Potrebna pomoc (pocetnik )

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Trbic

Potrebna pomoc (pocetnik )

Post Postao/la Trbic »

Pozdrav svima, na pc-u imam instaliran Windows 7,zeleo bih da instaliram Linux Mint,ali da nekako da bootujem sa hard diska,a to ne znam da li moze neko da mi objasni kako to da uradim? imam 2 particije... Hvala
Suko
Site Admin
Spol: M

Re: Potrebna pomoc (pocetnik )

Post Postao/la Suko »

Pročitaj lijepo ovo:
http://wiki.open.hr/wiki/Op%C4%87enito_ ... stribucija
Tu ćeš dosta naučiti o instalaciji Linuxa.
Ako se nakon toga ne budeš snalazo javi pa ćemo ti pomoći. :)
Trbic

Post Postao/la Trbic »

Nismo se razumeli :) tako znam da instaliram,meni je potrebno objasnjenje...download sam Linux Mint, stoji mi na D particiji,kako da boot odatle i da instaliram ? a da imam i Windows 7 i mint
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Trbic je napisao/la:Nismo se razumeli :) tako znam da instaliram,meni je potrebno objasnjenje...download sam Linux Mint, stoji mi na D particiji,kako da boot odatle i da instaliram ? a da imam i Windows 7 i mint
Ne :) nisi ti razumio neke osnovne koncepte oko instlacije Linuxa. (Za to bi bilo idealno kada bi malo podrobnije proučio naše WIki stranice).

Uglavnom, Mint možeš instalirati tako da to što si spustio s interneta na D: disk (.iso datoteku) zapržiš na CD i onda pokreneš instalaciju preko tog bootable CD-a. Tako se instalira Mint ;)

Da, prilikom instalacijskog postupka Mint će uvidjeti da imaš i WIndowse, te će iskreirati Grub meni i nuditi će ti nakon instalacije odabir željenog OS-a :)
zole052

Post Postao/la zole052 »

Trbic je napisao/la:Nismo se razumeli :) tako znam da instaliram,meni je potrebno objasnjenje...download sam Linux Mint, stoji mi na D particiji,kako da boot odatle i da instaliram ? a da imam i Windows 7 i mint
http://wiki.open.hr/wiki/Snimanje_ISO_preslike

Svasta imas na wikiju, prouci prije nego pitas ;)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Nisi baš objasnio situaciju. Ako nemaš instaliran Mint, onda pokreni instalaciju i odaberi da se instalira na particiju koju hoćeš.
Mint će ti sam odraditi sve što treba i imati ćeš mogućnost biranja kod bootanja WIn 7 i Mint-a.
Ako si Mint imao od ranije instaliranog na disku, a sad ga ne možeš bootati jer si naknadno instalirao Windowse, onda ćeš morati reinstalirati GRUB.
linux_n00b
Kontakt:

Post Postao/la linux_n00b »

Taj linux_mint.iso file stavi na dvd/cd ili USB i pokreći sa uređaja, tako ćeš dobiti LIVE distribuciju.

U slučaju da želiš trajnu instalaciju, instaliraj ga s cd/dvd ili USB-a. .iso datoteku trebaš spržiti na što nižoj brzini kako bi sve datoteke prošle neoštećene na medij.

Kod instalacije te on pita gdje ga želiš instalirati, i ti ćeš odabrati tu slobodnu particiju.

EDIT: suko me pretekao.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Mislim da kužim problem. Linux NIJE windows program koji se vrti na Windowsu, već kompletno odvojeni sustav. Obavezatno uradi backup prije instalacije.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
retsam

Post Postao/la retsam »

Ako sam skužio(mislim da nisam) on hoće da mu se mint pokreće s nekog NTFS diska dakle on želi instalirati mint preko windows installera(mint4win)
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Nije valjda da i Mint ima svog Wubia?!!! :sokiran
Pa to je katastrofa! Mislio sam da samo Ubuntu ima tu glupost..
Odgovori