'startx' pitanje
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
'startx' pitanje
Jel moguce kada sam u konzoli i idem pokrenuti graficko sucelje sa 'startx' dodati neki atribut da natjera da se x podigne sa nekim drugim driverima, recimo vesa?
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Re: 'startx' pitanje
ovo radi u Archu, no ne znam za druge distrezzankola je napisao/la:Jel moguce kada sam u konzoli i idem pokrenuti graficko sucelje sa 'startx' dodati neki atribut da natjera da se x podigne sa nekim drugim driverima, recimo vesa?
Kod: Označi sve
X -config /etc/X11/xorg.confmožeš i kernel natjerati da koristi vesa-u (valjda!), tako da prije boota dodaš kernel parametar
xdriver=vesaRe: 'startx' pitanje
Na debianima prije lennya i na Ubuntu vrijedi
Tu promijeniš što te zanima. Dakako, možeš i ručno editirati /etc/X11/xorg.conf
dpkg-reconfigure xserver-xorgEs gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Ma to opet pokusavam pokrenuti live cd distribucije koja nema da odaberem neki safe mod da mi se pokrene sa ovim 'vesa' driverom a ne 'nv' koji mi ne radi, konkretno je ovaj put fedora u pitanju ali ima ih koliko hoces, rijetko koja ima safe mod kao ubuntu, mint, pclinuxos...
E sada sam naso kako pokrenuti fedoru u terminalu (u onim boot parametrima samo dodam '3' na kraju ali opet kada pokrenem 'startx' opet izbaci one hijeroglife) ali opet ne mogu editirati xorg.conf (live cd) a onaj 'xdriver=vesa' ako dodam u boot parametrima nista ne napravi. Da mi je para odmah bi kupio novu graficku koliko me to vec vremena muci
E sada sam naso kako pokrenuti fedoru u terminalu (u onim boot parametrima samo dodam '3' na kraju ali opet kada pokrenem 'startx' opet izbaci one hijeroglife) ali opet ne mogu editirati xorg.conf (live cd) a onaj 'xdriver=vesa' ako dodam u boot parametrima nista ne napravi. Da mi je para odmah bi kupio novu graficku koliko me to vec vremena muci
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
hm, probaj kada staviš live CD odabrati boot promt i pod kernel liniju dodati . To bit trebalo proraditi.
video=vesaEs gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Nope, ni to ne radishrike je napisao/la:hm, probaj kada staviš live CD odabrati boot promt i pod kernel liniju dodati. To bit trebalo proraditi.Kod: Označi sve
video=vesa
- Tux Slave
- Spol: M
- Kontakt:
startx ti gleda u .xinitrc konfiguracijski file unutar home direktorija tvog korisnika. Ako ga nema onda u folderu xinit-a(updatedb, locate xinitrc da nađeš gdje je) Znači sve što navedeš unutar toga file-a to se izvrši. Tamo bi trebalo promjeniti i force-ati vesa driver samo neznam kako.
Uspio sam po prvi puta naci na fedorinom forumu isti problem (svjez je od 1. mj
)...
http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=210968
I naravno nije rjesen
A ne mogu nista mjenjati ako idem pokrenuti live cd...
http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=210968
I naravno nije rjesen
A ne mogu nista mjenjati ako idem pokrenuti live cd...
Meni live linuxi redovito krivo prepoznaju rezuluciju koju onda popravim u xorg.conf i ctrl+alt+backspace riješi stvar, e sad ne znam dal će to radit i s driverom, probaj
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
- iv@n
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
E sad ja bitcham, ali nisu "linuxi" nego "Linux" - jednina. Znam da si mislio na distre, ali baš mi smeta kad pročitam "linuxi"tartaglia je napisao/la:Meni live linuxi
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.