Novi laptop

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Yorkin
Spol: M

Novi laptop

Post Postao/la Yorkin »

Pozdrav, linuxaši moji, dugo se nismo vidjeli, a ni čuli.

Spremam se u kupnju laptopa, a nisam siguran gdje pogledati. Što se tiče smjernica, volio bih da je neki u rangu HP ProBook HP ProBook 4540 serije, odnosno da je to minimum. Morao bi biti dovoljno moćan na brojkama da podnese dual boot s Prozorima 7 (jbga, tweakanje nekih aplikacija mi nije uspjelo kroz Wine) i da ima über-grafičku... Jednostavno zato da me poživi barem 6-7 godina (ili možda previše očekujem???). :)

Kad smo već kod dual bootanja, kako stvari stoje s UEFI Secure Boot-om. Ne sjećam da je o tome ovdje bilo govora posljednje vrijeme pa me zanima kakav me đumbus čeka, :hihi
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
bertone
Site Admin

Re: Novi laptop

Post Postao/la bertone »

45xx je stara serija, trenutno je aktualna 45x i 47x ProBooka.... ako 15,6" nije uvjet, mislim da je ovo trenutno ok, ako ipak želiš 15,6" onda ovo.

Iako, mene već treću godinu čist dobro služi i osnovni 4530s sa i3 CPU no ja nisam tako zahtjevan :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Uefi :
Osobno provjereno i potvrđeno : ubuntu, mint i opensuse imaju uefi podršku. Secure boot je čip na matičnoj u kojem su upisani i memorirani ključevi koje mora imati i os da bi se mogao upisati, i dok je unutar uefija secure boot omogućen, može se pokrenuti samo ono kaj je unaprijed time definirano.

Kad npr ubuntu snimis na usb, u biosu ćeš vidjeti dvije oznake za svoj usb a uz jednu os tih oznaka ce biti uefi prefix. E njega stavi u biosu da se prvi bota i onda nema problema, secure boot ti može ostati aktivan.

Prije instalacije windowsa preradi disk sa gpt tablicom pa ćeš dobiti mogućnost dual boot tablice i mogućnost više raznih particija.

Uglavnom, uefi više nije bauk za moderne distre.
audiosl4ve

Post Postao/la audiosl4ve »

kolki ti je budet? :)
bluestree

Post Postao/la bluestree »

Meni se ovaj prvi link od Bertone cini jako dobrom solucijom, naravno ukoliko odgovara budzetu koji zelis izdvojiti . Evo gledam ga ovde , sa dosta losijom specifikacijom ( i5 3d gen za razliku od 4th gen iz bertoneovog linka, sa 4 Gb rama, 750 gb hdd i 15" ) i cak je skuplji nekih 20 eura , ako sam dobro preracunao valutu.
People disagree with me. I just ignore them.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Yorkin je napisao/la:Pozdrav, linuxaši moji, dugo se nismo vidjeli, a ni čuli.

Spremam se u kupnju laptopa, a nisam siguran gdje pogledati. Što se tiče smjernica, volio bih da je neki u rangu HP ProBook HP ProBook 4540 serije, odnosno da je to minimum. Morao bi biti dovoljno moćan na brojkama da podnese dual boot s Prozorima 7 (jbga, tweakanje nekih aplikacija mi nije uspjelo kroz Wine) i da ima über-grafičku... Jednostavno zato da me poživi barem 6-7 godina (ili možda previše očekujem???). :)

Kad smo već kod dual bootanja, kako stvari stoje s UEFI Secure Boot-om. Ne sjećam da je o tome ovdje bilo govora posljednje vrijeme pa me zanima kakav me đumbus čeka, :hihi
Moćna laptop grafička košta puno, ako hoćeš neku "ozbiljniju" grafičku za laptop koja će trajati neko vrijeme morati ćeš izdvojiti za laptop nešto više love. Navedeni model ima preslabu grafičku za igranje bilo čega osim starih igara. Koliko uopće novca možeš potrošiti?
Yorkin

Post Postao/la Yorkin »

Bertone je napisao/la:45xx je stara serija, trenutno je aktualna 45x i 47x ProBooka.... ako 15,6" nije uvjet, mislim da je ovo trenutno ok, ako ipak želiš 15,6" onda ovo.
Što se cijene tiče, onaj naj naj gornji limit iznad kojeg više ne pregovaram je cca 800€. Bertone-ovi prijedlozi su tu negdje kako sam ja to zamišljao. Možda više prema ovom skupljem :)
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

http://www.links.hr/?naziv=prijenosno-r ... 14.640.071

Dobar procesor, RAM, HDD, grafička, 3 g garancija, 5500 kn.
Odgovori