Md5 Sum

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
Gigolo

Md5 Sum

Post Postao/la Gigolo »

Šta je Md5 Sum, čemu služi i kako se koristi?
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: Md5 Sum

Post Postao/la 4ndY »

Davor B. je napisao/la:Šta je Md5 Sum, čemu služi i kako se koristi?
MD5 je kriptografski algoritam i služi raznim stvarima, od enkripcije, pa sve do provjere integriteta datoteka.

Tebe vjerojatno zanima ovo zadnje, pošto se MD5 (točnije MD5 Sum) često koristi u tom kontekstu.

Zamisli to ovako: imam jednu datoteku (recimo presliku CD-a, tj. ISO datoteku) koju sam skinuo s Interneta i želio bih provjeriti da li se datoteka dobro skinula, jer uvijek postoji vjerojatnost da je nešto pošlo po zlu i da se neki fragment datoteke krivo skinuo. Sad ja mogu uspoređivati bit po bit datoteke kod sebe lokalno i one na Internetu, ali to bi bilo prilično glupo, jer bi napravio promet isti kao i kad sam skidao datoteku prvi put, a i moguća je pogreška prilikom tog procesa pa opet nisam ništa postigao.
Moguće je provjeriti da li su veličine datoteka iste: da li je ova moja lokalno jednako velika kao i ona originalna, no opet, ta metoda ne skuži ako su se negdje samo zamijenila 2 niza podataka (što je također greška).

Tu u igru upadaju MD5 Sum i slični alati (npr. SHA1 hash). MD5 Sum generira jedinstven niz znakova (hash) na temelju "izgleda" datoteke. Ovo "izgled" se misli na sadržaj datoteke. Nekakav banalna ideja je da neki naš algoritam izbroji sve nizove od "101" u datoteci i neka pohrani taj broj kao taj niz znakova. Ako je broj ponavljanja "101" u originalnoj i skinutoj datoteci identičan, onda je to već dobar pokazatelj da je sačuvan "integritet" datoteke. Na sličan, ali puno pametniji način funkcioniraju MD5 Sum i slični programi. Pa tako mi usporedimo niz znakova (hash, sumu) koju smo mi izgenerirali na temelju skinute datoteke s hashom kojeg su izgenerirali stvaraoci "originalne" datoteke. Ako se oba niza poklapaju onda je datoteka sigurno (99.999...%) dobro skinuta i sačuvala svoj integritet.

Korištenje je vrlo jednostavno. Samo upišemo md5sum i ime datoteke:

Kod: Označi sve

[root@proton bin]# md5sum datoteka
i dobijemo ovako nešto

Kod: Označi sve

cec7c7f37985655c35f8c36d115915d3  datoteka
Pa sad taj broj kopiramo i ubacimo ga u tekstualni editor s kojim smo otvorili "njihov" originalni hash i tražimo isti pomoću Find funkcije editora. Ako ga nađe - to je to.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Odgovori