Dependency is not satisfiable

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
ziko
Spol: M

Dependency is not satisfiable

Post Postao/la ziko »

dakle, kako naslov kaze, dobio sam error koji mi tako kaze.
da budem precizniji ovakva je situacija.
instalirao sam crunchbang 9.04.1 koji je ubiti ubuntu 9.04 bez DE vec sa openbox WM. na tom kompu trenutno nemam internet, pa sam skinuo wbar i wbarconf deb pakete i stickom ga prenio. wbar mi instalira i radi ali kad kliknem na wbarconf mi izbaci

Kod: Označi sve

Error: Dependency is not satisfable: gettext
dakle, ako mi neko moze pomoci rijesiti problem kako da to instaliram i ako mi moze usput objasniti sto to znaci taj error, kako bi ubuduce lakse to rijesavao, ja bih mu bio jako zahvalan.

p.s. malo sam guglo, pa sam vidio da taj error zna umjesto onog gettext izbacit jos nesto drugo, pa ako moze koja rijec i o tome.

unaprijed zahvalan
Software is like sex... it's better when it's free :D (Linus Torvalds quote)
:snoozer:
glaskoncILLa

Re: Dependency is not satisfiable

Post Postao/la glaskoncILLa »

neki paketi u svom radu ovise o drugim paketima.

kad radis install nekim packet managerom, on provjeri sve ovisnosti i instalira i pakete o kojima zeljeni paket ovisi, a nemas ih vec instalirane na kompu.

ono sto tebi fali je paket po imenu gettext koji takodjer mozes instalirati preko sticka. naravno, to ne znaci da ti nece faliti jos koji tipa libc6, libglib2.0-0, libgomp1, libncurses5 i gettext-base o kojima recimo ovisi gettext na debianu.

naredbe sa kojima si mozes pomoci su aptitude search i aptitude show.

cestitam, upravo si upao u dependency hell. :mrgreen:
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
ziko

Post Postao/la ziko »

eh :/ gugl mi je dao to naslutiti, al sam se nekako nadao ta to ne znaci upravo to.
oke, i sad ja odem i pogledam u package manager i u quick search upisem gettext i vidim da su paketi gettext-base i liblocale-gettext-perl instalirani
takodjer mi pokazuje i liggtksourceview2.0-common da je instaliran al mislim da on nema veze sa tim, ili se mozda varam ??
uglavnom kad u quick search upisem gettext mi izbaci ta tri paketa instalirana, i sad se ja pitam u cemu je problem, kad je gettext instaliran???
glaskoncILLa

ok, ali nije gettext, gettext je paket za sebe, mozda ti je samo on falio.

instaliraj samo njega, pa vidi da li ce i dalje prijavljivati neke probleme sa ovisnostima, ako imas srece to je sve sto ces morati napraviti.
ziko

Post Postao/la ziko »

aha, oke.. evo sad bas na sluzbenoj stranici toga gledam, pa ima za skinut tar.gz datoteku, e sad je problem jer ja to neznam instalirat, do sad sam koristio samo deb pakete, a oni se sami instaliraju (no dobro, napravim i ja dva klika :D)
dakle, kako da to instaliram???
glaskoncILLa

mozes ga instalirati i iz deb-a, vidi sto imam; http://packages.ubuntu.com/jaunty/gettext :mrgreen:
glaskoncILLa

a i ostavi se tih klikova, na linuksu ces biti sretniji ako naucis barem osnove terminala.
ziko

Post Postao/la ziko »

uf, spasio si me, hvala puno :)
evo sad radi sve kako treba, al kad-tad cu morat naucit kako i te tar.gz instaliravat, vidim da puno programa dolaze u tim paketima
glaskoncILLa

tar.gz nije instalacijska datoteka, sluzi za kompresiranje i povezivanje vise file-ova u jedan, kao rar ili zip na windowsima.

ono sto dobijes unutra je source code koji treba kompajlirati za tvoj os i sto bi trebao znati odraditi, ali to nemoj raditi dok se malo ne uhodas u terminalu i ne skuzis kako taj cijeli proces instaliranja funkcionira.

drugi razlog je sto je generalno bolja ideja instalirati iz gotovih paketa jer su oni prilagodjeni tvojoj distribuciji i tako drzis sistem cistim, update/upgrade/uninstall ti je laksi i cisci i bla bla.
iz sourcea instaliras jedino ako to sto zelis ili nema u paketima za tvoju distru ili nema dovoljno novu verziju sto je za ubuntu/oide vrlo rijetka pojava, vise-manje sve sto ces ikada pozeljeti instalirati postoji u repozitorijima, sto sluzbenim, sto nesluzbenim.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

ziko je napisao/la:aha, oke.. evo sad bas na sluzbenoj stranici toga gledam, pa ima za skinut tar.gz datoteku, e sad je problem jer ja to neznam instalirat, do sad sam koristio samo deb pakete, a oni se sami instaliraju (no dobro, napravim i ja dva klika :D)
dakle, kako da to instaliram???
Imaš u Wikiju:
Osnove o kompajliranju
:)
Odgovori