Neće se bootat Mandriva 2009 one

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
DŽINGIS KAN
Spol: M

Neće se bootat Mandriva 2009 one

Post Postao/la DŽINGIS KAN »

Tek toliko iz radoznalosti skinuh Mandrivu 2009 One KDE, bez problema snimim iso na CD, ali se dešava da ga neće bootat (javlja da ubacim system disc). U BIOS-u je sve dobro podešeno - boot dervice, bla, bla..., ali od Mandrive ništa!? Snimao sam u Brasero Disc Burner-u i tu sumnjam na nešto, naime, kod skidanja iso-a opis je: raw disc image, ja sam (prilikom snimanja) odabrao .iso ; - NEĆE bootat.
Pokušao sam snimiti na drugi CD i u Braseru odabrao .raw image ali javlja grešku (uopće ne krene snimanje) i izbaci CD.
Šta da radim? Inače sam na Ubuntu 8.10. kojeg nastojim zadržati, a Mandriva tek onako, za bootat.
Suko
Site Admin

Re: Neće se bootat Mandriva 2009 one

Post Postao/la Suko »

Možda samo trebaš snimiti na minimalnoj brzini.
Stariji Brasero je mogao provjeriti nakon snimanja da li je disk ispravno snimljen, ali na Intrepidu ta opcija nije uključena automatski, pa ju potraži negdje u postavkama. ( vjerojatno ima negdje )
Vjerojatno ti se nije dobro spržio disk.
Meni se to često znalo događati.
DŽINGIS KAN

Post Postao/la DŽINGIS KAN »

Nažalost open ništa. Prvi put sam snimao na 16x, drugi put na 8x, a čini mi se da na Mandrivinim stranicama preporučuju 4x. Ja zasad ne mogu ispod 8x, tj, imam ponuđeno 8, 16, i max. Kako da snimim na 4x ako bi to išta značilo?
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Probaj snimiti sa K3b-om.
Lagan je za korištenje, a možeš staviti kvačicu da ti provjeri da li je disk ispravno snimljen.
Pa u njemu na minimalnoj brzini snimi.
Ako ti ne javi grešku na kraju, onda je najvjerojatnije ( recimo 95% ) disk ispravno snimljen i trebao bi tražiti razlog zašto se ne boota negdje drugdje.
Ako ti stalno javlja grešku, probaj sa CD-om nekog drugog proizvođača.
Odgovori