Hmmm kako instalirat Ubuntu!????
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Hmmm kako instalirat Ubuntu!????
Kao prvo VELIKI pozdrav Linuxašima!
E ovako, ja sam fino pokušo da instaliram Ubuntu 8.04 i kad god sam probo da to uradim nije mi uspjelo kako sam god probao.
E sad, imam instaliran xp na prvoj particiji, i druga particija su mi dokumenti. Napravio sam swap od 2 gb pa particiju od 15 gb kao za linux da se tu instalira koje se obje nalaze između c i d, tj između xp-a i dokumeneta. Na koji god sam način pokušo instal ubuntua nikako nisam mogao da namjestim loader! Kako bi mi se oba sistema pokazala i da mogu birat koji ću. Kao da napravim dual boo fazon. Kad instaliram ubuntu iz windowsa onda mi on zatvori sve aplikacije tipa task managera, control panel al mi zato sve fino napravi tal loader. Kada instaliram ubuntu onda mi pojavi nekake tri opcije i windows, jedna je mem test i neke dvije od tih je jedna recovery fazon.
Dal je iko instaliro ubuntu kraj xp-a i kako je to uradio?
Izaberem ja da mi napravi loader al to nije to, neće da mi stav dva normalna sistema nego kad probam ući u jednu od one tri opcije iubaci mi dos
E ovako, ja sam fino pokušo da instaliram Ubuntu 8.04 i kad god sam probo da to uradim nije mi uspjelo kako sam god probao.
E sad, imam instaliran xp na prvoj particiji, i druga particija su mi dokumenti. Napravio sam swap od 2 gb pa particiju od 15 gb kao za linux da se tu instalira koje se obje nalaze između c i d, tj između xp-a i dokumeneta. Na koji god sam način pokušo instal ubuntua nikako nisam mogao da namjestim loader! Kako bi mi se oba sistema pokazala i da mogu birat koji ću. Kao da napravim dual boo fazon. Kad instaliram ubuntu iz windowsa onda mi on zatvori sve aplikacije tipa task managera, control panel al mi zato sve fino napravi tal loader. Kada instaliram ubuntu onda mi pojavi nekake tri opcije i windows, jedna je mem test i neke dvije od tih je jedna recovery fazon.
Dal je iko instaliro ubuntu kraj xp-a i kako je to uradio?
Izaberem ja da mi napravi loader al to nije to, neće da mi stav dva normalna sistema nego kad probam ući u jednu od one tri opcije iubaci mi dos
- Markec
- Spol: M
Re: Hmmm kako instalirat Ubuntu!????
Ej dobrodošao, nisam bas previse shvatio ono gore, prije osnovno linux ne označava particije sa slovima po abecedi kao na windowsima, vec SDA1, SDA2, uglavnom nemoj gledati na to da bi prepoznao svoju particiju nego gledaj na vrstu i količinu (sigurnije je)
Ono gdje se pojavi opcije (to je GRUB - boot manager) na kojem mozes birati na koji OS želis dići, na ubuntu ili na windows jos imas opcije da provjeris memoriju ili da podignes u modu za popravak sustava.
Probaj opet instalirati ali prema mojim uputama, podigni live cd, pa ako nesto nebude islo javi nam ovdje pomoći čemo ti
Nisam ovo previse shvatio, ali evo moj savjet, imas ubuntu, podigni live cd kada se sve uredno digne na radnoj površini ti je install, klikni na to, i prati upute. Najbolji i najugodniji način instalacije.Scortexx je napisao/la:. Na koji god sam način pokušo instal ubuntua nikako nisam mogao da namjestim loader! Kako bi mi se oba sistema pokazala i da mogu birat koji ću. Kao da napravim dual boo fazon. Kad instaliram ubuntu iz windowsa onda mi on zatvori sve aplikacije tipa task managera, control panel al mi zato sve fino napravi tal loader.
Ono gdje se pojavi opcije (to je GRUB - boot manager) na kojem mozes birati na koji OS želis dići, na ubuntu ili na windows jos imas opcije da provjeris memoriju ili da podignes u modu za popravak sustava.
Probaj opet instalirati ali prema mojim uputama, podigni live cd, pa ako nesto nebude islo javi nam ovdje pomoći čemo ti
Ovako, kad hoću da instaliram ubuntu nemogu da namjestim da mi bude pored windowsa jer loader nešto neće da napravi normalan boot Čačko sam malo po netu i skonto da moram napravit jednu boot particiju kako bi to bila particija za loader a ja sam samo pravio swap i home particiju i nisam znao da treba izabrat da je to home nego samo stavio onu "\" i konto da će to bit dovoljno. A šta ti je live cd?
Hmm mislim da sam te skonto. Probam to pa ćemo vidjet. Hvala!
- Markec
e da, uglavnom, da kuzim te, trebao si napraviti particiju na koju ćes instalrati sustav. jer home particija nije manjenjena za to nego za tvoje podatke, slike itd.Scortexx je napisao/la:Ovako, kad hoću da instaliram ubuntu nemogu da namjestim da mi bude pored windowsa jer loader nešto neće da napravi normalan boot Čačko sam malo po netu i skonto da moram napravit jednu boot particiju kako bi to bila particija za loader a ja sam samo pravio swap i home particiju i nisam znao da treba izabrat da je to home nego samo stavio onu "\" i konto da će to bit dovoljno. A šta ti je live cd?
Napravi ext3 partciju, stavi na formatiranje i odaberi "/" kao korijenski datotecni sustav.
ako želis - ako imas viska partija mozes i napraviti i home particiju, uglavnom nije nuzna ali ako zelis sacuvati slike i obrasce (pri idučoj instalaciji) onda je preporuclivo napraviti home particiju.
/ particija i je jedino nužna, čak ni swap nije nužan ali je preporučljiv. Ako si prvo instalirao windows, a onda linux, tada bi se GRUB trebao automatski instalirat i konfigurirat. Nadalje, nemožeš linux instalirati pored windowsa niti da želiš (barem ne na istoj partticiji) jer se Linux NE može instalirati na NTFS particiju. Zakođer, nemoj linux particije / ili /home formatirati u FAT nego u ext3. Pošalji ti nama točno što si upisao u menu.lst i koje particije su ti C,D i koje su ti linuxove (očno po redu na disku), to znači da je C prva primarna particija, D 99.9999999% druga a sada ovisi dalje što si uradio.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Ovako, neznam kako vi nemožete al sam ja iz windowsa instaliro bez ikakvih problema na istoj particiji linux i boot je super radio al zbog tog mi je zabranio ulaz u kamaru stvari u windowsu. Al mene buni šta jertaj GRUB jer to se meni ne napravi automatski, nece da napravi loader kako treba da samo piše neznam ni ja WINDOWS XP i odma ispod LINUX UBUNTU kako bi ja mogo izabrat koji ću operativni sustav izabrat. Al on meni da neke glupe tri opcije i kao odvede me svaki put u cmd. Al mislim da bi trebalo da riješi ono da instaliram preko live cd ili da napravim bootnu particiju, home i swap, mislim da je u tome fazon.
Hvala!
Hvala!
Pišeš jako nerazumljivo. Nemoguće je instalirati linux na istu particiju kao i winXP, a da je i moguće, ti to sigurno ne bi znao uraditi jer ti to defaultna ubuntu instalacija ne nudi, nego bi moroao raditi expert instalaciju i to samo ako je winXP na FAT 32 particiji. Linux na FAT32 particiji je nešto što nije baš bistro i nisam siguran da bi dobro radilo. U svakom slučaju glupa ideja. Zaključak: ti si nešto pobrkao. Što ti piše u /boot/grub/menu.lst
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- iv@n
- Site Admin
- Kontakt:
Možda je koristio Wubi za instalaciju. 
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
- Sokac
- Site Admin
- Kontakt:
Vjerojatno je.adminivan je napisao/la:Možda je koristio Wubi za instalaciju.
Jesi možda unutar Windowsa instalirao na C disk? Ako jesi onda ti je taj program, Wubi, kreirao dodatnu particiju te u nju instalirao Linux.
Možeš li opisati u crtice što si točno radio?