lokalizirani: DE/wm/distra za tecaj subSeta OpenECDL-a
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
lokalizirani: DE/wm/distra za tecaj subSeta OpenECDL-a
Uskoro cu drzati neformalni tecaj osnovne inf. pismenosti za osobe starije zivotne dobi.
Mislio sam ga oblikovati kao presjek/podskup programa Open(source)ECDL (5%), dokumentacije HrOpena o OpenOffice-u i jos nekih programa namjenjenih starijima, koje cu konvertirati u letu na Open verziju), kao i knjiga O OOorg(Promil)...
Moje pitanje glasi koja kombinacija Desktop Environmenta/Window Managera/linux distribucije (a i verzije) bi mi bila najzahvalnija za tu svrhu...primarno iz aspekta prevedenosti/lokalizacije...na mediju (CD--DVD ?) i repozitorijima (rokovi...!)
Izbor ne treba gledati samo i perspektive tehnicke izvrsnosti nego i iz perspektive zajednice koja moze pruziti pomoc ako stvari zapnu...(najgore rjesenje bi bilo mijenjanje DE(Gnome/Kde/xfce...) ili distre na prvoj trecini ili polovini tecaja, kad se vec polaznici na neke stvari priviknu...
Racunala su PIII do 4, 256-512 MB Ram, 20/60 GB hardovi..za mrezu na raspolaganju samo jedan kabel koji ce setat izmedju racunala (pri instalaciji, rokovi !, fin. sredstva su limit)
Od softwarea razmisljam o OpenOffice 2.1/3.1.1 Hr, Firefox 1._ Hr, Thunderbird 1._Hr, Gnome/KDE Hr, AbiWord, ...osnovni desktop multimedija net przenje...
Unaprijed hvala
Mislio sam ga oblikovati kao presjek/podskup programa Open(source)ECDL (5%), dokumentacije HrOpena o OpenOffice-u i jos nekih programa namjenjenih starijima, koje cu konvertirati u letu na Open verziju), kao i knjiga O OOorg(Promil)...
Moje pitanje glasi koja kombinacija Desktop Environmenta/Window Managera/linux distribucije (a i verzije) bi mi bila najzahvalnija za tu svrhu...primarno iz aspekta prevedenosti/lokalizacije...na mediju (CD--DVD ?) i repozitorijima (rokovi...!)
Izbor ne treba gledati samo i perspektive tehnicke izvrsnosti nego i iz perspektive zajednice koja moze pruziti pomoc ako stvari zapnu...(najgore rjesenje bi bilo mijenjanje DE(Gnome/Kde/xfce...) ili distre na prvoj trecini ili polovini tecaja, kad se vec polaznici na neke stvari priviknu...
Racunala su PIII do 4, 256-512 MB Ram, 20/60 GB hardovi..za mrezu na raspolaganju samo jedan kabel koji ce setat izmedju racunala (pri instalaciji, rokovi !, fin. sredstva su limit)
Od softwarea razmisljam o OpenOffice 2.1/3.1.1 Hr, Firefox 1._ Hr, Thunderbird 1._Hr, Gnome/KDE Hr, AbiWord, ...osnovni desktop multimedija net przenje...
Unaprijed hvala
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Re: lokalizirani: DE/wm/distra za tecaj subSeta OpenECDL-a
Koliko je meni poznato, jedina grafička sučelja koja su donekle prevedena na hrvatski su Gnome i KDE.
Kako je riječ o tečaju za osobe starije životne dobi i o starijim računalima, Gnome je sigurno bolji izbor od KDE-a.
Ako tu još dodamo podršku lokalne zajednice, izbor se sužuje na Ubuntu!
Ubuntu trenutno ima aktivan domaći lokalizacijski tim te je većim dijelom (u osnovnom sučelju) lokaliziran. Sadrži lokalizirani OpenOffice.org i Firefox. Također, najviše korisnika Linuxa u HR koristi Ubuntu.
Jedini je problem što nemaju sva računala u svakom trenu Internet - to je veliki zez, jer Internet većini ljudi i je najkorisnija stvar koju računalo pruža. Stoga je moja preporuka da se proba posuditi neki router i LAN kablovi da se ipak sva računala umreže.
Naravno, potrebno je prije nego se krene u sam posao isprobati na jednom računalu kako će sve to raditi: da li je dovoljno brzo, da li je stabilno, da li radi recimo 3D i sl.
Kako je riječ o tečaju za osobe starije životne dobi i o starijim računalima, Gnome je sigurno bolji izbor od KDE-a.
Ako tu još dodamo podršku lokalne zajednice, izbor se sužuje na Ubuntu!
Ubuntu trenutno ima aktivan domaći lokalizacijski tim te je većim dijelom (u osnovnom sučelju) lokaliziran. Sadrži lokalizirani OpenOffice.org i Firefox. Također, najviše korisnika Linuxa u HR koristi Ubuntu.
Jedini je problem što nemaju sva računala u svakom trenu Internet - to je veliki zez, jer Internet većini ljudi i je najkorisnija stvar koju računalo pruža. Stoga je moja preporuka da se proba posuditi neki router i LAN kablovi da se ipak sva računala umreže.
Naravno, potrebno je prije nego se krene u sam posao isprobati na jednom računalu kako će sve to raditi: da li je dovoljno brzo, da li je stabilno, da li radi recimo 3D i sl.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Da, Ubuntu (i to ovaj 10.04 LTS) i GNOME, bez daljnjih razmišljanja 
Ostalo bih možda preopručio Chrome - browser (jednostavan i brz), Evolution - mail (jer su oba lokalizirana. Thunderbird je odličan, ali nema HR lokalizaciju koliko ja znam)
Video preglednik - VLC (također je lokaliziran)
Na Ubuntu treba odmah instalirati iz repoa ubuntu-restricted-extras zbog codeca, flasha i ostalog... tako su svi problemi riješeni odmah
Ostalo bih možda preopručio Chrome - browser (jednostavan i brz), Evolution - mail (jer su oba lokalizirana. Thunderbird je odličan, ali nema HR lokalizaciju koliko ja znam)
Video preglednik - VLC (također je lokaliziran)
Na Ubuntu treba odmah instalirati iz repoa ubuntu-restricted-extras zbog codeca, flasha i ostalog... tako su svi problemi riješeni odmah
- glaskoncILLa
khm, ova racunala sa 256 rama i bilo kakvo "jace" graficko okruzenje..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Izašao je i lubuntu, trebalo bi to vidjeti kako radi na tim slabim strojevimaglaskoncILLa je napisao/la:khm, ova racunala sa 256 rama i bilo kakvo "jace" graficko okruzenje..
- glaskoncILLa
to je i lokalizirano?
...."Have you mooed today?"...
Ah, šit, mislim da nije... onda ostaje za probati Xubuntu, ne vidim neke druge opcije za tako slabe kante, da je OS lokaliziran....glaskoncILLa je napisao/la:to je i lokalizirano?
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
I Xubuntu ti je trom na 256 Mb.
Provjereno. Dosta ide u Swap.
Lokaliziran je, ali ne baš previše. Bar je tako bilo kad sam zadnji puta gledao prije godinu dana. Možda je sada bolja situacija s lokalizacijom.
Ako imaš 512 Mb-a, možda bi i Gnome valjao na tome. Xubuntu bi sigurno.
Provjereno. Dosta ide u Swap.
Lokaliziran je, ali ne baš previše. Bar je tako bilo kad sam zadnji puta gledao prije godinu dana. Možda je sada bolja situacija s lokalizacijom.
Ako imaš 512 Mb-a, možda bi i Gnome valjao na tome. Xubuntu bi sigurno.
hvala na kvalitetnim savjetima...
hvala na kvalitetnim savjetima...
izgleda da ce vjerojatno bit Ubuntu..relativno je velik comunity u hackLabu..simplyMepis i PC LinuxOS ce bit u pricuvi (multibootu)...
OpenOffice 3.1.1 Hr
Mozilla Firefox i Thunderbird
Chrome
Evolution
iskopao u ormaru Broadband Firewall Gateway (switch) s kojim cu podijelit mrezu..
izgleda da ce vjerojatno bit Ubuntu..relativno je velik comunity u hackLabu..simplyMepis i PC LinuxOS ce bit u pricuvi (multibootu)...
OpenOffice 3.1.1 Hr
Mozilla Firefox i Thunderbird
Chrome
Evolution
iskopao u ormaru Broadband Firewall Gateway (switch) s kojim cu podijelit mrezu..