[RIJEŠENO] Dual boot + fresh install

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Yorkin
Spol: M

[RIJEŠENO] Dual boot + fresh install

Post Postao/la Yorkin »

Hej, ljudovi!

Nešto starije računalo s XP-om, korisnica hoće dual boot. Prije toga fresh install Win7 i Minta 17. Na HDD-u ima 500 GB na raspolaganju, 4GB RAM-a. Kojim redoslijedom treba instalirati koji OS, kako podijeliti particije i na koji adresni sustav (NFTS, ext4...) namjestiti, koliko dodijeliti swap-u? :)

EDIT by Yorkin:

Bio je problem ipak u DVD-u... ali zahvaljujemo na savjetima i idejama :D
Zadnja izmjena: Yorkin, dana/u 24 sij 2015, 14:39, ukupno mijenjano 1 put.
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
shicy

Re: Dual boot + fresh install

Post Postao/la shicy »

windowse instaliraš prve, na 1. particiju (ntfs), ostatak rasporedi kako misliš da treba ;)
swap-a bi ja stavio 4 gb, stavio bi i jednu ntfs particiju na koju bi pisali i windowsi i linux...
moj prijedlog:
1. win 7, ntfs, 50 gb
2. podaci, ntfs, 400 gb
3. swap 4 gb
4. Mint, ext4, 46 gb
Yorkin

Post Postao/la Yorkin »

shicy je napisao/la: 1. win 7, ntfs, 50 gb
2. podaci, ntfs, 400 gb
3. swap 4 gb
4. Mint, ext4, 46 gb
OK, no dal da tijekom instalacije Win-a ovaj komad za linux ostavim unallocated pa ga dodijelim "/" particiji ili kompletno sve prvo dam windozama pa šarafim za vrijeme instalacije minta?
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
shicy

Post Postao/la shicy »

jednostavnije ti je windowsima dat sve šta ih pripada, a ostalo proglasit nealociranim ;)
ja bi prvo sve uredio u gpartedu unutar neke live distre ;)
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Moj prijedlog je da sve pripremiš u live okruženju GPartedom.

Šici je to dobro razdijelio, samo bih ovih 46 giga iz točke 4, naravno razdijelio na root i home. Home manji jer su podaci ionako na ntfs 400 giga, a onim defaultnim home mapama ili poslije promjeniš putanju prema mapama na ntfs particiji ili linkaš.

Edit, uvijek me prestignu u pisanju odgovora... pface
Where there is a gui there's a way.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Meni ovo kaj je napisao shicy izgleda ok, ni ja ne bih radio poseban home na onih 46 GB jer nema potrebe, a danas sutra se može dogoditi da mu (joj) zafali mjesta na / i onda nepotrebne komplikacije ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Ako će joj Linux biti primarni OS onda "Files" particiju stavi u ext4 a ne u NTFS. Dimenzije particija ovisi o tome što će koristiti, ako planira koristiti Windowse za puno toga, od igara na dalje trebati će veliku Windows particiju, ako će Windowsi biti samo backup OS za par sitnica onda joj ne treba puno. Koje će Windowse instalirati i za što će ih koristiti? Kakva je konfiguracija toga računala (procesor i grafička)?
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Shicy baš i nije rasporedio particije kako treba. Započetak, w7 treba daleko veću particiju (bar 100 GB), Linux particije rasporediti tipa 20 GB za root, bar duplo za home, a swap particiju možeš i zaboravit. Uz 4 GB RAM-a nebi trebalo bit problema. Sve ostalo ide za podatke u NTFS-u. Uvijek, ali ono UVIJEK podatke na zadnju particiju jer je to najsporiji dio diska.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Cooleech je napisao/la:Shicy baš i nije rasporedio particije kako treba. Započetak, w7 treba daleko veću particiju (bar 100 GB), Linux particije rasporediti tipa 20 GB za root, bar duplo za home, a swap particiju možeš i zaboravit. Uz 4 GB RAM-a nebi trebalo bit problema. Sve ostalo ide za podatke u NTFS-u.
Windowsima 7 je dovoljno i puno manje od 100 GB ako ih neće aktivno koristiti, zašto im davati gigabajte koji neće biti korišteni, zato sam i pitao za što će Windowse koristiti, a Files je bolje na ext4 ako će joj Linux biti primarni OS. Swap neka stavi za svaki slučaj, kada već particionira neka stoji, nije na odmet ako jednoga dana bude koristila neke programe koji su zahtjevni za RAM. Ali sve ovisi koji će joj OS biti primarni i za što će koji koristiti.
Yorkin

Post Postao/la Yorkin »

Da za root treba baš toliko?? Ja sam root bio stavio 10-12 GB i sve funkcionira normalno. Mislim da bi joj Mint 17 bio primarni, Win7 za dvije tri igre.
Odgovori