Mountanje particije u Nautilusu, Thunaru, Dolphinu...

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
pingu

Mountanje particije u Nautilusu, Thunaru, Dolphinu...

Post Postao/la pingu »

Instalirao sam Arch Linux i sada se hrvam sa mountanjem particija u Nautilusu. Imam dvije particije, jedna je sda6 a druga je sdb1 (kao što se vidi na drugom disku), ext4 filesystem. Budući da Arch dolazi sa vanilla GNOME-om, XFCE-om i KDE-om (osim KDEmod verzije), moram namjestiti još neke opcije, koje inače dolaze namještene recimo u Ubuntuu.
Znači kada kliknem na particije u lijevom sidepaneu (tipka F9), onda bi se trebao otvoriti sadržaj particije u glavnom prozoru Nautilusa. Kada kliknem na particiju, ne dogodi se ništa. Neznam da li trebam ručno dodati particije u fstab, mtab ili može biti nešto jednostavnije?
Svojeg usera sam stavio u u hal grupu, ali neznam da li je to bilo potrebno. Također sam u System>Preferences>Authorizations stavio usera pod opciju "Mount file systems from internal drives" da me ne pita stalno za password kod mountanja.

Kod Thunara neznam kako može prikazati umountane particije automatski u side paneu kao što to radi Nautilus ili Dolphin.

slika
Zadnja izmjena: pingu, dana/u 07 kol 2009, 12:23, ukupno mijenjano 1 put.
glaskoncILLa

Re: Mountanje particije u Nautilusu, Thunaru, Dolphinu...

Post Postao/la glaskoncILLa »

pa nemam neog iskustva sa archom, ali u svakom slucaju ako zelis da ti se particije automatski mountaju kod svakog boota, moraju biti u fstabu.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
pingu

Post Postao/la pingu »

glaskoncILLa je napisao/la:pa nemam neog iskustva sa archom, ali u svakom slucaju ako zelis da ti se particije automatski mountaju kod svakog boota, moraju biti u fstabu.
Ja bi samo želio da mi se particija mounta, kada na nju kliknem u Nautilusu, pa mi se pojavi u /media folderu pod nekim volume nameom, a ne da bude permanentno prisutna u sistemu.
Mislio sam da taj posao automatski obavlja hal, d-bus, udev, što ja znam. Kada bi barem znao na koji to način rješava Ubuntu pa da to mogu primjeniti kod Archa tj. vanilla GNOME-ta.

Ubuntu mi nije te particije stavio u /etc/fstab, nego ih je dinamički zapisao u /etc/mtab svaki puta kada bi kliknuo na particiju. Mislim da je problem negdje u mountanju particija.
devil

Post Postao/la devil »

to ti hal obavlja, imas u arch wikiju pod djelom o pcmanfmu ispravljanje hal mountanja. pa vidi, meni je slozilo tocno to kaj tebi treba.
naravno nek ti bude loadan hal i dbus prije engo to probas sloziti.:)
pingu

Post Postao/la pingu »

Hvala devil na savjetu, uspio sam to rješiti pretražujući rješenje ovdje: HAL
Tamo sam već švrljao, ali nisam sve isprobao. Ovo sam iskoristio:

Permission denied

Kod: Označi sve

<match user="yourusername">
     <return result="yes"/>
 </match>
NOTE: This allows everything!

Malo mi je glupo, da to moram raditi, budući da sam usera stavio u grupu power i storage. Još samo trebam chown-ati particije i to je to. :D

Za one koji neznaju, dbus mora biti stavljen prije hal-a u /etc/rc.conf, DAEMONS sekciji.
Odgovori