Dvorak tipkovnica

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

retsam
Spol: M

Dvorak tipkovnica

Post Postao/la retsam »

Tražio, al nisam našao pa jel netko zna gdje je u Zagrebu moguće kupiti dvorak tipkovnicu. U hgspotu, feniksu i linksu nema. Probao sam pretraživati pomoću nabave net i ne daje nikakve rezultate :( . Molio bi da ne dajete prijedloge tipa presloži tipkovnicu, što neću jer ne želim oskvrnuti novu razer tipkovnicu stucise
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: Dvorak tipkovnica

Post Postao/la shrike »

Možeš kupit neku jeftinu za 20 kn i onda tu presložiti. Mene zanima koje su prednosti dvorak tipkovnice?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
kova-ng

Post Postao/la kova-ng »

navodno preciznost i brzina u odnosu na querty, naravno kad se čovjek navikne tipkat
People say nothing is impossible. But I do nothing every day.
retsam

Post Postao/la retsam »

shrike je napisao/la:Možeš kupit neku jeftinu za 20 kn i onda tu presložiti. Mene zanima koje su prednosti dvorak tipkovnice?
sam raspored je bolji, samoglasnici su jedan do drugog, ali evo ti prikaz

slika
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

kova-ng je napisao/la:navodno preciznost i brzina u odnosu na querty, naravno kad se čovjek navikne tipkat
ma kakva tu ima preciznost i brzina?! :zbunj :zbunj :zbunj
pootzko
Kontakt:

Post Postao/la pootzko »

i onda dođeš bilo gdje drugdje pa si 10x sporiji jer se moraš navikavat.. meni je tlaka kad moram šaltat između hr, us i uk.. a ne još ovako skroz druagčije. . :D
...I put on my robe and a wizard hat...
kova-ng

Post Postao/la kova-ng »

iweb je napisao/la:
kova-ng je napisao/la:navodno preciznost i brzina u odnosu na querty, naravno kad se čovjek navikne tipkat
ma kakva tu ima preciznost i brzina?! :zbunj :zbunj :zbunj
čitao sam negdje

EDIT:
a i proguglah
http://www.zpr.fer.hr/static/erg/2002/a ... dvorak.pdf
People say nothing is impossible. But I do nothing every day.
shicy

Post Postao/la shicy »

to bi bilo isplativo u slučaju da su one većinske u odnosu na standardne naše, ali ti i kad se navikneš na tu tastaturu i kad ti bude lakše tipkat, dođeš na faks i onda se opet privikavaj na standardnu...a priznaj da bi bilo polusmišno da odaš okolo sa svojom tastaturom xD
jjj

Post Postao/la jjj »

To s prednostima Dvorak tipkovnice je mit. U najboljem slučaju, nedokazana tvrdnja. Pogodite tko je proveo jedinu studiju koja pokazuje prednosti iste. Okolnosti koje su, usput, vrlo mutne. Nadalje, te tvrdnje vrijede (i tako se i "službeno" reklamiraju) za engleski jezik.
Markec

Post Postao/la Markec »

Ja sam davno čuo evo sad sam našao na linku koji je stavio kova ng http://www.zpr.fer.hr/static/erg/2002/a ... dvorak.pdf
zanimliv dio zbog kojeg i dvorak jest bolji . Samo nisam siguran dali se tada tipkalo svim prstim kao sada.
U jednoj fazi, daktilografi su postali toliko dobro uvježbani, a strojevi tako zgodno
konstruirani da su daktilografi pisali toliko brzo da se mehaničke glave pojedinih slova
nisu stizale vratiti na svoje mjesto prije nego što pristigne glava drugog znaka. Glave
su se počele preplitati, zapinjati i oštećivati, a tipkanje je postalo problematično.
Rješenje kojem su se inženjeri domislili bilo je sljedeće: svoje strojeve su promijenili
tako da su optimalni raspored tipki za engleski jezik zamijenili izuzetno nezgodnim
rasporedom. Direktna posljedica toga bila je da su daktilografi imali puno teži posao i
tipkanje više nije moglo biti toliko brzo da se glave znakova zaglave.
Taj novi raspored naziva se qwerty prema nizu slova na gornjoj lijevoj strani
tipkovnice i ako pogledate svoju tipkovnicu, vidjet ćete da je ona upravo tako
organizirana. Iz ovih arhaičnih razloga danas taj raspored koriste stotine milijuna ljudi
širom svijeta na svojim stolnim računalima, serverima, laptopima itd.
no ono sto ne piše jest da su s vremenom mašine postale kvalitetnije i jednostavnije i sada nema potrebe za novim rasporedom pogotovo sada kada se pisače mašine sve manje koriste zbog računala.
Odgovori