Arch i KDE4.6

Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Grof
Site Admin

Arch i KDE4.6

Post Postao/la Grof »

Kako se radi o izbacivanju HAL-a iz sustava i kako su očekivani problemi, ovdje ćemo (mi koji KDE4.6, eto već imamo :mrgreen: ) opisivati stvari koje su vezane uz rad Archa i novog KDE-a.

Kako se još sve aplikacije nisu riješile HAL-a, mogući su neki problemi.

Npr. svi mi koji koristimo notebook i zgodni Synaptiks kcm_modul za KDE, neugodno smo se iznenadili uvidjevši da više ne radi kontrola touchpada u ovisnosti o uštekanom-izštekanom mišu.

Dakle, povucite si iz AUR-a synaptiks-svn paket, a stari synaptiks paket deinstalirajte. Nakon toga sve opet fercera :)
drone
Moderator

Re: Arch i KDE4.6

Post Postao/la drone »

Na desktop komp sam stavio KDE4.6 i osim malo gunđanja od strane KMix-a nisam primjetio druge probleme. Međutim, ostavio sam HAL za sada, bojim ga se micati. Kad uhvatim vremena slijedi clonezilla, pa isprobavanje bez HAL-a.

Što se tiče laptopa, ziheraški čekam iskustva i postove poput ovog iznad :)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Evo i dalje živim na notebooku bez HAL-a. Sve radi. Suspend radi bolje jer mi se pod HAL-om obavezno ledio KDE na jedno 20-tak sekundi pri buđenju, no sada je sve u najboljem redu. UPower ipak bolje odrađuje stvar, a vjeruje mda će isti zamijeniti i Laptop-mode toolse.

Naravno, nakon instalacije novog KDE-a vrlo je preporučljivo reinstalirati sve KDE aplikacije koje povlačite iz AUR-a!!!

Eh, jedino power management mi prijavljue na početku da mi je baterija na 47% kapaciteta, pa sumnja na kvar baterije. Tu sad ne znam jel me laže ili ja nešto neznam. :mrgreen:
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Evo još nekih začkoljica sa KDE4.6.

Nekadašnja naredba

Kod: Označi sve

solid-powermanagement
kojom se elegantno moglo upravljati sa CPU governor stanjem iz user accounta više ne postoji.

Savjet je da se za upravljanje laptopovom energijom ipak korsiti laptop-mode-tools set alata u kombinaciji sa acpid-om (ACPI Daemonom). Na taj način se pozivi prema štednji energije dešavaju na root nivou i vrijede za sve korisnike računala.
Osim toga, laptop-mode-tools mogu puno više energije uštedjeti nego što to može KDE-ov powermanager.

u ovu svrhu nemojte zaboraviti dodati acpid u rc.conf ;)
Odgovori