[RIJEŠENO] Promjena file asocijacija

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

damir.prebeg
Spol: M

[RIJEŠENO] Promjena file asocijacija

Post Postao/la damir.prebeg »

Ima li još netko problem s mijenjanjem defaultnih asocijacija s pojedinim tipovima datoteka?
Isti problem se javlja na svim Mint-ovima otkad koristim tu distru. Jučer sam zamjenio Mayu Rebeccom i danas pokušavam promjeniti defaultnu aplikaciju za otvaranje 3gp datoteka s Amaroka na VLC i ne ide, Amarok ostaje default ma što radio.
Zadnja izmjena: damir.prebeg, dana/u 16 sij 2015, 12:35, ukupno mijenjano 1 put.
Just Another Fracking Linux User
vision
Spol:

Re: Promjena file asocijacija

Post Postao/la vision »

Kako si mijenjao? To se mijenja desnim klikom na taj fajl - propertis, nadjes opciju msm da je to tip datoteke i stavis na prvo mjesto vlc tj. ispred amaroka - ako koristis KDE
damir.prebeg

vision je napisao/la:Kako si mijenjao? To se mijenja desnim klikom na taj fajl - propertis, nadjes opciju msm da je to tip datoteke i stavis na prvo mjesto vlc tj. ispred amaroka - ako koristis KDE
Pa upravo tako, al' ne funkcionira. Amarok ostane na vrhu i nema te sile da ga makne. Bar ne na taj način.
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

klikneš na amarok i onda opcija Move Down sa desne strane ne funkcionira?
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Probaj u System Settings > File Associations. Tamo su svi formati "na hrpi" i možeš postavljati defaultne programe u sličnom dijalogu kao taj što se pojavi kroz Properties. Možda to pomogne...
laufer84
Kontakt:

Post Postao/la laufer84 »

Problem ti je u mintu.Trebaš deinstalirat mint-meta-cinnamon ili mint-meta-kde.Oni ti određuju koji će biti default programi i asocijacije datoteka.Mint-meta skripta je iznad svega u postavkama.
HP Pavilion 15
Intel core i5 8GB
Nvidia geforce MX150 2gb
Intel HD graphics 8GB
SSD 250 GB
HD 1 TB
LMDE 64 bit
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Neće li pokušaj deinstalacije toga za sobom povući deinstalaciju cijele hrpe paketa važnih za sustav? :hmm
laufer84
Kontakt:

Neće ako to napraviš synaptic-om.Samo ne koristi upravitelj softverom.Synaptic bolje rješava zavisnosti programskih paketa.
HP Pavilion 15
Intel core i5 8GB
Nvidia geforce MX150 2gb
Intel HD graphics 8GB
SSD 250 GB
HD 1 TB
LMDE 64 bit
laufer84
Kontakt:

Ako ti je to problem obriši ili uredi konfiguracijsku datoteku.Kod mene je smještena u

/etc/linuxmint/adjustments/15-gnome-mimetypes.overwrite
HP Pavilion 15
Intel core i5 8GB
Nvidia geforce MX150 2gb
Intel HD graphics 8GB
SSD 250 GB
HD 1 TB
LMDE 64 bit
damir.prebeg

Re: Promjena file asocijacija - RIJEŠENO

Isprobao sve savjete, na žalost ništa ne radi.

1. @Vision - Kao što sam rekao, to ne funkcionira odnosno, točnije, sustav ne zapamti odabir već vrati Amarok na vrh.
2. @laufer84 - Deinstalacijom mint-meta-kde ništa se ne postiže jer to nije nikakva skripta već meta paket koji služi developerima da strpaju ostale defaultne pakete u ISO. Ipak isprobao sam za svaki slučaj. I nema promjene, Amarok se neda.
3. @Abzeenth - File Associations u System Settings-u radi isto što i mijenjanje asocijacija klikom na neku datoteku. Nula bodova.
4. @laufer84 - u defaults.list koje pretipkava 15-mint-mime.overwrite defaultna aplikacija za 3gp je totem, a ne Amarok tako da ta datoteka nije kriva za ovaj problem.

P.S.
Tražio sam gdje su konfiguracijske datoteke za mime i našao na 6(!) mjesta (mislim da to nije konačan broj):
/etc/mime.types
/etc/gnome/defaults.list
/usr/share/linuxmint/common/artwork/mime/defaults.list
/usr/share/applications/defaults.list
/usr/lib/linuxmint/mintSystem/adjustments/kde/defaults.list
~/.local/share/applications/mimeapps.list
I nakon sve te peripetije skontao sam u čemu je problem:

3gp multimedia datoteka ima dva mime tipa - audio/3gpp i video/3gpp što nije vidljivo u File Associations sučelju.
Kad se mijenjaju postavke na 3gp datoteci, izmjeni se samo asocijacija za video/3gpp, ali ne i za audio/3gpp gdje kao defaul ostane Amarok.
Da bi se to ispravilo treba ručno izmjeniti acocijacije za audio/3gpp, a mime postavke za trenutnog korisnika su u ~./local/share/applications/mimeapps.list.
...
application/xls=libreoffice-calc.desktop
application/zip=ark.desktop;
audio/3gpp=kde4-amarok.desktop;
audio/3gpp=vlc.desktop;kde4-amarok.desktop;kde4-dragonplayer.desktop;
audio/AMR=kde4-amarok.desktop
...
Et voilà, na dbl click Amarok mi više ne otvara 3dp datoteke (bile one audio ili video).

Zadnja izmjena: damir.prebeg, dana/u 17 sij 2015, 13:27, ukupno mijenjano 1 put.
Odgovori