Otvarao sam stranicu cini mi se monitor.hr i trazio je da instaliram dodatni plug in ... kad sam rekao ok pokazao mi je poruku install nonfree items.... sta to ustvari znaci da ti dijelovi nisu free i nisu slobodni ....
Imam ubuntu tweak i otoda sam instalirao skype i tamo mi je takodjer dao poruku install from third part of software can damage your system.... za skype u redu ali za neke druge programe za instalirati treba li obratiti paznju na tu poruku...
download nonfree items
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: download nonfree items
Da, to je to...
Nisu slobodni, znači nisu pod GPL (General Public Licencom). Što bi se reklo Freeware NIJE open!
U prevodu, i Skype i te plug-inove (npr Adobe Flash) možež besplatno koristiti, ali ih ne možeš mijenjati, odnosno uz njih ne dobijaš izvorni kod kojeg možeš osobno pregledati, promijeniti i ponovo kompajlirati, te kroz taj proces provjeriti postoji li u njihovom kodu štogod opasno po tvoj sistem. Eto to ti to znači...
Nisu slobodni, znači nisu pod GPL (General Public Licencom). Što bi se reklo Freeware NIJE open!
U prevodu, i Skype i te plug-inove (npr Adobe Flash) možež besplatno koristiti, ali ih ne možeš mijenjati, odnosno uz njih ne dobijaš izvorni kod kojeg možeš osobno pregledati, promijeniti i ponovo kompajlirati, te kroz taj proces provjeriti postoji li u njihovom kodu štogod opasno po tvoj sistem. Eto to ti to znači...