ATI DRIVERI ---> NEMOGUĆA MISIJA
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- dundinho89
- Spol: M
ATI DRIVERI ---> NEMOGUĆA MISIJA
Pozdrav svima ! eo ovako , ja sam tek početnik u korištenju Linuxa, koristio sam ga prije ali kratko vrijeme dok mi se nije pokvarilo računalo pa sam jedno vrijeme bio bez njega . moj problem je u tome što dok sam imao one stare drivere što Ubuntu instalira sve je bilo nekako usporeno i želio sam staviti nove drivere uz pomoć svemogućeg googla , ali nikako da uspijem čitao sam i teme s ovog foruma, ali nisu davale rezultata . Ako bi neko mogao pomoći bio bi zahvalan , sada nemam drivere i slika mi je u nekoj bolesnoj rezoluciji, ako ništa drugo htio bi da neko kaže kako da vratim one stare drivere što sam imao prije , ako već nemogu ove nove imati . moja distribucija je UBUNTU 8.04 . hvala unaprijed svimaaaa . 
- DoDo
Re: ATI DRIVERI ---> NEMOGUĆA MISIJA
Upute za instalaciju ATi drivera na Ubuntu: http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu
Ukoliko imaš problema, samo pitaj - odgovorit ćemo...
Ukoliko imaš problema, samo pitaj - odgovorit ćemo...
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
- dundinho89
e prijatelju . eo probao sam i sve je ok u terminalu , ne javi nikakve pogreske, ali ne radi opet . sada mi je rezolucija negdje 640x480 . kada sam ga restartirao pojavio mi se ekran gdje je pisalo da ubuntu radi pod low graphic i da kao treba to promjeniti . i sad mi se sve tipkovnica poremetila , slova i sve . neznam dal sam negdje pogrijesio ili ...
ako nista zanimalo bi me kako da vratim one stare drivere , ali sto je jos smjesnije sada kad nemam drivere sve ide brzo, kvaliteta je losa , ali ide brzo i mozilla brzo scrolla .... hehhe .
- DoDo
Probaj ovako:
Otvori synaptic i pobriši sve pakete koji u imenu imaju 'fglrx' (osim paketa fglrx-modialises)
zatim u terminalu:
i restartaj mašinu. Sad bi stvar trebala biti kao u liveCD slučaju (korištenje open source drivera). Instalacija vlasničkih drivera onda ide preko System -> Administration -> Hardware Drivers.
I da te pitam: koju ATi karticu koristiš? Ako je neka novija, onda možda nije podržana pod Ubuntuom 8.04, pa je potrebno nadograditi na noviju verziju Ubuntua (8.10).
Otvori synaptic i pobriši sve pakete koji u imenu imaju 'fglrx' (osim paketa fglrx-modialises)
zatim u terminalu:
Kod: Označi sve
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorgI da te pitam: koju ATi karticu koristiš? Ako je neka novija, onda možda nije podržana pod Ubuntuom 8.04, pa je potrebno nadograditi na noviju verziju Ubuntua (8.10).
- dundinho89
u synapticu je bio sam jedan paket oznacen sa fglrx jer sam ja to mulac jos prije obrisao kad sam pokusavao nesto sto sam citao sa neta . sad neznam dali je to problem ili . . . neznam ni koji su bili oznaceni po defaultu. ali kad sam napravio sto si mi rekao vratilo se opet na ono staro , nije mi javio low graphic probleme , ali opet ne valja . a grafa nije nova , stara je ... ati radeon 9250 . 
- DoDo
Aha, sličnu ja imam doma. Problem je kaj driver loše prepozna monitor i onda mu lupi maksimalnu rezoluciju koju grafička može podnijeti (ali monitor ne može), pa sve svrši u low graphics modeu ili krivo prepozna dubinu boje koju grafička koristi. Ček da upalim stari komp pa da vidim kak sam to riješil.dundinho89 je napisao/la:u synapticu je bio sam jedan paket oznacen sa fglrx jer sam ja to mulac jos prije obrisao kad sam pokusavao nesto sto sam citao sa neta . sad neznam dali je to problem ili . . . neznam ni koji su bili oznaceni po defaultu. ali kad sam napravio sto si mi rekao vratilo se opet na ono staro , nije mi javio low graphic probleme , ali opet ne valja . a grafa nije nova , stara je ... ati radeon 9250 .
EDIT: Dakle: prvo instaliraj fglrx driver preko Hardware drivers. NEMOJ RESTARTATI IAKO SE TO TRAŽI OD TEBE! Zatim odi u terminal i lupi
sudo aticonfig --initialKod: Označi sve
gksudo gedit /etc/X11/xorg.confKod: Označi sve
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Configured Video Device"
Monitor "Configured Monitor"
EndSection
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Virtual 1024 768 (ili svoju već rezoluciju)
EndSubSection
- dundinho89
e vec sam zapeo na prvom koraku . instalirao sam taj HARDWARE DRIVERS ali kad ga otvorim nema nista . ja bas i neznam rukovat s time . kako da sad instaliram te fglrx drivere .
sori sto toliko gnjavim ... hh 
System > Administration > Hardware Drivers
Tu oznaci drivere od graficke i stisni dolje 'Activate' te dalje po uputama Dodoa...
Tu oznaci drivere od graficke i stisni dolje 'Activate' te dalje po uputama Dodoa...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
- dundinho89
ali ja kad otvorim hardware drivers nema nista, nema nikakve liste drivera .samo prazno sve ... to me zbunjuje . 
- DoDo
ako tamo nema ništa, otvori terminal i ukucaj:dundinho89 je napisao/la:e vec sam zapeo na prvom koraku . instalirao sam taj HARDWARE DRIVERS ali kad ga otvorim nema nista . ja bas i neznam rukovat s time . kako da sad instaliram te fglrx drivere .sori sto toliko gnjavim ... hh
sudo apt-get install fglrx-modaliasesI am NaN, I am a free man!