstaliran.. kojeg izgleda nisam dobio odnosno sistem funkcionira kao windows 7 - moze se samo jednom instalirati i registrirati.....
da skratim..
ako netko ima slican laptop, slicne probleme ili bilo sta da mi pomogne u bilo kojem smislu, od davanja drivera do pripreme oruzja za napasti nekoga u marketu, neka mi se javi please...
hvala od