Dual boot - svaki OS na svom discu

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
pinsky
Spol: M

Dual boot - svaki OS na svom discu

Post Postao/la pinsky »

Pozdrav forumasi!

Iz naslova je, nadam se, jasno sta zelim uciniti. Imao sam to vec nastimano al su mi se i Windowsi i Ubuntu malo usporili pa sam odlucio napraviti generalku.

Znaci imam dva harda, na vecem WIndowse, na manjem Ubuntu. Plan mi je bio prvo instalirati Win pa nakon njih Ubuntu da mi gurb prepozna vec instalirane Windowse. Ali susreo sam se sa jednim neugodnim otkricem vezanim za windowse. Izgleda da windowsi moraju biti u mogucnosti pisati i na onaj drugi hard (na kojemu je Ubuntu bio instaliran) da bi ih se moglo instalirati (?!?).

Sta to znaci da na disku na kojemu ce Ubuntu biti instaliran moram imati i ntfs particiju da bi se windowsi mogli instalirati?!? A sta onda kad isformatiram taj drugi hard i na njega stavim Ubuntu? "NTLDR is missing" i slicni prijatelji?

Eto ljudi ako neko ima kakav savjet, podijelite iskustvo.

Hvala
Grof
Site Admin

Re: Dual boot - svaki OS na svom discu

Post Postao/la Grof »

Čuj, windows štosevi sa GRUB-om su ti tu opisani pa malo škicni....
NELE86
Spol: M

Re: Dual boot - svaki OS na svom discu

Post Postao/la NELE86 »

pinsky je napisao/la:Pozdrav forumasi!

Iz naslova je, nadam se, jasno sta zelim uciniti. Imao sam to vec nastimano al su mi se i Windowsi i Ubuntu malo usporili pa sam odlucio napraviti generalku.

Znaci imam dva harda, na vecem WIndowse, na manjem Ubuntu. Plan mi je bio prvo instalirati Win pa nakon njih Ubuntu da mi gurb prepozna vec instalirane Windowse. Ali susreo sam se sa jednim neugodnim otkricem vezanim za windowse. Izgleda da windowsi moraju biti u mogucnosti pisati i na onaj drugi hard (na kojemu je Ubuntu bio instaliran) da bi ih se moglo instalirati (?!?).

Sta to znaci da na disku na kojemu ce Ubuntu biti instaliran moram imati i ntfs particiju da bi se windowsi mogli instalirati?!? A sta onda kad isformatiram taj drugi hard i na njega stavim Ubuntu? "NTLDR is missing" i slicni prijatelji?

Eto ljudi ako neko ima kakav savjet, podijelite iskustvo.

Prvo i zlatno pravilo je da prvo instaliras windowse,a onda linux :).Ovo sto ti zelis uradit ja sam vec bio uradio imao sam windows i pclinuxos.Kad budes radio install linuxa samo odaberi taj drugi disk na koji zelis napravit install linuxa i particiraj ga(dovoljne su ti dvije particije root i swap).Ovo govorim pod pretpostavkom da ces imat prazne diskove :D

Hvala
Odgovori