Debian, gnome,... Što dalje?
Moderator/ica: Moderatori/ce
- retsam
- Spol: M
Debian, gnome,... Što dalje?
Ovo me već neko vrijeme zanima, a nisam uspio naći niti jedan suvisli članak na netu
Kakve daljnje planove debian ima naspram korištenja GNOME-a kao defaultnog sučelja, gnome je krenuo u potpuno drugom pravcu, glavni cilj im je nastaviti razvijati shell, maksimalno se prilagođavati krajnjem korisniku, ubuntu već koristi unity, a ni gnome 3 niti unity nisu posve stabiln, pa čak za mene niti funkcionalni. Hoće li debian prihvatiti gnome 3 i shel ili će koristiti gnome 3 bez shella , ostati na gnome 2 ili koristiti neko treće sučelje
poput xfce-a . U svakom slučaj mi je težko zamisliti debian s gnome-om 3 i shellom, pa čaki bez njega jer gnome iz svake verzije sve više osakaćen(gnome 2.16 je imao više opcija i bio je konfiguratibilniji nego gnome 2.30)
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
-
The Acacia Strain
Re: Debian, gnome,... Što dalje?
gnome 3 > debian 7
moja procjena = 70% usera ovog foruma ce prec na debian
-
Lutherus
i onda će se vratiti na ubuntu.već smo imali takve fenomene kad je 2/3 foruma bile na istoj distribuciji pa se nakon jednog vremena opet svi vratili "kući".također bilo zanimljivo gledati rast i pad fedore,opensuseta i archa ovisno o tome koju distru grof trenutno imal.The Acacia Strain je napisao/la:gnome 3 > debian 7![]()
-
The Acacia Strain
pa dobro.. ok je bit distro slut kako bi vidio kako koja napreduje, al uvijek si imamo svi neku main distru, ne?odin je napisao/la:i onda će se vratiti na ubuntu.već smo imali takve fenomene kad je 2/3 foruma bile na istoj distribuciji pa se nakon jednog vremena opet svi vratili "kući".također bilo zanimljivo gledati rast i pad fedore,opensuseta i archa ovisno o tome koju distru grof trenutno imal.The Acacia Strain je napisao/la:gnome 3 > debian 7![]()
- retsam
Jedno je vrjeme 90% korisnika imalo fedoru
(to je tad bilo kul 8-)to su imali grof, 4andy, linus)
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
-
Lutherus
vidiš meni to mjenjanje distri nakon 3 ili 4 mjeseca nije distroslutizam.distroslutizam mi ono kaj mnogi rade kad imaju drugu distru svakih par dana.na taj način nikad zapravo ne upoznaju nijednu distru.
a velim,također mi bil zanimljiv fenomen sa distrama i Grofom.uvijek večina bila tamo di i Grof,kao da ga prate potajno.
a velim,također mi bil zanimljiv fenomen sa distrama i Grofom.uvijek večina bila tamo di i Grof,kao da ga prate potajno.
-
Lutherus
a kaj se tiče razvoja gnoma i debiana,neznam kaj da velim.
većina gnome korisnika su fanboyevi.također je i većina i debianovaca i ubuntovaca zaražena fanboyizmom.i jako loše reagiraju na kritike.no iskreno mislim da bi debian trebal odbaciti kao defaultno sučelje te uzeti xfce a xfce ekipa nek počne malo odmicati o gnoma jer lagano postaju gnome sa pokojim depom manje.a to mi se ne sviđa.
većina gnome korisnika su fanboyevi.također je i većina i debianovaca i ubuntovaca zaražena fanboyizmom.i jako loše reagiraju na kritike.no iskreno mislim da bi debian trebal odbaciti kao defaultno sučelje te uzeti xfce a xfce ekipa nek počne malo odmicati o gnoma jer lagano postaju gnome sa pokojim depom manje.a to mi se ne sviđa.
-
The Acacia Strain
jel grof il nije?odin je napisao/la:vidiš meni to mjenjanje distri nakon 3 ili 4 mjeseca nije distroslutizam.distroslutizam mi ono kaj mnogi rade kad imaju drugu distru svakih par dana.na taj način nikad zapravo ne upoznaju nijednu distru.
- glaskoncILLa
mislim da ti trendovi ne stoje kod onih koji su presli na debian, vecina ih je tamo ostala doma.odin je napisao/la:i onda će se vratiti na ubuntu.već smo imali takve fenomene kad je 2/3 foruma bile na istoj distribuciji pa se nakon jednog vremena opet svi vratili "kući".također bilo zanimljivo gledati rast i pad fedore,opensuseta i archa ovisno o tome koju distru grof trenutno imal.The Acacia Strain je napisao/la:gnome 3 > debian 7![]()
that's because Debian is the best.
DE trendovi, mislim da unity zasigurno nece zazivjeti big time, em sto je sam po sebi debilan em zbog canonicalove pripreme, odnosno ostavljanja mogucnosti da ga zatvori, that's so not Debian.
Debianova politika (barem dosad) je bila da je stable konacni proizvod i sve je podredjeno radjenu stablea u smislu da opravda svoje ime, bez obzira koliko ostali branchevi bili iskoristivi.
obzirom da do slijedeceg stablea ima jos barem dvije godine, gnome 3 bi mogao biti prilicno stabilan.
testing i unstable korisnicima ostaje da prezive sve muke koje ce prolaziti i korisnici ostalih distribuciju ili da holdaju gnome 2.
naime, trojka ulazi u debian, to je sigurno, a sto ce biti default, vjerojatno ce biti odluceno na osnovu kako se bude ponasala..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
- retsam
O tome sam i ja razmišljao, a na ovaj post me je potaknula vjest o forkanju gnome-a u cream, a xfce bi trenutačnu najbolje odgovarao debian jer ima poprilično konzervativno sučelje i period izlaska novih verzija, a i neće se događati ovakve turbulentne promjene kavaodin je napisao/la:a kaj se tiče razvoja gnoma i debiana,neznam kaj da velim.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config