Pravila foruma PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake: Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi: [Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
dakle, slijedio sam upute sa wiki stranice.
instalirao sam build-essential, automake i checkinstall.
skinuo sam firefox-3.5.1.tar.bz2 sa njihove sluzbene stranice i otpakirao u mapu documents.
ziko@ziko-netbook:~$ cd /home/ziko/Documents/firefox
ziko@ziko-netbook:~/Documents/firefox$ ./configure
bash: ./configure: No such file or directory
ziko@ziko-netbook:~/Documents/firefox$
nemam pojima sta sam krivo napravio
Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds quote)
firefox tarbal sa sajta se ne komajlira. on vec ui sebi sadrzi binarni file, koji su oni vec skompajlirali za tebe. tak da firefox koji si skinul pokreses sa ./firefox (pretpostavljajuci da si u direktoriju u koji si ga raspakiral)
a mozda i zelim???
prema onim uputama na wikiju ne izgleda to tesko i komplicirano, a buduci da sam na godisnjem, imam vremena koliko ocu, pa reko aj da naucimo nes korisno
Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds quote)
Ono što piše na wikiju ti je čista orijentacija.
U osnovi bi teoretski mogao na taj način skompajlirati sve, ali računaj da ti može javiti prilikom kompajliranja da ti fali npr. libxyz.
Onda nađeš libxyz i ideš njega kompajlirati jer ga npr. nema u repozitorijima.Pa ti kaže da za libxyz treba još lib-neki-lijevi i lib1,....lib10.(A za lib3 trebaju još neke tri opskurne datoteke)
I tako u krug.Veselje.
I nakon deset dana kompajliranja, eto ti Firefoxa.
A ovako pokreneš binary, on se instalira za 5 minuta i svi sretni.
Al' ništa te ne košta probati.Možeš puno naučiti.
osim dependency veselja (koji ne znaci nuzno da ces morati sve kompajlirati jer neke dependencye mozda imas vec pakirane u repovima u odgovarajucoj verziji) dolazi i veselje sa lokacijama fileova/libova jer source moze traziti nesto sto postoji, ali se na tvom os-u nalazi na drugoj lokaciji.
to najvise ovisi o sreci, odnosno o onome sto ides kompajlirati.
takodjer, nakon kompajliranja nema automatskog update-a i nema skroz cistog uninstall-a, odnosno to sve moras raditi na ruke.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..