R[dpkg] "deinstall" stanje i uninstall tako označenih paketa

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

PunkBastard
Spol: M

R[dpkg] "deinstall" stanje i uninstall tako označenih paketa

Post Postao/la PunkBastard »

Pozdrav,

evo ja neko vrijeme nisam imao problema sa Linuxom (bar ne nekih koje nisam sam uspio riješiti) a sada imam samo jedno pitanje koje nisam znao kako da oblikujem za search engine kako bih dobio odgovarajuće rezultate sa interneta. Uglavnom, krenuo sam ispisivati sa dpkg-om pakete koji su instalirani (u potrazi za instaliranim compilerima) i naiđoh na naredbu

Kod: Označi sve

dpkg --get-selections
vidim da neki paketi imaju status "deinstall", a većina "install", to je taj "Pending" status, to sam uspio naći, ali zanima me dali je sigurno napraviti

dpkg -P --pending
jer me muči to da nije možda koji od tih dependency za neki drugi. Za to sam čak i napisao vrlo neurednu skriptu, dosta nepreglednu jer je gomila tih paketa i dependency-a (točnije reverse dependency-a) pa nakon par sati upoznavanja sa nekim opcijama u sedu i raznim sintaksama primjetio sam da je to stvarno puno posla pa sam ostavio kako jest i odlučio pitati ovdje, tko zna, možda pomogne još nekome.

*Nije stalo "solved"/"Riješeno" u naslov pa je samo "R - riješeno"
Zadnja izmjena: PunkBastard, dana/u 09 sij 2015, 23:33, ukupno mijenjano 1 put.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
jurastublic

Re: [dpkg] "deinstall" status i uninstall tako označenih pak

Post Postao/la jurastublic »

Zašto se patiš s dpkg kad su ljudi napravili aptitude i apt-get baš zbog takvih stvari. dpkg se koristi kad si siguran da imaš dependencyje jer ih dpkg ne prati ili kad treba ručno popraviti kvar u apt-ovima.
"Hodor bre foobar"
PunkBastard

Misliš li na apt-get autoremove i clean/autoclean ?
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

PunkBastard je napisao/la:Misliš li na apt-get autoremove i clean/autoclean ?

sudo apt-get check
sudo apt-get -f install
Pogledaj da li ti ove naredbe izbacuju kakve errore. Autoremove je za deinstalaciju paketa koji više nisu potrebni a autoclean i clean brišu downloadane deb pakete što oslobađa prostor na hard disku.
PunkBastard

JH-IM je napisao/la:
PunkBastard je napisao/la:Misliš li na apt-get autoremove i clean/autoclean ?

sudo apt-get check
sudo apt-get -f install
Pogledaj da li ti ove naredbe izbacuju kakve errore. Autoremove je za deinstalaciju paketa koji više nisu potrebni a autoclean i clean brišu downloadane deb pakete što oslobađa prostor na hard disku.
NULL
btw, apt-get i dpkg su odvojeni alati tako da ne mora značiti da će ovo što je dpkg označio statusom "deinstall" označiti i apt-get.

@JH-IM, vjerujem da nisi razumio moj prvi post, moje pitanje. Nije problem u dependency-ima, broken paketima ili slično. Problem je to što je dpkg označio tih nekoliko paketa statusom "deinstall" što znači da kad bih pokrenuo

dpkg -r (ili -P) --pending 
dpkg bi uklonio te pakete.
Znam što rade naredbe apt-get autoremove i apt-get clean/autoclean, pitao sam juru dali je na to mislio jer je moguće, da i dpkg ima mehanizam uklanjanja nepotrebnih paketa (samo ja nisam još dovoljno upoznat sa dpkg-om pa ne znam dali ima niti kako funkcionira (ako ima))

I da ponovim i pojasnim malo to što mene zanima, dpkg je označio nekoliko paketa sa statusom "deinstall" i mene zanima dali to znači da ti paketi više nisu potrebni pa bi trebalo biti sigurno napraviti

dpkg -P --pending
ili je to označeno iz nekog drugog razloga.
A dio o dependency-ma me zanimao jer provjerom reverse dependency-a za pojedini paket sa statusom "deinstall" mogu saznati to što me zanima, samo je to postupak koji dugo traje. Dakle nemam apsolutno nikakvih problema sa broken dependency-ma ili paketima, samo me zanima taj "deinstall" status.
jurastublic

PunkBastard je napisao/la: I da ponovim i pojasnim malo to što mene zanima, dpkg je označio nekoliko paketa sa statusom "deinstall" i mene zanima dali to znači da ti paketi više nisu potrebni pa bi trebalo biti sigurno napraviti

dpkg -P --pending
ili je to označeno iz nekog drugog razloga.
Imaš tri vrste status flagova za svaki paket: Selektirana operacija, Izvršena operacija i Greška (broken paket, reinst-required) a pending znači da je započeto i nikad dovršeno.

Ma taj je prvi deinstall status samo nešto kao "History Flag", tj. "koja je bila zadnja odabrana operacija na tom paketu". Obično to ostane iza paketa koji nisu "purgani" putem apt-a a status takvih je
"deinstall, config-files", što znači da su ostali samo konfiguracijski fajlovi, što je posljedica apt-get remove.
Dok apt-get purge makne sve i onda to više ne izlistava u --get-selections.

Pročitaj man dpkg
i ovo:
https://linuxprograms.wordpress.com/201 ... ge-ubuntu/
i ovo:
https://linuxprograms.wordpress.com/201 ... dpkg-list/

edit: sad vidjeh još jedno pitanje gore. dpkg ne rješava automatski ovisnosti i nema autoclean
"Hodor bre foobar"
PunkBastard

Prema dpkg, paket može imati "state" i "selection state", znači prema manualu dpkg-a:
Package States

not-installed
The package is not installed on your system.
config-files
Only the configuration files of the package exist on the system.
half-installed
The installation of the package has been started, but not completed for some reason.
unpacked
The package is unpacked, but not configured.
half-configured
The package is unpacked and configuration has been started, but not yet completed for some reason.
triggers-awaited
The package awaits trigger processing by another package.
triggers-pending
The package has been triggered.
installed
The package is unpacked and configured OK.
i
Package Selection States

install
The package is selected for installation.
hold
A package marked to be on hold is not handled by dpkg, unless forced to do that with option --force-hold.
deinstall
The package is selected for deinstallation (i.e. we want to remove all files, except configuration files).
purge
The package is selected to be purged (i.e. we want to remove everything, even configuration files).
znači kada se kod neke opcije umjesto paketa stavi "--pending", dpkg će odraditi tu opciju (operaciju) na svim pakete sa pripadajućim stanjem (selection state). U mom slučaju bi to bila deinstalacija. Skužio sam da su to zaostali kofiguracijski fileovi nakon što sam odlučio sam potražiti što točno znači kada je state paketa "desinstall" (iliti odabran za deinstalaciju) i naišao na rješenje svog problema.

Rješenje je:

dpkg --get-selections | grep deinstall | cut -f1 | xargs dpkg -P
naravno, paketima sa stanjem "desinstall" ne bi bilo ništa kada se proslijedi opcija "-P" jer postoji i stanje "purge", znači treba dohvatiti sve te označene za deinstall, izbaciti višak teksta i onda proslijediti "-P" opciju.
jurastublic

Re: R[dpkg] "deinstall" stanje i uninstall tako označenih pa

Dobro, pošto svatko ima pravo na svoje mišljenje, moje mišljenje je da si pogrešno shvatio stvari sa "stanjima" i posebno sa "pending".
znači kada se kod neke opcije umjesto paketa stavi "--pending", dpkg će odraditi tu opciju (operaciju) na svim pakete sa pripadajućim stanjem (selection state). U mom slučaju bi to bila deinstalacija.
Ako je tako zašto onda nisi samo upisao --pending i ta bi opcija po tome rješila odabir za purganje, umjesto što si morao to napraviti onom naredbom.
Ta naredba dolje je normalna naredba koju bi pokrenuo da izlistaš nazive svih paketa označenih sa "deinstall" i da ih "purgaš" (koji izrazi :-D ).

Pogledaj u /var/lib/dpkg/status (i ostale). Dpkg odatle izvlači sve te stavke koje izlista sa --get-selections. Jednom sam morao ručno podešavati statuse direktno u toj datoteci jer mi se oštetila i apt-get mi nije radio zbog toga. Ako sve propadne, imaš editor teksta. :-D
"Hodor bre foobar"
PunkBastard

Po čemu si zaključio da nisam razumio ? Meni se čini da ti pola toga nisi pročitao što sam napisao a ipak odgovaraš i ponavljaš iste stvari koje sam napisao, i objašnjavaš stvari koje sam već objasnio da sam shvatio.
jurastublic

PunkBastard je napisao/la:Po čemu si zaključio da nisam razumio ? Meni se čini da ti pola toga nisi pročitao što sam napisao a ipak odgovaraš i ponavljaš iste stvari koje sam napisao, i objašnjavaš stvari koje sam već objasnio da sam shvatio.
Što se tehnikalija tiče, pročitao jesam, po čemu sam zaključio sam naveo u quoteu koji ima smisla koliko i vogonska poezija a pridružio sam se temi zato što mislim su bulk operacije na paketima sa dpkg osjetljiva stvar. Ja tu jednostavno nisam stekao taj dojam da znaš šta radiš. Na kraju krajeva, tvoje računalo, radi što te volja a ja ode popit kavu. Sretno! :kava
"Hodor bre foobar"
Zaključano