Kolumna: Linux u škole! (n-ti put)

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

iv@n
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Kolumna: Linux u škole! (n-ti put)

Post Postao/la iv@n »

To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
dalibor.klobucaric
Kontakt:

Re: Kolumna: Linux u škole! (n-ti put)

Post Postao/la dalibor.klobucaric »

ok moram komentirati.. Ja se slažem da se stavi linux u udžbenike, pa čak da se sve što je slobodno stavi u udžbenike.. ali?

Evo jedna mala paralela...
po mojem iskustvu (nešt malo s mekom) nešt s linux distrama (što main što over stream) no uglavnom... Ajde ispravite me ako sam u krivu no koju bi distribuciju odabrali za udžbenike? Ubuntu? RedHat? Fedoru? slažem se da postoji par distra prilagođenih za edukacije matematiku fiziku i slično... NO. što je bit učenja linux-a? Tj kako početi. Wiki je super stvar... i za početnike.. evo ja sebe smatram početnikom premda sam vidio puno distra.. sve se bazira na istome.. al zaista postoji i problematika HW-a ko će biti toliko dobar i napraviti konfu za linux? ! ? i to dilati školama? no ajde na trenutak zaboravimo HW pa se orijentiramo na SW... Treba educirati predavače, treba odabrati distru. Treba prilagoditi programe za klince. Znate li koja je to investicija? ko će to financirati 10-20 miljuna kuna iz fondova? Smo da bi neko dobio pojam da postoji alternativa? Slažem se to je potrebno, al ko će? Rvatska? Janezi imaju tak nešt složeno umjesto vjeronauka... Ha? bnanana.. Crkva bi vladi na glavu skočila... No da na filozofiram dalje... Ono što pokušavam reći da je meni sasvim jasna razlika izmeđi
yum
i apt-get
al nije svaka main stream distra ista... terminal naredbe su ok za većinu.. al ljudi živimo u doba u copy/pejsta ne? sve ima svoje za i protiv.. al misleć na klince... treba znati što ima dati a što ne..
Because Open Source Matters
--
Sites - Under construction
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Svaki drugi stroj: Ubuntu-Kubuntu-Ubuntu-Kubuntu....

Dva najčešća DE-a i kvit. Sve ostalo su nijanse ;)

Da, Ubuntu bi bio sasvim OK za škole, ne vidim zašto ne? (i to LTS distre!)
ziko

Post Postao/la ziko »

bas ko sto Grof kaze,
zapravo bi trebalo uzet neku LTS distru i na nju stavit i Gnome i KDE i XFCE i LXDE i sta ti ja znam koji sve ne DE pa nek se onda malo paralelno uci, recimo jedan DE da se izabere kao glavni za rad, a ovi ostali za one koji zele ekstra ocjene :D
Software is like sex... it's better when it's free :D (Linus Torvalds quote)
:snoozer:
tartaglia

Post Postao/la tartaglia »

Meni bi bilo draze da se uce stvari tipa gnuplot, latex, vi, R, gcc, make, bash ...
Ono, stvari koje nisu bas tolko trivijane kao naklikavanja po guiu. Gnome, KDE, XFCE ... znas koristit ako znas citat ne treba ti to netko objasnjavat.
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ne slažem se. Naš edukacijski sustav je preopterećen bespotrebnim stvarima, a korištenje R je tako i tako opskurno među i tipičnim programerima, da ne spomenem latex, gcc i slično među tipičnom populacijom računalnih korisnika. Principijelno je potrebno znat raditi na internetu putem FF, koristiti grafičko sučelje i namještati ga po potrebi, instalacija programa i modula. Naravno, par osnovnih naredbi u bash-u, ali gnuplot je pretjerivanje. Vi je debelo pretjerivanje.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

tartaglia je napisao/la:Meni bi bilo draze da se uce stvari tipa gnuplot, latex, vi, R, gcc, make, bash ...
Ono, stvari koje nisu bas tolko trivijane kao naklikavanja po guiu. Gnome, KDE, XFCE ... znas koristit ako znas citat ne treba ti to netko objasnjavat.
U srednjoj školi? Daaaj...
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
tartaglia

Post Postao/la tartaglia »

Dobro, ajd malo sam zabrijal.

Ali ja sam u srednjoj isal na naprednu ili izbornu ili kak se je to vec zvalo iz informatike i nisam cul niti jednu stvar koju vec nisam znal (ne samo ja, svi koji smo na to isli).
Malo smo programirali, malo radili u officu, malo u sketchpadu.
Ako vec programiramo u c-u kaj bi ih ubilo da spomenu make, da malo objasne linker,
(to mi ni na faksu nisu objasnili!) nego kad sam isal instaliravat nekaj prvi put, vidim da se tu neki make spominje, pa googlam (mislim da sam tad yahooal).

Cak ni ljudi koji su radili maturalni rad iz matke nisi znali za latex, grafove crtali u photoshopu.

Neki su dan na faksu bile neke prezentacije, samo jedna cura napravila u latexu, ostalima formule zrnate i bjeze okolo, uzas.

@shrike
Cura mi cita ovo preko ramena i slaze se s tobom oko svega osim vi-a :D
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
Soul_Sample

Post Postao/la Soul_Sample »

Ja bih bio sretan da u školama nauče ljude barem osnovama Officea, surfanja i održavanja Windowsa u radnoj formi, ovo o čem vi pričate je san snova.
Subdue the regret. Dust yourself off, proceed.
You'll get it in the next life, where you don't make mistakes.
Do what you can with this one, while you're alive.
jpm_power

Post Postao/la jpm_power »

Mislim da uopće ne treba previše inzistirati na nekoj distribuciji, jer razlike među vodećim distribucijama nisu velike, iako ako će se inzistirati na standardizaciji, ne može se pogriješiti ni s Debianom, ni Ubuntuom (ili nekom izvedenicom), ni Fedorom, ni ... Također, spomenuo bih nekoliko matematičkih stvari koje bi trebalo raditi (maxima, geogebra), a čini mi se važnim, jer se često dešava da si ljudi već pri kraju faksa ne znaju grafove izraditi, analizirati podatke i slično. A kad svladaš minimum maxime, bez problema se prebaciš i na druge CAS-ove bez previše problema. I upravo što Radoslav kaže, treba učiti kako se prilagođavati različitim situacijama, na kraju moraš neku analizu podataka znati napraviti i u CAS programu i u Excel-u, OOo Spreadsheatu, a možda i sam napraviti program za to.
Odgovori