Virtual PC na Ubuntu

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
STmateo
Spol: M

Virtual PC na Ubuntu

Post Postao/la STmateo »

Trenutno imam dual boot sa Win7 i Ubuntu. Win7 koristim kad stvarno moram, a na Ubuntu učim sve šta mi treba da bi se jedan dan moga potpuno prebacit na Linux. Obični sam korisnik i nemam nekih posebnih prohtjeva tako da mi to neće bit neki velik problem.

E sad mene nervira šta svaki put kad želim pokrenit npr. Internet bankarstvo moram ić na Win7 samo radi toga pa onda resetirat kompjuter i vraćat se na Ubuntu.
Tia bi napravit neku Virtual PC shemu tako da mogu pokrenit WIN7 ili XP unutar ubuntua da obavim te sitnice koje moram, a sve to bez da resetiram kompjuter.
Kojim programom bi to moga jednostavno napravit???

I još jedna stvar koja nema veze s ovim, ali ne želim bezveze otvarat još jednu temu:
Kad instaliram program di se on instalira? Di ga ja mogu nać? Npr. di mi stoji Open Office?
zole052

Re: Virtual PC na Ubuntu

Post Postao/la zole052 »

Virtualbox
http://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads

A svaki instalirani program ti bude u meniju di pokreces sve ostale...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

Kao što je Zole rekao, najjednostavniji ti je Virtualbox. Što se tiče pokretanja Windowsa u Virtualboxu, mislim da bi ti najpametnije bilo instalirati XP, jer Sedmica zahtjeva dosta resursa i mislim da neće baš bajno raditi u Virtualboxu. No, to sve opet ovisi o tvojoj konfiguraciji.

Open Office se nalazi u izborniku Programi > Ured. Tako i svaka druga aplikacija ima svoju grupu u izborniku Programi.

A evo nešto o internet bankarstvu na Linuxu:

http://wiki.open.hr/wiki/Mogu_li_korist ... karstvo%3F
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

STmateo je napisao/la:I još jedna stvar koja nema veze s ovim, ali ne želim bezveze otvarat još jednu temu:
Kad instaliram program di se on instalira? Di ga ja mogu nać? Npr. di mi stoji Open Office?
Možda si mislio gdje se na tvrdom disku nalazi određeni program?

Linux za razliku od Windowsa ne instalira program u jednu mapu (kao na Windowsu C:/Programi), nego su datoteke određenog programa razmještene svagdje. Ima nešto u osobnoj mapi, nešto u /usr/bin, nešto u /usr/share...
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Pa ni windowsi ne trpaju sve u jednu mapu ;)

Nešto ide u c:\windows, glavnina u c:\Program file, pa u c:\Program data....
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

Grof je napisao/la:Pa ni windowsi ne trpaju sve u jednu mapu ;)

Znam, ali sam mu odgovorio tako jer je vjerojatno tražio neku mapu koja bi bila ekvivalent mapi Program Files na Windowsu.
STmateo

Post Postao/la STmateo »

Hugo je napisao/la:
Grof je napisao/la:Pa ni windowsi ne trpaju sve u jednu mapu ;)

Znam, ali sam mu odgovorio tako jer je vjerojatno tražio neku mapu koja bi bila ekvivalent mapi Program Files na Windowsu.
Dobro si mislia, to sam tia pitat. Tražia sam ekvivalent "program files" jer bi tia malo bolje svatit kako to radi... Pa ne virujem da se to samo "razbaciva" u bilo koji folder, mora bit nekakvog reda...

Idem nać virtual box...
madone

Post Postao/la madone »

1. Programe uvijek instaliraj iz repozitorija ako je to moguće. Virtualbox je u repou.
2. Datotečni sustav
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

zar nije u ropoima virtualbox OSE?? :misli
instalacija virtualboxa nije komplicirana niti zahtjevna a punokrvni ima neke opcije koje ose nema
madone

Post Postao/la madone »

Je ose je u repou. Koristim već duže Vmware pa se ne sjećam koje to prednosti ima Oracle Vbox i dali će to njemu biti od koristi ...
U svakom slučaju želim mu skrenuti pažnju da prvo traži programe u repou.
Odgovori