otvaranje .pdf-a
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- DŽINGIS KAN
- Spol: M
otvaranje .pdf-a
I nije neki problem, ali na dugoročno dojadi!
Radi se o pregledavanju/preuzimanju .pdf dokumenta iz Mozille - ponudi se: open with... ili save file; kada kliknem na open with... izbaci ovu grešku: /tmp/ime_fajla.pdf could not be opened, because an unknown error occurred. Try saving to disk first and then opening the file.
Ista stvar i kod drugih formata, ali, nekad hoće - nekad neće.
Kod open with... ponuđen je odabir programa (kod mene piše "evince") i onda se .pdf otvori i sve OK, ali šta kad nije ponuđen - odem na Browse I ODABEREM ŠTA I GDJE???
(vjerojatno Gnome document viewer - ali kako se on zapravo zove?)
Radi se o pregledavanju/preuzimanju .pdf dokumenta iz Mozille - ponudi se: open with... ili save file; kada kliknem na open with... izbaci ovu grešku: /tmp/ime_fajla.pdf could not be opened, because an unknown error occurred. Try saving to disk first and then opening the file.
Ista stvar i kod drugih formata, ali, nekad hoće - nekad neće.
Kod open with... ponuđen je odabir programa (kod mene piše "evince") i onda se .pdf otvori i sve OK, ali šta kad nije ponuđen - odem na Browse I ODABEREM ŠTA I GDJE???
Re: otvaranje .pdf-a
Evinceov binary file se nalazi na /usr/bin/evince, tako da, ukoliko ti se pojavi Browse, samo do te lokacije browsaj.DŽINGIS KAN je napisao/la:Kod open with... ponuđen je odabir programa (kod mene piše "evince") i onda se .pdf otvori i sve OK, ali šta kad nije ponuđen - odem na Browse I ODABEREM ŠTA I GDJE???
to north, to north there lay the land of dread, dungorthin, where all ways were dead
in hills, in hills of shadow bleak and cold, beyond was deadly nightshade's hold
in hills, in hills of shadow bleak and cold, beyond was deadly nightshade's hold
- masnipalac
Ubuntu-do yaya -- Zagorje-do Mexika 
- ziko
pozdrav, malo off-topic ako se smijem ubaciti,
zanima me ako neko zna za pdf-rader koji ima opciju (ko i adobeov u win) da ne prikazuje margine kada si u full screen mode ili presentation mode.
imam mali ekran pa mi je svaki milimetar vazan.
zanima me ako neko zna za pdf-rader koji ima opciju (ko i adobeov u win) da ne prikazuje margine kada si u full screen mode ili presentation mode.
Software is like sex... it's better when it's free
(Linus Torvalds quote)

- DoDo
Okular?ziko je napisao/la:pozdrav, malo off-topic ako se smijem ubaciti,
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
- masnipalac
ziko, probaj ovo:
desni klik na pdf datoteku i opcija "otvori s", odaberi "preglednik dokumenata"

kad se otvori dokument, gore u alatnoj traci pod "pogled" odaberi "bočni prozor"

taj bočni možeš i klikom na "X" sastrane isključit
i evo, pdf preko cjelog ekrana

nadam se da je to to kaj ti treba,
meni tako radi (ubuntu 9.04)
pozzz
desni klik na pdf datoteku i opcija "otvori s", odaberi "preglednik dokumenata"

kad se otvori dokument, gore u alatnoj traci pod "pogled" odaberi "bočni prozor"

taj bočni možeš i klikom na "X" sastrane isključit
i evo, pdf preko cjelog ekrana

nadam se da je to to kaj ti treba,
meni tako radi (ubuntu 9.04)
pozzz
Ubuntu-do yaya -- Zagorje-do Mexika 
- ziko
hvala, al to nije ono sto mi treba...
kad imam knjigu u pdf-u onda je tekst unutar margina, pa ja to zarotiram i stavim preko cijelog ekrana tako da mogu lap drzat ko knjigu i citat, e sad ono bijelo podrucije lista izvan margina da se ne prikazuje, to meni treba, tako mi se tekst moze jos malo povecat tj rasirit za tih 1-2 cm (ovisno o velicini margina), a na 10'' ekranu to dosta znaci. znam da adobe reader na win ima tu opciju, probat cu i taj okular kad dodjem doma (neznam sta mi je po default-u namjesteno).
kad imam knjigu u pdf-u onda je tekst unutar margina, pa ja to zarotiram i stavim preko cijelog ekrana tako da mogu lap drzat ko knjigu i citat, e sad ono bijelo podrucije lista izvan margina da se ne prikazuje, to meni treba, tako mi se tekst moze jos malo povecat tj rasirit za tih 1-2 cm (ovisno o velicini margina), a na 10'' ekranu to dosta znaci. znam da adobe reader na win ima tu opciju, probat cu i taj okular kad dodjem doma (neznam sta mi je po default-u namjesteno).
(Linus Torvalds quote)

- Suko
- Site Admin
Pa imaš i Adobe reader za Linux.
Isti ko i za Windowse.
Ako ne uspiješ naći alternativu.
Odeš na njihovu stranicu i skineš...
Ja ga imam i normalno radi. Iako su Linux alternative manje gladne resursa i glađe rade, pa više njih koristim.
Adobeov reader mi je više kao rezerva jer on nekad jedini ispravno prikaže kompliciranije PDF dokumente.
Isti ko i za Windowse.
Ako ne uspiješ naći alternativu.
Odeš na njihovu stranicu i skineš...
Ja ga imam i normalno radi. Iako su Linux alternative manje gladne resursa i glađe rade, pa više njih koristim.
Adobeov reader mi je više kao rezerva jer on nekad jedini ispravno prikaže kompliciranije PDF dokumente.
- ziko
skinuo adobeov reader i za 5 min ga izbriso.. lose mi radio, stekao...
linux alternative mi bolje nekako rade, gladje, bez trzanja, pa cu ic tamo trazit... prvo okular, onda xpfd, pa onda.... ma ima toga
linux alternative mi bolje nekako rade, gladje, bez trzanja, pa cu ic tamo trazit... prvo okular, onda xpfd, pa onda.... ma ima toga
(Linus Torvalds quote)