Linux za stariji pc

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
MB96
Spol: M

Linux za stariji pc

Post Postao/la MB96 »

Pozdrav ljudi, nov sam ovde na forumu pa ako postoje neke greskice u ovom postu vi ispravite. Imam stari komp iz perioda otprilike 2002-2005 koji naravno pokrece XP i sluzi mi za Facebook i Youtube. Konfiguracija je sledeca:
Intel pentium 4 2,4Ghz
1,2Gb ram DRR
Geforce FX5200

Koju verziju linux-a mi vi preporucujete?

P.S. Mislim da ne postoji bolje mesto od ovog foruma gde bi postavio pitanje :D

Unapred zahvalan
vision
Spol:

Re: Linux za stariji pc

Post Postao/la vision »

Pozdrav,

moj izbor bi ti bio Debian 8 Mate/Xfce ili LXDE okruženje.

Imaš na naslovnici tekst a na wiki stranice da još malo podesiš sustav svojim potrebama.

Imam stari PC i Debian 6.X LXDE mu je lakši nego Slackware Xfce, ali dobro, javiće se ekipa sa lakšim predlozima.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Dobrodošao :bok

Mislim da ti je svejedno što ćeš staviti jer si malo ograničen RAM-om i djelom nedostatkom dijela SSE instrukcija u CPU-u (pretpostavljam da je Nortwood u pitanju) pa je najbitnije da je korisnik razuman, a bilo koji DE će odraditi posao.

Napravi 2-3 DVD-a (ili koristi USB stick) s različitim distribucijama za početnike (nisi napisao da li imaš bilo kakvih iskustava sa Linuxom, ali obzirom na pitanje vjerojatno nisi pa je tako najbolje za tebe) sa DE koji ti se sviđa i probaj.. Cinnamon i Unity ti troše oko 450-600 MB RAM-a, a MATE, LXDE ili Xfce 350-500 MB no ponavljam, najviše je do korisnika i aplikacija koje koristiš.. hebeni facebok može ubiti i i5 sa 4 GB RAM-a pface kao YT ako otvoriš 10 tabova.

Ovdje imaš članak koji je Suko napisao prošle godine, a priča je slična tvojoj pa neka ti to bude polazište za daljnje istraživanje. Svakako posveti malo vremena i komentarima ispod članka jer se i tamo nalazi zanimljivih i korisnih informacija.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shicy

Post Postao/la shicy »

instaliraj si neku distribuciju sa LXDE-om jer je najlakši od svih klasičnih DE-ova. Lubuntu LTS mi se čini kao dobra polazna točka
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

MB96

Post Postao/la MB96 »

Hvala svima na brzim odgovorima, @bertone nemam nikakvog iskustva sa linux-om i u pitanju je Nortwood.

Zaboravio sam gore da navedem i da imam tp link wn722n, gledao sam po forumu njega i preporucuju tako da se nadam da ce raditi na ovim gore navedenim verzijama. Skinucu virtualbox da probam koji mi najvise odgovara.

Ja sam razmisljao da probam linux mint 9 xfce, sta vi mislite o tome?
rudar

Post Postao/la rudar »

MB96 je napisao/la: Ja sam razmisljao da probam linux mate 9 xfce, sta vi mislite o tome?
Vjerojatno pritom misliš na Linux Mint 9 Xfce. Mislim da to rješenje nije dobro, jer je Linux Mint 9 zastario, nije više podržan. Ako želiš instalirati Linux Mint (a to je distra za preporuku), bilo bi dobro da instaliraš Linux Mint 17 Xfce. Ta verzija ima podršku još pune četiri godine, što ti daje dovoljno vremena za odluku hoćeš li ostati uz Mint, ili možda probati neku drugu distru.

Evo i link za preuzimanje ISO slike http://www.linuxmint.com/release.php?id=22
rudar

Post Postao/la rudar »

Usput, vidim da je kolega vision ranije predložio Debian Mate ili Xfce kao rješenje. To je baš kombinacija koju koristim na dva računala. Radno okruženje Mate u stanju mirovanja troši oko 300 Mb RAM-a, a Xfce malo manje, možda 270-280 Mb. Ako ti imaš 1 GB RAM-a na raspolaganju, to bi ti načelno bilo dovoljno, ali ipak samo načelno... ako pokreneš više aplikacija istovremeno, ode memorija.

Također, možda si već zapazio da distre i radna okruženja nisu isto. Dakle, Mate, Xfce, Gnome, Cinnamon, KDE, Openbox, Unity su radna okruženja (Desktop Environment). Pojedine distre nude više radnih okruženja na izbor. S druge strane, distre su, recimo, Debian, Mint, Ubuntu, Arch... i još stotinjak drugih! I sve je to Linux...i Linux je jedan, i Linux je kernel. Živimo u lijepom, šarenom svijetu, krojimo ga po želji, ali čovjek se može i porezati krojeći, pa treba pripaziti.

Kod izbora distre u tvojem slučaju predložio bih, poput shicyja, Lubuntu, ili, ako tako želiš, Linux Mint 17 Xfce. Smatram da je Mint bolja distra, ali ne znam hoće li resursi RAM-a u ovom slučaju biti dovoljni.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

znači, ram povećaš koristeći ZRAM modul i obavezno LXDE ili E17 sučelje i letjet će.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
MB96

Post Postao/la MB96 »

Probao sam gore navedeni Lubuntu 14.04.2 LTS ali nije hteo da se pokrene zbog procesora http://prntscr.com/7t6ahj ovo dobijem. Rudar i shrike hvala na sugestijama. Sta kazete da probam mint 12 lxde?
Odgovori