'startx' pitanje

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
zole052
Spol: M

'startx' pitanje

Post Postao/la zole052 »

Jel moguce kada sam u konzoli i idem pokrenuti graficko sucelje sa 'startx' dodati neki atribut da natjera da se x podigne sa nekim drugim driverima, recimo vesa?
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Grof
Site Admin

Re: 'startx' pitanje

Post Postao/la Grof »

zzankola je napisao/la:Jel moguce kada sam u konzoli i idem pokrenuti graficko sucelje sa 'startx' dodati neki atribut da natjera da se x podigne sa nekim drugim driverima, recimo vesa?
ovo radi u Archu, no ne znam za druge distre

Kod: Označi sve

X -config /etc/X11/xorg.conf
samo promijeni datoteku sa xorg.conf na svoju gdje ti je vesa

možeš i kernel natjerati da koristi vesa-u (valjda!), tako da prije boota dodaš kernel parametar

xdriver=vesa
- to dodaj na kraj kernel opcija
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Na debianima prije lennya i na Ubuntu vrijedi

dpkg-reconfigure xserver-xorg
Tu promijeniš što te zanima. Dakako, možeš i ručno editirati /etc/X11/xorg.conf
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
zole052

Post Postao/la zole052 »

Ma to opet pokusavam pokrenuti live cd distribucije koja nema da odaberem neki safe mod da mi se pokrene sa ovim 'vesa' driverom a ne 'nv' koji mi ne radi, konkretno je ovaj put fedora u pitanju ali ima ih koliko hoces, rijetko koja ima safe mod kao ubuntu, mint, pclinuxos...
E sada sam naso kako pokrenuti fedoru u terminalu (u onim boot parametrima samo dodam '3' na kraju ali opet kada pokrenem 'startx' opet izbaci one hijeroglife) ali opet ne mogu editirati xorg.conf (live cd) a onaj 'xdriver=vesa' ako dodam u boot parametrima nista ne napravi. Da mi je para odmah bi kupio novu graficku koliko me to vec vremena muci :(
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

hm, probaj kada staviš live CD odabrati boot promt i pod kernel liniju dodati

video=vesa
. To bit trebalo proraditi.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
zole052

Post Postao/la zole052 »

shrike je napisao/la:hm, probaj kada staviš live CD odabrati boot promt i pod kernel liniju dodati

video=vesa
. To bit trebalo proraditi.
Nope, ni to ne radi :( Mislim mozda ja nesto krivo radim, ja samo kada mi se otvori onaj izbornik stisnem 'tab' na linuju di se pokrece live cd i tamo u onu liniju samo dodam, nakon svega sto pise, ono sto ste rekli. Ja neznam koji im je problem bio dodati u izbornik da se digne sa vesa-om :psuje2
Tux Slave
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

startx ti gleda u .xinitrc konfiguracijski file unutar home direktorija tvog korisnika. Ako ga nema onda u folderu xinit-a(updatedb, locate xinitrc da nađeš gdje je) Znači sve što navedeš unutar toga file-a to se izvrši. Tamo bi trebalo promjeniti i force-ati vesa driver samo neznam kako.
zole052

Post Postao/la zole052 »

Uspio sam po prvi puta naci na fedorinom forumu isti problem (svjez je od 1. mj :))...
http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=210968
I naravno nije rjesen :psuje2
A ne mogu nista mjenjati ako idem pokrenuti live cd...
tartaglia

Post Postao/la tartaglia »

Meni live linuxi redovito krivo prepoznaju rezuluciju koju onda popravim u xorg.conf i ctrl+alt+backspace riješi stvar, e sad ne znam dal će to radit i s driverom, probaj
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

tartaglia je napisao/la:Meni live linuxi
E sad ja bitcham, ali nisu "linuxi" nego "Linux" - jednina. Znam da si mislio na distre, ali baš mi smeta kad pročitam "linuxi" sbatine
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Odgovori