Linux i Amilo 1655G

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
z_cracker

Linux i Amilo 1655G

Post Postao/la z_cracker »

Bok svima,

Zbog posla i činjenice da mi se izlazi licenca za windowse razmišljam o prelasku na neku od linux distribucija. Do sada sam se susreo s debian-om, ubuntu-om, suse-om i nekako mi je ubuntu izgledao ko najbolji izbor. Budući da imam Lap Amilo 1655G nemam baš neku podršku za linux i prijašnji eksperimenti nisu uspjeli sredit wireless i bilo je nekih problema s kontrolom brzine vrtnje coolera za procesor.

Predpostavljam da bi se ti problemi možda i mogli riješiti, ali jednostavno zbog pretrpanosti obavezama nemam vremena s time se puno baviti. Ono što sam zasada uspio pronači je:

http://wiki.zenwalk.org/index.php?title ... milo_1655G

i ovo za wireless

http://www.marvec.org/amilo/

Ono što bih molio nekoga dali može malo proučiti ta 2 linka i reći dali bi taj moj lap funkcionirao s ubuntuom i ako da kojoj verzijom.

Također me zanima, ako netko ima iskustva kako se linux ponaša u dual display modu (1 monitor 15,4" 1280x800 rezolucija i jedan 19" 1440x900) na windowsima xp mi to uredno radi kao jedan desktop.

Pretpostavljam da Java(eclipse) radi normalno, Oracle također, a što se tiće virtualnih mašina čujem da je Virtual Box Ok riješenje (ima li itko s time iskustva), što se tiće .net-a vidim da postoji neki mono develop (koliko je to dobro i koja je zadnja verzija frameworka koju podržava?).

I zadnje pitanje nigdje nisam uspio pronači dali radi hibernacija normalno ili će bit nekih problema ( to mi je jako bitno da radi da se boot sustva svede na najkraće moguće vrijeme).

Unapred se zahvaljujem na odgovorima i nadam se dugom i uspješnom druženju na forumu ;)
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: Linux i Amilo 1655G

Post Postao/la 4ndY »

Odokativno mi se čini da će ti sve radit osim Wirelessa out-of-box s novim Ubuntuom.

Broadcom wireless kratica će ti vjerojatno radit s ndiswrapperom kad loadaš Win driver (bcmwl5.inf).

Java i to sve radi. Mono za sad zaboravi - nije usporedivo s .Net razvojnim okruženjima za Windowse (čitaj Visual Studio .Net). Piše na stranicama koja je zadnja verzija :-) Malo je čudno da pređeš na Linux, a razvijaš aplikacije prvenstveno za Windows. Doduše, sve se može sredit s VirtualBoxom il sličnim, ali treba jaka mašina.

Hibernacija danas isto radi (u velikoj većini slučajeva).

S dual headom ne bi trebao imat nikakvih problema.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
z_cracker

Post Postao/la z_cracker »

Hvala na informacijama.

Što se tiće mono-a i .net-a nerazvijam aplikacije za win, al treba mi nešto da mogu otvorit neke projekte od kolega koji rade u .net-u ništa specijalno.

Za hibernaciju sam pitao jer sam ćuo da se Virtual Box ruši kod buđenja iz hibernacije.

Što se tiče razloga za prelazak na linux stvar je u tome što mi licenca vrijedi samo dok sam student što neću biti još dugo, a Vista mi neradi(prespora), XP nije isplativ pa se linux ćini logičnim riješenjem barem do službenog izlaska Win 7, a ako se pokaže dovoljnim za moje potrebe možda i ostanem na njemu ili ga stavim u dual boot.

Trenutno sam dosta u gužvi, al ćim bude prva prilika pokušat ću stavit novi Ubuntu u dual boot pa podesit sve da radi kak treba pa ću javit kak je prošlo ;)

Dali mu je dovoljno nekih 5 GB? Dakle samo za sustav + swap da mogu testirat dal će sve radit?

Još jednom 10x 4 info
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

z_cracker je napisao/la: Što se tiće mono-a i .net-a nerazvijam aplikacije za win, al treba mi nešto da mogu otvorit neke projekte od kolega koji rade u .net-u ništa specijalno.
Samo te upozoravam da se ne nadaš tome previše. Mono radi ok za jednostavne stvari, ali kad se dođe do kompliciranih projekata onda stvari pucaju po šavovima.
Za hibernaciju sam pitao jer sam ćuo da se Virtual Box ruši kod buđenja iz hibernacije.
Iskreno, ne znam, nisam isprobao.
Što se tiče razloga za prelazak na linux stvar je u tome što mi licenca vrijedi samo dok sam student što neću biti još dugo, a Vista mi neradi(prespora), XP nije isplativ pa se linux ćini logičnim riješenjem barem do službenog izlaska Win 7, a ako se pokaže dovoljnim za moje potrebe možda i ostanem na njemu ili ga stavim u dual boot.
Pa ako nemaš nekih specifičnih potreba (dizajner - Photoshop, Corel...; .Net developer...) i ako nisi igrač onda nemaš brige 8-)
Dali mu je dovoljno nekih 5 GB? Dakle samo za sustav + swap da mogu testirat dal će sve radit?
Bit će, ako ne misliš brdo programa navlačit. Swap stavi 512 MB.
Još jednom 10x 4 info
Np, dobrodošli na forum.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Odgovori