Koristim Ubuntu 8.1 i Win XP. Svi moji podaci nalaze se na posebnoj NTFS particiji kojoj Ubuntu normalno pristupa, piše i čita po njoj. Particija se otvara kroz izbornik Mjesta-Pokretni mediji-Podaci (ovo zadnje je naziv particije) i nakon toga se pojavi njena ikona na desktopu.
Sa partition editorom sam vidio da NTFS particija ima oznaku /dev/sda2.
Sa qedit sam otvorio /etc/fstab, no nisam siguran što bih trebao upisati. Evo Fstaba:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda6
UUID=75516537-313f-494c-83e4-9097ebaaa267 / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1
# /dev/sda5
UUID=2ee182cc-95f3-4e4e-a22f-3822c0343745 none swap sw 0 0
/dev/scd1 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
Pretpostavljam:
/dev/sda2 /media/podaci ntfs-3g rw,user,owner,auto 0 0
Kako sam gledao upute za razne vezrije Ubuntua, ne znam da li 8.1 ima neka posebna pravila, odnosno da li je ovdje nešto suvišno ili pogrešno (npr. ntfs-3g ili samo ntfs, trebaju li biti zadani i drugi parametri kao kod sda6: realtime, errors)
Kako u fstab dodati NTFS particiju, Ubuntu 8.1
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
-
zoranpopovski
- Markec
- Spol: M
Re: Kako u fstab dodati NTFS particiju, Ubuntu 8.1
dali si kreirao mapu podaci koja se nalazi unutar mape mediazoranpopovski je napisao/la:Koristim Ubuntu 8.1 i Win XP. Svi moji podaci nalaze se na posebnoj NTFS particiji kojoj Ubuntu normalno pristupa, piše i čita po njoj. Particija se otvara kroz izbornik Mjesta-Pokretni mediji-Podaci (ovo zadnje je naziv particije) i nakon toga se pojavi njena ikona na desktopu.
Sa partition editorom sam vidio da NTFS particija ima oznaku /dev/sda2.
Sa qedit sam otvorio /etc/fstab, no nisam siguran što bih trebao upisati. Evo Fstaba:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda6
UUID=75516537-313f-494c-83e4-9097ebaaa267 / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1
# /dev/sda5
UUID=2ee182cc-95f3-4e4e-a22f-3822c0343745 none swap sw 0 0
/dev/scd1 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
Pretpostavljam:
/dev/sda2 /media/podaci ntfs-3g rw,user,owner,auto 0 0
Kako sam gledao upute za razne vezrije Ubuntua, ne znam da li 8.1 ima neka posebna pravila, odnosno da li je ovdje nešto suvišno ili pogrešno (npr. ntfs-3g ili samo ntfs, trebaju li biti zadani i drugi parametri kao kod sda6: realtime, errors)
Smijem li znati razlog zbog cega bi editirao fstab, tj ubacivao ntfs
Ono kaj si napravio, probaj, nemas kaj izgubiti, ako nebude radilo, znači da si pogriješio.
-
zoranpopovski
Isprobao sam i izgleda riješio stvar.
Odmah po podizanju sustava, ikona diska se je pojavila na radnoj površini.
Sa diska normalno čitam i pišem na njega, a npr. Rytmobox odmah po startanju ima učitane sve albume muzike koji se nalaze na tom disku.
Svejedno me zanima odgovor na pitanja iz moje pitanje. Koja je razlika ako particiju nazovem ntfs-g3 ili ntfs. Da li to može stvoriti bilo koje probleme Windowsima.
Markec
Osnovni razlog da to dodam u fstab je što Rytmobox i Amarok ne prikazuju podatke o muzici koja se nalazi na particiji Podaci dok ju sam ne "aktiviram": Mjesta-Pokretni mediji-Podaci.
Odmah po podizanju sustava, ikona diska se je pojavila na radnoj površini.
Sa diska normalno čitam i pišem na njega, a npr. Rytmobox odmah po startanju ima učitane sve albume muzike koji se nalaze na tom disku.
Svejedno me zanima odgovor na pitanja iz moje pitanje. Koja je razlika ako particiju nazovem ntfs-g3 ili ntfs. Da li to može stvoriti bilo koje probleme Windowsima.
Markec
Mapu podaci kreira sam Ubuntu i to u /media.dali si kreirao mapu podaci koja se nalazi unutar mape media
Smijem li znati razlog zbog cega bi editirao fstab, tj ubacivao ntfs
Ono kaj si napravio, probaj, nemas kaj izgubiti, ako nebude radilo, znači da si pogriješio.
Osnovni razlog da to dodam u fstab je što Rytmobox i Amarok ne prikazuju podatke o muzici koja se nalazi na particiji Podaci dok ju sam ne "aktiviram": Mjesta-Pokretni mediji-Podaci.
Koliko nalazim po dokumentaciji na net-u, čak je ntfs-3g bolji od ntfs-a.zoranpopovski je napisao/la:
Naravno, nije particija ntfs-3g, particija je i dalje ntfs, samo je kernel modul drugi. Ti ovime pozivaš ntfs-3g modul za baratanje NTFS particijama. Ovaj ntfs-3g radi i sa Vistom, a ne znam radi li i ntfs modul...