[RJEŠENO] Prva instalacija ubuntua i wireless
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
-
martantoni
[RJEŠENO] Prva instalacija ubuntua i wireless
Nagovorio sam prijatelja, pa cemo mu valjda za vikend instalirati Ubuntu 8.04.... On moze na internet samo preko wireless kartice koja mu je integrirana u laptop...
Da li ce biti problema sa konfiguracijom te wireleess kartice ili ce i to Ubuntu odraditi automatski...?
Wireless mu je zakljucan sa cini mi se WPA-PSK zastititom - gdje cemo to naci kad mu instaliramo Ubuntu da to otkljucamo i da mu ostane trajno zapamceno kad se prvi pud uspostavi internet veza....
Da li ce biti problema sa konfiguracijom te wireleess kartice ili ce i to Ubuntu odraditi automatski...?
Wireless mu je zakljucan sa cini mi se WPA-PSK zastititom - gdje cemo to naci kad mu instaliramo Ubuntu da to otkljucamo i da mu ostane trajno zapamceno kad se prvi pud uspostavi internet veza....
Re: Prva instalacija ubuntua i wireless
Na GNU/Linux distribucijama, ajmo reći višeg friendl-user standarda već postoji integrirani Network Manager program koji brine oko toga.
Stoga, bude li njegov wireless prepoznat od strane kernela (u tu svrhu bih vam preporučio da stavite Ubuntu 8.10, jer kernel 2.6.27 ima u sebe dodano više modula baš za wireless od onoga u ubuntu 8.04), sve dalje ići će automatski i sva će vam se pitanja postaviti na dialozima (upis šifre za WPA zaštitu). Sve se automatski sprema u nešto što se zove Password and Enkryption keys Manager, posebni program koji na Linuxu sprema šifre u svoju bazu i zaključava ih sa jednim passwordom (koji se može isključiti, pa je onda baš sve automatski)
Stoga, bude li njegov wireless prepoznat od strane kernela (u tu svrhu bih vam preporučio da stavite Ubuntu 8.10, jer kernel 2.6.27 ima u sebe dodano više modula baš za wireless od onoga u ubuntu 8.04), sve dalje ići će automatski i sva će vam se pitanja postaviti na dialozima (upis šifre za WPA zaštitu). Sve se automatski sprema u nešto što se zove Password and Enkryption keys Manager, posebni program koji na Linuxu sprema šifre u svoju bazu i zaključava ih sa jednim passwordom (koji se može isključiti, pa je onda baš sve automatski)
-
martantoni
da li je problem napraviti upgrade sa 8.04 na 8.10 jer ja sam vec pomalo usao u Ubuntu na verziji 8.04 pa da prvo nju instaliramo mom prijatelju, pa napravimo upgrade i kako to ide...
Ili da odmah stavimo verziju 8.10... - jesu u njoj vec popravljenje stvari koje su u pocetku zezale kako sam malo citao po forumu...
Ili da odmah stavimo verziju 8.10... - jesu u njoj vec popravljenje stvari koje su u pocetku zezale kako sam malo citao po forumu...
Nije problem napraviti upgrade i ideja ti uopće nije loša. Ako sve bude radilo na 8.04, ostavi njega bar još mjesec dana, a ako ne onda možeš raditi upgrae, ali ti treba veza na net koja radi. Znači ako ti ne radi wireless, a nemaš mogućnost spoja preko žice, kako ćeš napraviti upgrade?
- kaiwan
- Spol: M
Evo ja mogu potvrditi da Ubuntu 8.10 radi bez problema sa WPA2-PSK + sakriveni ssid ...
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
-
martantoni
prije instalacije ubuntua prijatelju, probao sam na svom laptopu na kojem nemam ubuntu, wireless karticu.
Napravio sam tako da sam podigmuo ubuntu sa live cd-a ali nemam spoja na internet i kad odem tamo na network connection nemam oznake za wireless - uopce ju ne vidi. Wireless kartica je integrirana u laptopu acer i ime joj je acer ipn220... - zasto ju ne vidi i zasto nemogu na internet.. da li je to zbog live cd-a ili je nesto drugo upitanju...
i da li ce nakon prave instalacije se to samo podesiti.... - privremeno sam wireless otkljucao dakle bez zastite....
Napravio sam tako da sam podigmuo ubuntu sa live cd-a ali nemam spoja na internet i kad odem tamo na network connection nemam oznake za wireless - uopce ju ne vidi. Wireless kartica je integrirana u laptopu acer i ime joj je acer ipn220... - zasto ju ne vidi i zasto nemogu na internet.. da li je to zbog live cd-a ili je nesto drugo upitanju...
i da li ce nakon prave instalacije se to samo podesiti.... - privremeno sam wireless otkljucao dakle bez zastite....
- kaiwan
klikni lijevim ili desni misem na ikonu od network mannagera i tamo ces vidjeti neku opciju za podesavanje wirelessa. To radi na Live CDu.martantoni je napisao/la:prije instalacije ubuntua prijatelju, probao sam na svom laptopu na kojem nemam ubuntu, wireless karticu.
Ako ti mrezu ne vidi, a zastita skinuta ili nemas opcije za podesavati znaci da ti ubuntu ne prepoznaje Wireless karticu. Lupi u terminal ovo:
Kod: Označi sve
iwconfigKod: Označi sve
miroslav@miroslav-desktop:~$ iwconfig
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
pan0 no wireless extensions.
miroslav@miroslav-desktop:~$
-
martantoni
HVALA,
napravio po tvojim uputama i nevidi wireless karticu....
Evo kako sam napravio pokus i radi..
Ima na livecd ndiswrapper, instalirao ga i dobio wireless karticu ali je trazio driver koji sam imao na drugoj particiji i instalarao ttako sto je trayioexstenyiju .inf / to sam nasao i instalirao...
Otisao na ikonu od interneta u gornjem desnom cosku, dryao malo misa i dobio raspoloyive wireless iyvore, selektirao jedan slobodan bey yastite *ali i sa yastitom vjerovatno moye naravno uy sifru( i spojio se na interenet otkuda i pisem ovaj odgovor za druge da znaju i zahvalu za ove pocetne upute....
Veryija na kojoj sam probao je 8.04
nije los ovaj ubuntu....
Ima na livecd ndiswrapper, instalirao ga i dobio wireless karticu ali je trazio driver koji sam imao na drugoj particiji i instalarao ttako sto je trayioexstenyiju .inf / to sam nasao i instalirao...
Otisao na ikonu od interneta u gornjem desnom cosku, dryao malo misa i dobio raspoloyive wireless iyvore, selektirao jedan slobodan bey yastite *ali i sa yastitom vjerovatno moye naravno uy sifru( i spojio se na interenet otkuda i pisem ovaj odgovor za druge da znaju i zahvalu za ove pocetne upute....
nije los ovaj ubuntu....
- kaiwan
drago mi je da si rjesio...ne znam dal si skuzio, ali pises Y mjesto Zmartantoni je napisao/la:HVALA,
nije los ovaj ubuntu....
Meni uredno radi wireless sa zastitiom.
Admini, mislim da ovdje moze Lock!