Pozdrav!
Zanima me kako spojiti dva kompa (na oba Ubuntu 7.10, jedan stolni, a drugi prijenosni) direktno preko LAN kabla, a kako preko rutera?
Ruter Kasda 318-mui je u ruterskom modu. Trebam li sambu za to ili? Znam da kod kombinacije Win/linux treba.
Htio bi to malo provježbati jer mi treba u školi. Naime, nastavnik sam u jednoj OŠ koja je dobro informatički opremljena, ali skroz na Windowsima. Jedino je u mojem kabinetu komp na dual bootu (Ubuntu 7.04). Trebao bi se povezivat s drugim kompovima u školi i dijeliti direktorije. Informatičar mi veli da vidi da sam na mreži kao linux, ali ja njega ne vidim, internet funkcionira bez problema ...
Dakle, prvo bi volio to malo provježbati doma pa onda primjeniti u školi.
Inače sam na linuxu već 7. godinu, ali mi nedostaju znanja iz područja umrežavanja.
Unaprijed hvala!
F.
Direktno spajanje kompa na komp; i preko rutera?
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Direktno spajanje kompa na komp; i preko rutera?
Pozdrav nastavniku od bivšeg profesora informatike u srednjoj školi
Gle, za linux-to-linux za sada imam ovaj link za povezivanje preko NFS-a. Tada ti ne treba Samba. Samo trebaš mountati NFS kao neki direktorij, sve ti piše.
Kod Sambe stvar ide uglavnom automatski i preko nje možeš povezati Linux-to-Linux i Linux-to-Windows (probao doma na dva PC-a preko routera i ide besprijekorno.
Kod povezivanja preko kabla, bez routera mislim da ti treba cross-linked kabl i mislim da to moraju podržavati mrežne kartice, ali nisam siguran...
Probaj, pa javi i sretno!
Gle, za linux-to-linux za sada imam ovaj link za povezivanje preko NFS-a. Tada ti ne treba Samba. Samo trebaš mountati NFS kao neki direktorij, sve ti piše.
Kod Sambe stvar ide uglavnom automatski i preko nje možeš povezati Linux-to-Linux i Linux-to-Windows (probao doma na dva PC-a preko routera i ide besprijekorno.
Kod povezivanja preko kabla, bez routera mislim da ti treba cross-linked kabl i mislim da to moraju podržavati mrežne kartice, ali nisam siguran...
Probaj, pa javi i sretno!