permission and password
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
permission and password
u mojim pocetnim koracima najvise su mi problema radili it permission. tj. nisam mogao do svojih diskova.savlado ja to al onda mi opet zagorcaju zivot.
imao sam sidux instaliran prosli tjedan i zabranjivao mi je neke naredbe u terminalu, a bio sam logiran ko root. na nekim distarama sam se mogao logirati ko root u odma u startu (u login). vecina ih neda.
neznam kako da se izrazim, al mogu li se i kako ti permission iskljuciti u potpunust za odredjenog korisnika, ne u siduxu, nemam ga vise, opcenito ako se moze, u kde-u.i oni passwordi koje me trazi kad otvaram neki konfiguracijski alat da i to maknem. oglavnom da imama slobodan pristup svemu i da nemoram svako malo upisivat sifre.
imao sam sidux instaliran prosli tjedan i zabranjivao mi je neke naredbe u terminalu, a bio sam logiran ko root. na nekim distarama sam se mogao logirati ko root u odma u startu (u login). vecina ih neda.
neznam kako da se izrazim, al mogu li se i kako ti permission iskljuciti u potpunust za odredjenog korisnika, ne u siduxu, nemam ga vise, opcenito ako se moze, u kde-u.i oni passwordi koje me trazi kad otvaram neki konfiguracijski alat da i to maknem. oglavnom da imama slobodan pristup svemu i da nemoram svako malo upisivat sifre.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
Re: permission and password
Nije li to malo kontra UNIX logike i strašno narušavanje sigurnostisimke je napisao/la: neznam kako da se izrazim, al mogu li se i kako ti permission iskljuciti u potpunust za odredjenog korisnika, ne u siduxu, nemam ga vise, opcenito ako se moze, u kde-u.i oni passwordi koje me trazi kad otvaram neki konfiguracijski alat da i to maknem. oglavnom da imama slobodan pristup svemu i da nemoram svako malo upisivat sifre.
neznam, nakuzim se u tu UNIX logiku, al bar one passworde da me netrazi.Grof je napisao/la:Nije li to malo kontra UNIX logike i strašno narušavanje sigurnostisimke je napisao/la: neznam kako da se izrazim, al mogu li se i kako ti permission iskljuciti u potpunust za odredjenog korisnika, ne u siduxu, nemam ga vise, opcenito ako se moze, u kde-u.i oni passwordi koje me trazi kad otvaram neki konfiguracijski alat da i to maknem. oglavnom da imama slobodan pristup svemu i da nemoram svako malo upisivat sifre.![]()
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
Ne znam da li se netko sjeća lindowsa, ali čini mi se da on u početku čak nije ni imao podršku za više korisnika, bio je samo root i to bez passova.
Kasnije je dodana podrška za više korisnika i root je dobio pass po defaultu, ali je i dalje preporučao da se sve radi kao root.
prestrašno 
Kasnije je dodana podrška za više korisnika i root je dobio pass po defaultu, ali je i dalje preporučao da se sve radi kao root.
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
Edit: ispricavam se, zeznuo sam. Sto sam reko, to je bilo nes drugo.
Zadnja izmjena: tuxi, dana/u 26 vel 2009, 00:08, ukupno mijenjano 1 put.
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
to je lose koliko kuzim iz komentara. mislim raditi u linuxsu ko root. jel?tartaglia je napisao/la:prestrašno
pa dobro ako ja to zelim postoje li di uputstva da makne ta passova.
u sidixu sam to napravio i dobo odgovor da simke (moj login name) nema to pravo. to je jedino krisnik bio.tuxi je napisao/la: onda u terminalu "sudo ili su"
ma u zadnje vrijeme ih cesto mjenjam, trnutacno imam toorox, on je baziran na gentoo-u i koristi vecinu njegovih naredbi, ubiti sve. a mislim da cu prec na pclinuxos 2009 kad izajde.
E sad sam vec skroz zbunjen. No preporuceno je da se to ne radi, narocito zbog sigurnost.
Ovako bi trebalo u /etc/sudoers
Edit: kod gnome/kde imas ono opciju da zapanti pass, pa onda dok se ne izlogujes, vise ne trebas tipkati. Mada ja nikad ne stavljam tako.
Ovako bi trebalo u /etc/sudoers
Kod: Označi sve
simke ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
Ljudi!!!! Pa što radite!!!!!
To što želite u Linuxu raditi kao Admini cijelo vrijeme je nešto najgore što možete napraviti. Pa čak i MS Vista vas u tome pokušava spriječiti.
Kada će ljudi shvatiti da su WindowsXP navike rada u stalno Admin modu (bez šifri i zaštite datoteka koje pripadaju operacijskom sustavu) nešto najgore što možete napraviti.
Nemojte samo onda, kada se nešto desi pljuvati po Linuxu jer ste ga na takav način sigurnosno spustili na nivo Windowsa XP...
Još jednom vas upozoravam - ne činite to!!!
To što želite u Linuxu raditi kao Admini cijelo vrijeme je nešto najgore što možete napraviti. Pa čak i MS Vista vas u tome pokušava spriječiti.
Kada će ljudi shvatiti da su WindowsXP navike rada u stalno Admin modu (bez šifri i zaštite datoteka koje pripadaju operacijskom sustavu) nešto najgore što možete napraviti.
Nemojte samo onda, kada se nešto desi pljuvati po Linuxu jer ste ga na takav način sigurnosno spustili na nivo Windowsa XP...
Grofe ja znamGrof je napisao/la:Ljudi!!!! Pa što radite!!!!!![]()
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."